Fıkhî sorular ve cevapları

A. Galip Doğan

S.1) Hocam; Bursa’dan arıyorum. Ben kefaret orucuna niyet ettim.58 gün hiç ara vermeden tuttum. Sonra Ramazan Orucu başladı. Kefaret orucunu kestim ve Ramazan Orucuna başladım. Şimdi 2 gün daha tutacağım. Kefaret orucum tamam olur mu? Açıklar mısınız?

C.1) Erkekler hiçbir surette kefaret orucunu kesemezler. Siz Ramazan Orucuna niyet etmeyecektiniz. Siz yanlış yapıyorsunuz. Kefaret orucuna devam edecektiniz. Şimdi kefaret orucuna sıfırdan başlayacaksınız. 58 günlük orucunuz nafile oruç olarak geçer. Yani nafile oruç tutmuş olursunuz.

Not: Kadınlar mazeretli olduğu günlerde kefaret orucuna ara verebilirler. Çünkü Allah (C.C) kadınlara ay hallerinde oruç tutmalarını haram kılmıştır.

S.2) Hocam: Ben Urfa’dan arıyorum. Biz şirket olarak ithalat ve ihracat yapıyoruz. Banka akratif açıyor. Biz zekâtımızı nasıl vereceğiz? Açıklar mısınız?

C.2).Sizin mallar gümrüğe geldiği zaman bu gelen malların piyasada toptan fiyatı neyse o toptan fiyatı üzerinden 1/40 oranında zekât vereceksiniz. Borçlarınızı düşersiniz kalan malın zekâtını yukarıda açıkladığımız oranda verirsiniz. Şirketseniz şirket ortaklarının olurunu alarak zekâtı verebilirsiniz veya her hisse sahibi hissesine göre zekât verecektir. Akratifteki paranın zekâtı da verilecek.

S.3) Hocam; Biz Kütahya’dan arıyoruz. Oğlum Ukrayna’da dönercilik yapıyordu. Yurda sağ salim dönerse bir sığır keseceğim dedim. Elhamdülillah sağ salim döndü. Şimdi yanımızda, bunu kesecek miyiz? Koyun kessek olur mu? Bundan torunlarım yiyebilirler mi?  Açıklarsanız memnun olacağız.

C.3) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; helal olan adağı yerine getirmek vaciptir. Bu Allah’a karşı verilen bir sözdür, akittir. Sığır adamışsanız sığır kesmeniz şarttır. Adadığınız sığırmış, bunun yerine koyun kesemezsiniz. Bu keseceğiniz adağın etinden şu kimseler yiyemezler.

A) Usul: Anne, baba, dede, nine yukarı çıktıkça bunlar yiyemezler. Aynı zamanda bunlara zekât ve fitrede verilemez.

B) Füru: Oğlunuz, kızınız, torunlarınız aşağı doğru indikçe adak kurbanlarının etinden yiyemezler.

C) Dinen zengin olanlar, nisap miktarı malı olanlar da adak kurbanının etinden yiyemezler. Zekât fitre alamazlar.

S.4) Hocam; Kardeşim fakir, çocukları okuyor, onlara zekâtımı vermek istiyorum. Zekâtımı onlara verebilir miyim? Zekât yerine gıda alabilir miyim? Açıklar mısınız?

C.4) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; şer’an bakmakla yükümlü olmadığınız kardeş, kardeş çocukları, enişteye zekât verebilirsiniz. Her Cuma Günü hutbenin sonunda okunan Nahl Suresinin 90. Ayet-i Kerime’de Allah (C.C) şöyle buyurur: “Allah (C.C) adaleti, iyilik etmeyi ve yakınlarınıza bakmayı emreder. Her türlü kötülüklerden, fuhşuyattan, haramlardan men eder. Tutasınız diye Allah (C.C) size nasihat eder

Allah (C.C) yakınlarımıza bakmayı emrediyor. Siz kardeşinize nakit para verebileceğiniz gibi ona gıda yardımı da yapabilirsiniz. Hiçbir sakıncası yoktur.

 S.5) Hocam; Eskişehir’den arıyorum. Biz kızımızı nişanladık. Dini nikâh ta kıyıldı. Nişanlısı ile araları bozuldu ve ayrıldılar. Mihri alabilir miyiz? Kızımızı başka isteyenler var onlara verebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.5) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; cinsel ilişki olmadan ayrılık olmuşsa mihrin ancak yarısını alabilirsiniz. Dini nikâh kıyılmış, erkek 3 defa şart edip boşamadıkça kızınızı bir başkası ile evlendiremezsiniz. Daha önce Dini Nikâhı kıyılan damat adayının boşaması şarttır.

S.6) Hocam; Biz bir öfkeyle avukata vekâlet verip boşandık. Yani kanunen boşanmış olduk. Şimdi ise birleşmek istiyoruz. Tekrar bir araya gelebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.6) Daha önce erkeğin ağzından 2 defa daha boşama olmamışsa 3 talaktan 1 talak gider. Tekrar Bain talakla bir nikâhla birleşebilirsiniz. Bir kadın bir erkeğe 3 talakla bağlanmış olur. Mahkemenin boşamasında 3 talaktan biri gider ikisi kalır.

Not: Bu tür kanuni boşanmalarda erkek 3 talakla boşamazsa o kadın başkası ile evlenemez. Evlenirse zina etmiş olur. Yeniden nikâh kıyılırken 2 erkek şahidin huzurunda icap ve kabul şartıyla nikâh kıyılır. Aldım kabul ettim denmesi şarttır farzdır.

S.7) Hocam; 5 seneden sonra bir oğlumuz oldu. Buna akika kurbanı kesin dediler. Akika Kurbanı nedir? Nasıl ve ne niyetle kesilir? Nerede kestirebiliriz?  Yardımcı olur musunuz?

C.7) Akika yeni doğan çocuğun başındaki kıllara denir. İslam’dan önce bu kurban kesiliyordu.

İmamı Muhammed’e göre; akika kurbanı menduptur.

İmamı Şafi’ye göre; akika kurbanı kesmek sünnettir.

Erkek çocuk için 2 tane kız çocuk için 1 tane kesilir. Akika kurbanı doğumun ilk haftasında kesilebileceği gibi daha sonra da kesilebilir. Kurbanın etinden anne, baba, dede herkes yiyebilir. 

S.8) Hocam; Şafii Mezhebinde olanlar; denizden çıkan babam olsa yerim derlermiş. Deniz hayvanlarının yenmeyenleri var mıdır? Açıklar mısınız?

C.8) Bu söz ilmi bir söz değildir. Halk arasında söylenmiş bir sözdür.

Hanefi Mezhebine göre; Balık cinsinden olan, balık suretinde olup, sadece suda yaşayan yırtıcı olmayanlar yenir. Yenmeyenler; su aygırı, timsah, köpek balığı, yılan balığı, ıstakoz, salyangoz, midye ve karides gibi hayvanlardır.

Şafii Mezhebine göre; Yalnız suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanlar yenir der. Ancak; timsah, su aygırı, yılan balığı, kurbağa, kaplumbağa ve yengeç yenmez. Bunlar hem suda hem de karada yaşarlar. (Kaynak: Feyz-ül Kadir)

S.9) Hocam; Eskişehir’den arıyoruz. Oğlum nişanlı şimdi düğün yapmak istiyoruz. Kız evi iki bayram arasında nikâh kıyılmaz düğün olmaz diye düğüne mani oluyor. Bunun aslı var mıdır? Açıklarsanız çok memnun olacağız.

C.9) Böyle bir inancın İslam’da yeri yoktur. İngiliz casusu lavrens hoca gibi görünmüş böyle laflar etmiştir. Böyle sözler İslam’ı bozmak için söylenmiştir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) iki bayram arasında evlenmiştir. Hz. Aişe Annemizin nikâhı iki bayram arasında kıyılmıştır. Evlilik için yasak bir ay yoktur. Şöyle olabilir; Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Cuma Günü ile bayram arası dar olduğu için zifaf olursa Cuma Namazının kaçma tehlikesi olursa belki o açıdan denmiş olabilir. O da ilmi değildir.

Fi emanillah maas Selame

09.05.2022

Ali Galip DOĞAN /  İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

aligalip-dogan@hotmail.com

İrtibat Tel: 0.332.352 42 13

GSM: 0.505.772 15 93 - 94

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.