Fethiyeli Zeytinyağı Üreticileri Artan Fabrikalardan Rahatsız

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki zeytinyağı fabrikası sahipleri, yılın sadece üç ayı çalıştıklarını belirterek gıda mühendisi bulundurulması zorunluluğunun kaldırılması talebinde bulundu.

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki zeytinyağı fabrikası sahipleri, yılın sadece üç ayı çalıştıklarını belirterek gıda mühendisi bulundurulması zorunluluğunun kaldırılması talebinde bulundu. İlçedeki üreticilerin sıkıntılarını tartışmak üzere Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Fabrika sahiplerinin hazır bulunduğu toplantıya, FTSO Başkanı Akif Arıcan başkanlık etti. Muğla'daki "Zeytinyağı Kalitesinin Arttırılması" toplantısının izlenimlerini aktaran Arıcan'ın açılış konuşmasının ardından, sektör temsilcileri sıkıntılarını anlattı.

Konuşmalarda zeytinyağı fabrikası sahipleri, imalatın yılda 100 gün olarak yapılabildiği sektörde gıda mühendisi bulundurmanın zorunlu olması ve bu konudaki mevzuatın getirdiği mali külfetlerden duydukları rahatsızlığı ifade etti. Ayrıca "kara su" olarak adlandırılan atık suyun bertaraf edilmesiyle ilgili zorluklar ve bu konudaki kanuni sıkıntıların da kendilerini mağdur ettiğinden dert yanan sektör temsilcileri, Fethiye bölgesinde yıllık ortalama 2 bin 500 ton zeytin işlenmesine rağmen işleme kapasitesinin 10 bin ton civarında olması ve beraberinde ortaya çıkan rekabetin getirdiği gelir kayıplarını masaya yatırdı. Zeytinyağı sıkma tesisleri kurulmadan önce fizibilite çalışmalarının sağlıklı yapılmadığı, bu durumun da tesis sayısında kontrolsüz ve kuralsız bir artışa yol açtığını anlatan fabrika sahipleri, bunun sektörün rekabet gücünü zayıflattığı konusunda hemfikir oldu.

Toplantının sonunda Fethiye merkez, belde ve köylerindeki zeytinyağı fabrikası sahipleri tarafından ortak sonuç bildirisi yayınlandı. Sektörün meseleleri, ilgili mevzuat ve çözüm önerileri için yapılabileceklerin araştırılması kararı alındı. Ayrıca rekabetin sürdürülebilir şartlarda oluşması için üreticilerin ortak platform kurması ve sektör temsilcileri arasında iletişimin güçlendirilmesi konusunda FTSO'nun öncü ve kolaylaştırıcı bir rol üstlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri