S.1) Hocam; Bir grupla tartışıyoruz. Bunlar oy kullanmıyor. Oy veren gayri Müslim olur diyorlar. Kendileri Cuma Namazlarını da kılmıyorlar. Oy veren kâfir olur diyorlar. Bir de zenginler baskıyla oy verdiriyorlar. Oy vermek için yemin ettim fakat başkasına oy verdim. Ne dersiniz?
C.1) Seçim zamanında bir Müslümanın oy kullanması üzerine kâfir oldu denmesi ahlâkî bir söz değildir. Helal haramla, haram da helalle bir değildir. Müslümanların başına geçecek birini seçmezse zulmeden birisi geçer de zulmederse o zaman zalim oluruz.
Sen oy vermediğin halde verdim diye yemin etmişsin. O zaman 20 fakirin karnını 2 öğün doyuracaksın ki karınlarına helal lokma düşsün. Peygamber Efendimiz (SAV) bir Hadis-i Şerifinde şöyle buyurur: “Bir şey üzerine yemin ettiğin zaman başkasından daha hayırlısını görürsen sen de daha hayırlı olanı yap. Yeminin kefaretini ver. Orucun kefareti gibi yeminin kefaretini de ver”
Cuma Namazı kılmaya gelince Efendimiz (SAV) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zaman, Ranuna Vadesine geldiler. Orada bir süre konakladılar. Bu esnada oraya bir mescit inşa ettiler ve ilk Cuma Namazını da orada eda ettiler. Peygamberimiz (SAV) o zaman devlet başkanı da değildi. Cebrail (AS)’ın Allah Azim-üş Şan’dan aldığı emri Peygamberimiz (SAV)’e iletmesi üzerine ilk Cuma Namazını orada İslam Devletini kurmadan önce kılmış oldular.
İlk Cuma Hutbesinde; “Allah (CC) bu yerimde, bu ayımda, bu günümde Cuma Namazını kıyamete kadar farz kılmıştır. Kim bu Cuma Namazının farzını küçümseyerek terk ederse Allah onun iki yakasını bir araya getirmesin. Onun kıldığı namazı da, tuttuğu orucu da, verdiği zekâtı da, yaptığı haccı da kabul değildir”
Bir kimse hiçbir özrü olmadan 3 defa Cuma Namazını geçirirse Allah (CC) onun kalbini mühürler.
S.2) Hocam: Ben Berat Kandilinde oruç tutuyordum. Bana çay ikram ettiler aldım içtim. Orucum bozuldu mu? Açıklar mısınız?
C.2) İster kaza, ister nafile oruç olsun oruçlu olduğunu unutarak yedin içtin mi oruç bozulmaz. Bir tane sinek yemekle oruç bozulmaz.
Oruçlu olduğunu bildiğin halde bir şey yiyip içmişsen ister kaza, ister nafile oruç olsun kazası ve kefareti lazım gelir. Ramazan Ayında bilerek orucunu bozana kefaret lazım olur.
S.3) Hocam; Ben bir arkadaşa 10.000.-(On bin)TL ödünç para verdim. Zamanında ödeyemedi, aradan 2 yıl geçti. Ben vade farkı istedim o da haram olur diye vermedi. Siz ne dersiniz?
C.3) Siz kesinlikle fazla para alamazsınız faiz olur. Verilen borç malum, sen vade farkı alayım diyorsun.
Hanefi ve Şafii Mezhebi; bu tür alış verişler faizdir. Yalnız o gönüllü olarak helalleşmek için hediye olarak bir şeyler verebilir. Gönül rızası ile hediye verirse alınması caiz olur.
S.4) Selam ün Aleyküm muhterem Hocam; Sizi YouTube’den takip ediyoruz. Abim vefat etti, yengemle birlikte dükkânda çalışıyoruz, aynı evde yaşıyoruz, aynı sofrada yemek yiyoruz. Yengem bundan rahatsız oluyor. Rahat olmamız için, iş yerinde rahat çalışabilmemiz için anlaşmalı geçici nikâh kıydırabilir miyiz? Açıklar mısınız?
C.4) Abinizin vefatından sonra yengenizle aynı evde yaşamanız, kapalı bir ortamda yalnız kalmanız caiz olmaz. Sizin aranıza şeytan girer zinaya götürür. Öyle iş yerinde çalışmak için da geçici nikâh kıyılamaz. Buna muta nikâhı denir. Dört mezhebe göre bu nikâh haramdır. Yapılan muamele de zinadır. Yalnız siz Allah’ın emriyle nikâh kıydırıp evlenebilirsiniz. Tabi üç iddet müddeti geçmesi lazımdır.
S.5) Hocam; Biz Konyalıyız, Konya’da oturuyoruz. Kızıma bir kız arkadaşı ile birlikte İstanbul’da ev kiraladık, orada birlikte kalıyorlar. Biz orada bir hafta kalıyoruz. Biz mukim olur muyuz? Namazlarımızı tam kılıyoruz. Açıklama yapabilir misiniz?
C.5) Siz orada misafirsiniz. Sizin kiralık tuttuğunuz evde iki kişi kirada kalıyorsunuz. Siz 15 günden fazla kalırsanız o zaman mukim olursunuz. Daha az kalırsanız misafirsiniz, farz namazları 2’şer rekât kılarsınız.
Hanefi Mezhebinde; Farz namazlarını yalnız kılarsanız 2 rekât kılmak vaciptir azimettir.
S.6) Hocam; Ulusal kanalda bir hoca paranın değerini korumak için enflasyon karşısında hadlerini uygulayabilirsiniz dedi. Siz ne dersiniz?
C.6) Cumhur Ulema ittifakla miktarı ne olursa olsun ister düşük ister yüksek olsa faiz faizdir. Enflasyon olduğu zaman faizi normal görüyorlar. Allah (CC) Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresinin 278 ve 279. Ayet-i Kerimelerinde şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Eğer gerçek mümin iseniz Allah’tan sakının ve faizden kalan alacaklarınızı bırakın” “Buna rağmen böyle yapmazsanız, o halde Allah ve Resulünden size karşı açık bir savaş olduğunu bilin. Fakat tövbe ederseniz artık sermayelerinizi (anaparanız) sizindir. Ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz”
S.7) Hocam; Devlet küçük esnafa çok düşük faizle kredi veriyor. Hocalara sorduk; devlet verdiği için alabilirsiniz dediler. Siz ne dersiniz?
C.7) Devlet milli piyango oynatıyor, genel ev açıyor vesika veriyor, zina yaptırıyor. Devlet ruhsat vermiş açılmış diye orada çalışan kadınlara giden birisi zina işlemiş büyük günaha girmiş olur. Devlet açmış bende paramla gidiyorum neden haram olsun diyen kimse dinden çıkar. Devlet verse de şahıs verse de faizdir. Faizin azı da çoğu da haramdır.
Ancak devlet faizsiz bağış verir. Sosyal devlet faizsiz para verir. İş yapsınlar, kısa bir müddet sonra aldığını işletir, çalıştırır vergi alır. Devlet verdiğini helal yoldan verirse o zaman helal olur.
S.8) Hocam; Ben Konya’da kalıyorum. İstanbul’da evimiz ve dükkânımız var. İstanbul’a gittiğimizde mukim sayılır mıyız? Birde iş icabı bir ucundan bir ucuna 90 km’yi geçiyor. Bu durumda namazlarımızı nasıl kılacağız? Açıklar mısınız?
C.8) Şehir ne kadar büyük olursa olsun birbirine bitişik olduğunda seferi olmazsınız. Ancak orada boş araziler varsa boşluk büyükse o zaman seferi olursunuz. İstanbul’da eviniz olduğu için sizde mukim olur farz namazları tam kılarsınız.
S.9) Hocam; Yeni Umre ’den geldik. Tavaf yaparken Ezan okunuyor mecburen kadınlarla yan yana veya önünde de olabiliyor. Biz Cuma Namazını tavaf alanında kalan kadınlarla yan yana kıldık. Bizim namazımız oldu mu? Açıklama yapar mısınız?
C.9) Hanefi Mezhebine göre; kadınlarla yan yana namaz kılanların namazları olmaz. Orada çaresiz kaldığınız için İmamı Şafii’ye göre niyet edeceksiniz. Orada mezhepler arasında taklit caizdir.
Şafii Mezhebine göre; Kadınlarla erkeklerin yan yana veya kadınlar önde olduğu zaman namaz bozulmaz. Hanefi kardeşlerimiz orada Şafii Mezhebine göre niyet etmeleri lazımdır.
Şafii Mezhebinde kadına dokunduğun zaman abdest bozulur. Şafii olan kardeşlerimizde orada Hanefi Mezhebine göre hareket ederler. Hanefi Mezhebinde kadına dokununca abdest bozulmaz. Orada da Şafiiler Hanefileri taklit ederler.
S.10) Hocam; Biz Umre ’ye giderken ihram giymedik. Mekke’de otelde giydik. Siz hata yaptınız dediler. Ancak başımızdaki hoca öyle yaptırdı. Bu konuyu açıklar mısınız?
C.10) Ülkelere göre mikat mahalli vardır. Mikat mahallini ihramsız geçen birisi Medine’ye gidecek Mekke’ye gelirken Abyar-ı Ali denilen bölgede ihrama girip Umre ’ye niyet eder. Oraya gidemezse ceza olarak Mekke Harem Bölgesinde kurban kesecektir. O grupta bulunan bütün herkes kurban borçlusudur. Başınızdaki imam hiç Hacca veya Umre konusunu okumamış, bununla ilgili hiç rehber kitaplarını da okumamıştır.
Ancak; başınızdaki rehber hoca bilmiyor da Diyanet veya şirket yetkilileri bu konuyu bilmiyor olamazlar.
Burada bir ihmal söz konusudur. Bu kadar insanı borç altında bırakmak doğru değildir.