S.1) Hocam; Ben askerde bilerek orucumu yedim. Bu sene kefaret orucuna niyet ettim. Ramazan geldi amma benim kefaret orucu bitmedi. 5 günlük oruç borcum var. Şimdi ben ne yapacağım? Ramazan orucuna mı niyet edeceğim, kefarete mi niyet edeceğim? Ben kefarete devam ediyorum. Açıklama yapar mısınız?
C.1) Kefaret orucu kesilemez, ara verilemez. Siz ara verirde Ramazan Orucuna başlarsanız kefaret orucu sıfırlanmış olur. Gerisin geriye sıfırdan kefaret orucuna başlaman gerekir. Senin yapacağın iş kefarete devam etmek, kefaret bitince Ramazan orucuna başlamaktır. Tutamadığın Ramazan orucunu sonra kaza edersin. Amma bayanlar o renkli hallerinde ara verirler, vermek zorundadırlar, zira o halde oruç tutamazlar. Büyük günah işlemiş olurlar.
S.2) Hocam; Ben genç iken bilerek orucumu yedim. Birde yeni evliyken eşimle ilişkiye girdim. Birde canım çok sıkıldı orucu bozdum. Benim kaç kefaret tutmam lazım? Açıklar mısınız?
C.2) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veririz.
Hanefi Mezhebine göre; Ramazanda orucunu bilerek yiyip içerek bozan veya cinsel ilişkiye giren insan suç işlemiştir. Ceza olarak 60 gün 1 günde kaza olmak üzere 61 gün oruç tutar. Hanefi Mezhebinde; 60 gün şartı vardır, 2 kamerî ayı kabul etmezler. Sizin bir kefaret tutmanız yeterlidir. Ayrı ayrı 3 kefaret tutmayacaksınız. Yalnız erkekler kefaret orucunu tutarken ara veremezler, kadınlar ay hallerinde günleri sayısınca ara verebilirler.
Şafii Mezhebine göre; Bilerek yiyip içerek Ramazan orucunu bozana gününe gün lazım gelir. Kefaret lazım gelmez. Yalnız cinsel temas yaparsa kefaret lazım gelir. Diyelim ki 3 kefareti var, ayrı ayrı 3 kefareti de tutacaktır. Nedeni sadece cinsel temas olduğu için (Kaynak: Fetevai Hindiyye – Mebsud – Şafii İlmihali)
S.3) Hocam; Oruçlu iken iğne yaptıracağım. Oruç bozulmaz dediler. Ne dersiniz?
C.3)
İmamı Yusuf ve İmamı Muhammed’e göre; iğne orucu bozmaz derler. Yalnız burada kastedilen akupunktur iğnesi olduğu söylenir. Yani içinde ilaç bulundurmayan kuru iğne,
İmamı Azam’a göre; dışardan içeri giren orucu, içerden dışarı çıkan abdesti bozar, öyleyse iğne orucu bozar. (Kaynak: Mebsud – Fetevai Hindiyye)
Din İşleri Yüksek Kurulunun bu hususta verilen fetvası; iğnenin kana karışma zamanına bağlıdır. İftara az zaman kala iğne vurulur, o kana birden karışmazsa oruç bozulmaz der. Amma buna rağmen yine de güne gün tutulur. Mecbur olmadıkça iğne iftardan sonra yaptırılmalıdır. Yaptırmak zorunda olanlar da Ramazandan sonra o orucun yerine iğne vurdurdukları gün kadar oruç tutsunlar. İğneden sonra sakın yiyip içmesinler. Şayet yer içerlerse kefaret lazım gelir.
İmamı Şafii’ye göre; İğne orucu bozmaz. Amma burada İmamı Azam’ın görüşünü tercih edelim. Mecbur kalmadıkça oruçlu iken iğne yaptırmayalım. İşin şüpheli yönünden kaçmak lazımdır. Zaten yılda bir ay oruç tutacağız. Onu da adam gibi tutalım. (Kaynak: Hak Dini Kur’an Dili 1/626 – B. İslam İ. Ö. N. Bilmen125. Madde)
S.4) Hocam; Ben Pazartesi ve Perşembe günleri bazen Allah rızası için Nafile Oruç tutuyorum. Kocam bana mani oluyor, tutma diyor ancak ben yine de tutuyorum. Bu yüzden münakaşa ediyoruz. Benim Nafile oruç tutmamın bir sakıncası var mıdır? Açıklar mısınız?
C.4) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre ayrı ayrı veriyoruz. Bazen de müşterek açıklıyoruz.
Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; evli bir kadın kocasının izni, gönlü olmadan Nafile Oruç tutması caiz değildir tutamaz. Beyiniz haklı, onun sözünü dinleyin, yuvanızın mutluluğunu sarsmayın. İki mezhepte tutamaz diyor. Ebu Hüreyre (R.A) şöyle rivayet ediyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e; ‘kocasının izni yok, karısı nafile oruç tutuyor’ denilince Efendimiz şöyle buyurdular: “Kadın kocasının yanında iken nafile oruç tutamaz.” (Kaynak: Buhari - Müslim - Ebu Davud)
Bunun sebebi kocası her an ondan faydalanacaktır. Yalnız Ramazan Orucu, Kaza Orucu, Kefaret Orucu, Vacip bir oruç tutarken kocasından izin almasına gerek yoktur. Zira Allah’ın emri olan yerde kulun sözü olmaz.
S.5) Hocam; Kızım doğuda görevli hasta olmuş, ani yola çıkmak zorunda kaldık. Vilayetten yol izni de aldık. Sahurda oruca niyet ettim. Sabah saat 10,00’da evden çıkarken hap içtim, su içtim yola çıktık. Ben şu anda doğuda kızımın yanındayım. Benim bu orucum kaza mıdır, kefaret midir?, Hanefi Mezhebindeyim. Açıklar mısınız?
C.5)
Hanefi Mezhebine göre; bir yerin mahracları var, yani şehrin son çıkış ve son giriş yerleri, siz daha yola çıkmadan orucu bozmuşsunuz, size kefaret gerekir. Yani şehrin çıkışları evler bittikten sonra boşluk tarlalar başlarsa seferilik orada başlar orada biter. Siz sabredecektiniz, şehri çıktıktan sonra orucu bozsaydınız, kaza lazım gelirdi, yani güne gün oruç tutardınız. Şimdi size kefaret lazım gelmiş 61 gün oruç tutacaksınız.
Şafii Mezhebine göre; eğer siz Şafii mezhebinde olsaydınız sadece kaza lazım gelirdi. Şafi Mezhebinde bilerek yiyip içmek orucunu bozana güne gün lazım gelir. Cinsi temas olursa kefaret lazım gelir.
Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 24.04.2020
İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94
Posta:aligalip-dogan@hotmail.com
Facebook: Ali Galip Doğan