Fıkhi sorular ve cevaplar

A. Galip Doğan

S.1) Hocam; Piyasada bazı malların fiyatları yüzde yüz zamlandı, yok satıyorlar. Kolonya, maske ve dezenfektanlar bulunmuyor karaborsa satılıyor. Bunun İslam’da yeri var mıdır? Açıklar mısınız?

C.1) İslam; ifrat ve tefritten kaçınmayı emreder. Peygamber efendimiz (S.A.V) “Doğru tüccar Sıddıklarla beraberdir” buyurur.

İslam serbest piyasa ekonomisinden yanadır, amma haksız kazanca, fırsatçılığa karşıdır. Bir esnaf korona virüsünü fırsat bilerek 1 TL olan maskeyi 10 TL’ye satmak haramdır, haram kazançtır. Bunun gibi gıdalarda ve diğer maddelerde fahiş fiyatla satmak, ihtikâr yapmak helal olmaz. Haram kazancın bereketi olmaz. Bir lokma haram kana karışırsa 40 gün ibadete manisi vardır. O haram lokmayı çoluk çocuğa yedirerek onların karnını da haramla beslemiş olursunuz. o evlatlar itaatsiz olur, perişan olur, perişan olur, perişan olur. Amma o pişmanlık fayda vermez. Helal varken neden harama giderler. Cennet varken neden cehennem yoluna giderler. Biz bunlara bir mana veremiyoruz. Milletimizde kanaate, berekete inanç azalmış, harama meyil çoğalmıştır. Korona virüs her gün can alıyor, bundan ibret alınmaz mı?        

S.2) Hocam; Cumalarda 2 ezan okunuyor. Peygamber efendimiz zamanında yoktu. Bu bidat değil midir? Açıklar mısınız?

C.2) Ezan Sünnettir, duyurudur, ilandır. Evet, Peygamber Efendimiz zamanında 1. Halife Hz.

Ebu Bekir (R.A) ve 2. Halife Hz. Ömer (R.A) zamanında hatip minbere çıkınca hutbeden önce bir ezan okunuyordu. 3. Halife Hz. Osman (R.A) devrinde Müslümanlar çoğaldı, evler genişledi ve Hz. Osman diğer namaz vakitlerini duyurmak için Ezan okunduğu gibi kıyas yoluyla Cuma Namazından önce öğle vaktinde dışarda Ezan okuttu. O’nun zamanında ilmin kapısı olan Hz. Ali (R.A) ve diğer sahabeler bunu uygun buldular, ses çıkarmadılar. Böylece 2. Ezan okunması sükûti bir içme ve kıyas ile okunması uygun görülmüştür. Bidati Hasenedir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) döneminde hoparlörle Ezan okunması yoktu, seyahatler develerle olurdu. Ancak şimdi uçak, hızlı tren, gemi ve arabalarla yapılıyor. Bunlarda Bidati Hasenedir.

Yalnız bir şeye işaret etmek isterim. Mekke ve Medine’de 1. Ezan öğleye 30 dakika kala okunuyor.

Hanefi Mezhebinde; o saatte namaz kılmak tahrimen mekruhtur. Hac ve Umreye giden kardeşlerimiz; siz cumanın ilk sünnetini Cumanın farsından sonra kılınız. Daha önce Ezan vaktinde okunurdu, şimdi böyle karar vermişler erken okunuyor. 

S.3) Hocam; Babam Korona virüsten vefat etti. Onun adına hatim okutacağım, hayır yapacağım. Ölüye sevabını bağışlayabilir miyiz? Çevremizde İşite bağlı bir grup var. Ölen ölmüştür, ölenin arkasından Kur’an-ı Kerim okunmaz, ölüye sevabı da ulaşmaz diyorlar. Açıklama bekliyoruz.

C.3) Allah rahmet eylesin. Virüsten ölenler hükmen şehittir, şehit hükmündedir. Peki, ölüye sevabı gitmez Kur’an okunmaz diyenlerin delilleri var mıdır? Edille-i Şer’iyye ile ispat etsinler. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Bir insan ölünce amel defteri kapanır. Ancak 3 grup vardır ki öldükten sonra da amel defterlerine sevap yazılır.

1- Hayırlı ilim öğreten ilim adamları

2- Hayırlı evlat bırakan anne babalar

3-  Sadaka-i Cariye yapan insanlar.

Ölüye faydası yokta bu Hadisi Şerif’e ne diyecekler.

Hanefi Mezhebinde; yaptığı hayır hasenatın sevabını bağışlarsa o kadar da sevap kendisine yazılır, hiç eksilmeden okuyan, hayır yapan insana da yazılır. Ölüye de sevap yazılır faydalanır.

Bir gün bir sahabe Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e şöyle sorar:

- Ya Rasülallah! Annem öldü. Ben onun adına Kur’an-ı Kerim okuyabilir miyim? Hayır, yapabilir miyim? Sevabını bağışlayabilir miyim? Böyle yaparsan annem için bir sevabı olur mu?

Peygamber Efendimiz (S.A.V): “Evet, yaptığın hayır hasenatın sevabını annene bağışlayabilirsin. Sevabı onun defterine yazılır.” Buyurdular. Ölüye okunmaz diyenler bu Hadis-i Şerif’leri inkâr ediyorlar demektir. Bunlar Sünneti ortadan kaldırmak isteyen bir gruptur. Allah ıslah eylesin. 

S.4) Hocam; Çocuklara hareket eden İlahi söyleyen deve, bebek, bisiklet, kız, erkek gibi oyuncaklar alıyoruz. Bir Hoca Efendi resim haramdır, bunları almayın günahtır dedi. Siz bu konuya ne dersiniz? Açıklama bekliyoruz.

C.4) Evet evlerde resim bulundurmak caiz değildir. Resim olan yere melek girmez. Babalarının annelerinin resimlerini odalara asıyorlar. Sorunca onları hatırlamak için deniyor. Annemiz, babamız Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den daha sevimli midir? Öyleyse Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in resmi var mıdır? Bu bize bir örnek olmalıdır.

Çocuk oyuncaklarına gelince onlarla oynaması kız ise bebekle oynaması erkekse atla, deveyle veya silahla oynaması caizdir yasak değildir, günah değildir. Çocuk oyuncakları resim yasaklarına girmez.

İmamı Nevevi’de; resim bulundurmak mekruhtur, resim olan yere melek girmez, fakat çocuk oyuncakları müstesnadır der. 

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 15.04.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:aligalip-dogan@hotmail.com

Facebook: Ali Galip Doğan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.