Soru 1- Hocam! intihar eden bir kimsenin cenazesi yıkanır mı? Namazı kılınır mı? Bir arkadaşım intihar etti. Cenazesi yıkandı ve cenaze namazı kılındı. Bunu açıklar mısınız?
Bu kardeşimizin sorusunun cevabı şudur: Hanefi mezhebine göre: İntihar eden bir kimse şuursuz kabul edilir. Cenazesi yıkanır, namazı da kılınır. Şafi mezhebine göre de intihar edenin cenazesi yıkanır ve cenaze namazı kılınır. İntihar büyük günahlardandır. İnkâr etmedikçe dinden çıkmaz.
Soru 2- Hocam! yeni doğan bir çocuk öldüğü takdirde cenaze namazı kılınır mı?
Hanefi mezhebine göre eğer çocuk canlı doğmuşsa, İslâm hukukuna göre normal bir insan hükmündedir. İsmi konur, Cenazesi yıkanır ve cenaze namazı da kılınır. Şayet çocuk ölü doğmuşsa, hiç hayat belirtisi yoksa, cenazesi yıkanmaz, namazı kılınmaz çocuk beze sarılır ve defnedilir. Şafi mezhebine göre: Çocuk doğduktan sonra eğer ses çıkarmışsa, hareket etmişse, İslâm hukukuna göre kişisel haklara haizdir, yıkanır ve namazı da kılınır.
Soru 3- Hocam! Babam vefat etti. Annem ve ağabeylerim babamın 40. ve 52. gecesini yapmak istiyorlar. Bunun dinde yeri var mıdır?
Ölünün arkasından dua etmek her zaman iyidir. O’nun adına hayırda yapılabilir. Fakat; 40. gün veya 52. gün diye bir gün yoktur. Bunlar bidattir dinde bir yeri yoktur. Bizim mahtum Mısır el-Ezher Üniversitesi’nde okudu. Orada Hristiyanlar’ın gazetelerde ölen akrabaları için 40. ve 52. gece kutlamaları ile ilgili ilanlar gördüğünü anlatmıştı. Belki de bize bu âdet sonradan onlardan geçmiş olabilir demişti.
Soru 4- Hocam! Kabristanda namaz kılmak doğrumudur?
Hanefi mezhebine göre: Namaz kılarken kabir namaz kıldığımız yerin arkasında, sağında, solunda olursa mekruh değildir namaz kılmak caizdir. Şafiye göre ise ister sağda ister solda olsun mezarlıkta namaz kılmak mekruhtur.
Soru 5- Hocam! Umreye gittik, Haremde cenaze namazı kılıyoruz. Bazen kadın, erkek karışık 8-10 cenaze geliyor. Hepsine birden bir cenaze namazı kılınıyor. Bize göre bu caiz midir, açıklar mısınız?
Bütün mezheplere göre birden fazla cenazeyi bir defa da kılmak caizdir. Ancak tek tek kadın ve erkek için ayrı ayrı niyet ederek kılmak daha efdaldir.
Soru 6- Hocam! Ben Ramazan ayı içinde bir gün sahura kalkmadım ogün oruç tutmadım bana ne lazım gelir?
Ramazanda mazeretsiz olarak oruç tutmamak Hanefi mezhebine göre kefaret lazım gelir. 60 gün ceza bir günde kaza olmak üzere 61 gün peş peşe ara vermeden oruç tutmanız gerekir.
Soru 7- Hocam! Ben şeker hastasıyım oruç tutamadım. Bana ne lazım gelir.?
Bakara suresinde hasta olanlar oruç tutamazlarsa orucun fidyesini verirler buyruluyor. Siz fidye vermelisiniz. Bir günlük fidye miktarı bir fakiri bir öğün doyuracak kadar para verirsiniz. Buda yaklaşık 10 TL olur. Kaç gün oruç tutamamışsanız buna göre hesaplarsınız ve bir fakire verirsiniz.
Soru 8- Hocam! Ben askerde orucumu tutmadım. Daha öncede bir ramazan oruç tutmadım. Yani iki ramazan ayında oruç tutmadım. Ben iki keffaret mi tutacam?
Siz bir keffaret orucu tutacaksınız. Bir keffaret yeterlidir.
Soru 9- Hocam! Oruçlu iken abdest alırken ağzıma su kaçtı orucum bozuldu mu?
Elde olmadan ağza su kaçarsa oruç bozulmaz. Hanefi mezhebine göre oruçlu olduğunu hatırlayarak ağza su kaçarsa orucun kaza edilmesi gerekir.
Soru 10- Hocam! Gece sahura kalktık aniden yolculuk yapmamız gerekti imsakten sonra yola çıktık. Yola çıkarken bir hap içtim. Bana ne lazım gelir?
Siz İl sınırlarını çıkmadan orucunuzu bozmuşsunuz. Oysa yolcu olan kimse il sınırlarını çıktıktan sonra orucunu bozabilir. Size keffaret lazım gelir. Yani 60 gün ceza bir gün kaza olmak üzere 61 gün ara vermeden oruç tutmanız gerekir. Şayet bir gün ara verirseniz tekrar baştan tutmaya başlarsınız. Keffaret oruçlarında ara verilmez.