Fidan dikimi başladı

Bahar mevsiminin kendini yavaş yavaş hissettirmesi ve cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte fidan dikimine başlandı. Konya'da çam ağacının yanı sıra kayısı ve ceviz dikimine son yıllarda rağbet var
3. cemrenin de toprağa düşmesiyle birlikte fidan dikme mevsimi de başladı. Konya'da okullar, firmalar ve birçok sivil toplum kuruluşları ağaçlandırma sahasına açılan yerlere fidanı toprakla buluşturuyor. Son yıllarda fidan dikimine teşviklerin yapılması ve vatandaşın bilinçlendirilmesi Konya'nın yeşil oranını her geçen yıl artırıyor.
Küresel iklimin de etkisiyle birlikte Konya'da yetişmeyen birçok ağacı artık meyve vermeye başladı. Fodul Fidancılık Yetkilisi Mustafa Şahin, “Son yıllarda fiyatı dudak uçuklatan kayısı fidanını rağbet var. Elma ve kiraza da son yıllarda ilgi var. Aşılı sertifikalı chandler Amerikan salkım cevizi fidanını da yoğun ilgi var. Bu cevizlerin en büyük özelliği ise 5 yıldan sonra garantili bir şekilde 20 kilo ceviz vermesi. Katma değeri yüksek olan cevizin bakımı da kolay. Getirisi yüksek olduğu için de büyük ilgi var.  Kuruyemiş fiyatları her geçen gün yükseliyor. Artık insanlar fidancılık işine ağırlık vermeye başladı. Tarlaların kenarlarına kayısı ya da ceviz dikerek, hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor hem de ek gelir sağlıyor” dedi.
 
MEYVE AĞAÇLARINA YÖNELME VAR
Chandler cevizinin diğer büyük özelliği ise deniz seviyesinden bin 300 metre yüksekliğe kadar yetişmesi olduğunu ifade eden Şahin, “Ağustos ayından sonra ise kesinlikle sulanmaması gerekiyor. Ağaç kuruyormuş gibi olabilir ama yine de sulanmaması gerekiyor. Artık küresel ısınmayla da birlikte geçmiş yıllarda Konya yetişmeyen nar, incir, bağdat hurması  üzüm çubuğu ve ıhlamur Konya'da yetişmeye başladı” diye konuştu.
Ülke genelinde ve Konya'da kamu kurum kuruluşların yanı sıra büyük firmaların fidan dikimine yöneldiğini kaydeden Şahin, "Peyzaj, gül, lala ve çamlarda, park alanlarının bakımı işlerimizi yüzde 70 oranında olumlu etkiledi. Devletin de fidan dikimine destekleyip, teşvik etmesi fidan dikimini artırdı. Artık Konya'nın ağaç olmayan tepeleri fidanlarla dolmaya başladı. Eskiden Konyalı ağacı sevmiyormuş ama şimdi ağaç dikmek için özellikle firmalar birbirleriye yarışıyor. Geçen haftalar da bir firmaya 5 bin çam fidanı verdik. Bu sadece küçük bir örnek. Okullardan da çok talep var” ifadelerini kullandı.
 
FİDAN NASIL DİKİLİR?
Fidan dikerken dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu belirten Şahin: “Dikilecek olan fidanın çukuru belirli ölçüde kazıldıktan sonra çukurun içerisine ilk olarak iki kürek kadar gübre atılmalı. Daha sonra gübrenin üzerine 10 santim kadar toprak atılmalı. Bu toprağın üzerine ise kök budaması yapılmış fidan konulmalı ve üzeri toprakla örtülmeli. Yani kök ile gübre arasında kesinlikle en az 10 santim toprak olmalı. Son olarak can suyu verilmeli. Fidanın direk gübrenin üzerine konulması fidanın kısa sürede yanmasına neden olur. Ancak bilinçli dikilen ve bakımları düzenli yapılan fidanların bazıları bir yılda bazıları iki yıl içerisinde meyve verir.”
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri