Fıkhî sorular ve cevaplar

A. Galip Doğan

S.1) Hocam; Kurban hangi günlerde kesilir? Adak kurbanının kesilmesi için belli bir zaman var mıdır? Açıklar mısınız?

C.1) Biz cevabımızı genelde Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi Mezhebine göre; Kurban 1. Bayram günü Bayram Namazını kıldıktan sonra başlar, 3. Günü güneş batmasına az bir zaman kala biter. Daha sonra kesilen kurban değil et yerine geçer. Bayram Namazından önce kesilen kurban olmaz, ancak kesilen hayvan etlik olarak kesilmiş olur.

Şafii Mezhebine göre; 1. Bayram günü güneş doğduktan 2 kısa hutbe, 2 kısa sure okunduktan sonra başlar. Bayram Namazı vaktinden önce kurban kesilirse bu kurban olmaz etlik olur. Kurban kesmenin son günü 4. Bayram Günü Teşrik Tekbirlerinin bitmesi ile kurban kesmekte biter.

Kurban Kesmek Dinen zengin sayılan, Müslüman olan, mukim olan ve hür olanlara vaciptir. Şafiilerde sünnettir.

Adak kurbanının belli vakti yoktur. Gündüzleri hava kararmadan her an kesilebilir. Kurban kesen adak sahibi kendileri, anne, baba, dede, torun ve çocuklar yiyemezler.

S.2) Hocam; Biz ailecek sığır aldık. Bir de erkek torunumuz var. Ona da Akika Kurbanı kesmek istiyoruz. Keseceğimiz kurbana Akika Kurbanını dâhil edebilir miyiz? Bunun etinden yiyebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.2) Akika; yeni doğan çocuğun başında görülen özel kılın adıdır. Doğan çocuk için şükür niyeti ile Allah rızası için kesilen hayvana Akika Kurbanı denir. Kurbanlıklarda aranan hayvandaki şartlar burada da aranır.

Hanefi Mezhebine göre; Bu niyetle kurban kesmek Mubah tır.

Şafii Mezhebine göre; Akika Kurbanı kesmek Mendup tur.

Akika kurbanı çocuğun doğumundan itibaren ergenlik çağına gelinceye kadar kesilebilir. Akika Kurbanında erkek çocuk için 2 kurban, kız çocuğu için 1 kurban kesilir. Kurban şartlarına haiz olan deve, sığır, manda, koyun, keçiden kurban kesme şartlarını taşıyan her hayvan kurban olarak kesilir. Niyetler kurban olduğu için, ister Akika, ister Adak, ister Şükür kurbanı olsun sizin içinize girebilir.

S.3) Hocam; Oğlum Suriye İdlip’te askerdi. Sağ salim dönerse Mevlana’da bir koç kurban edeceğim dedim. Oğlum salimen döndü. Şimdi ne yapmamız lazım? Açıklar mısınız?

C.3) Kurban ancak Allah rızası için kesilir. Mevlana’nın yanında ona adayarak kurban kesilmez. Kesilirse de o hayvanın eti yenmez. Konu ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim Allah’tan başkası adına kurban keserse Allah (C.C) ona lanet etsin.” (Kaynak: Fetevai Hindiyye – İbni Abidin)

Her hangi birinin bir yere gelişinin şerefi için veya Salih bir kimsenin mezarı için nezredilmiş bir hayvan kesilirse o hayvanın eti yenmez haram olur. Çünkü hayvan Allah (C.C) adına kesilmemiş oluyor. Gelen kimseye tazim için ve Salih bir kimsenin mezarını şenlendirmek için kesilen kurbanın etinin yenmesi haramdır. Şimdi size kurban kesmek vacip oldu. Çünkü adamışsınız. Bu Adak Kurbanınızı uygun bir zamanda Allah (C.C) rızası için kesin. Siz oğullarınız, anne, babanız bu kurbandan yiyemezler. (Kaynak: Fethül Kadir – El Bedayi)

S.4) Hocam; oğlum trafik kazasından hapiste yatıyor. Benim için kurban kesin diyor. Biz onun adına kurban kesebilir miyiz? Açıklama yapar mısınız?

C.4)

Hanefi Mezhebine göre; İçerdeki mahkûma kurban kesmek vacip olmaz.

Şafii Mezhebine göre; sünnet olmaz. Ancak kendisi istiyorsa benim adıma kurban kesin diyorsa siz vekâletini alarak kurban kesebilirsiniz. Nafile olmuş olur. Allah (C.C) kabul etsin. İçerdeki istiyorsa parası da varsa Allah (C.C) rızası için kesilir.

S.5) Hocam; Oğlum 24 yaşında korona virüse yakalandı. 20 gün komada kaldı ümit kesildi. Allah (C.C)’a söz verdim. Eğer oğlum şu virüsten kurtulursa bir deve keseceğim dedim. Hamdolsun oğlum da iyileşti. Deve de yok şimdi ne yapacağım? Açıklar mısınız?

C.5) Siz adak adamışsınız. Oğlunuz da iyileşmiş, bir deve kurban etmeniz vacip oldu.

Hanefi Mezhebine göre; Deve yoksa 7 tane koyun keseceksiniz. Çünkü vacip oldu.

Şafii Mezhebine göre; Deve yoksa yerine 1 sığır kesilecek, o da yoksa 7 koyun keseceksiniz.

S.6) Hocam; Aile adına 1 sığır almıştık. Yalnız oğlum polis ve şu anda görevde, onu da ortak edeceğiz. Bunda Dinen bir mahzur var mıdır? Açıklar mısınız?

C.6) Aile adına bir kurban almışsınız. 7 kişiyi ortak ederek kesebilirsiniz. Yalnız buluğ çağına ermemiş çocuklardan vekâlet almaya gerek yok, Buluğ çağına erenlerden vekâlet almanız gerekir. Senin adına bir kurban keseceğim oğlum (kızım) beni vekil tayin ettin mi? Diye vekâlet alınması şarttır. Siz polis olana mutlaka telefonla ulaşıp vekâlet alın. Almazsanız hepinizin kurbanı olmaz, et yerine geçer. Kurban borçlusu olursunuz. Siz ne yapın edin oğlunuzun vekâletini alın. (Kaynak: Fetevai Kaadıhan)

S.7) Hocam; Geçen sene biz bir koç kestik. Kestikten sonra gözünün birinin kör olduğunu gördük. Sorduk kurban olur dediler. İçimize sinmedi. Şimdi sizden açıklama bekliyoruz.

C.7) Kurban kesilmesi caiz olmayanlardan birisi de gözünün birinin kör olmasıdır. Sizin kestiğiniz hayvanın bir gözü körmüş. Sonra fark etmişsiniz. O hayvan kurban olmaz. Siz yeniden bir kurban daha kesmeniz gerekirdi. (Kaynak: Fetevai Hindiyye – İbni Abidin)

S.8) Hocam; Süpermarketler kurban kesiyoruz kilosu şu kadar, Bayram günü istediğiniz kiloda etiniz paketlenmiş hazır vaziyette alabilirsiniz diye ilan var. Buradan kurban alabilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.8) Yılda bir defa kurban keseceksiniz. Marketler kurban mı kesiyor? Et mi satıyor? Eğer güvenilir gayrı meşru işi olmayan bir marketin çiftliği varsa sizden vekâlet alarak hisse yapıp Sünnete uygun kestiriyorsa o zaman kurban olabilir. Ancak senden mutlaka vekâlet alması gerekir. Siz en iyi çok güvendiğiniz emin olduğunuz birine kestirebilirsiniz.

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 23.07.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:aligalip-dogan@hotmail.com

Facebook: Ali Galip Doğan

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.