Felç edebiliyor

Çocuklar için tehlikeli olan yüksek ateş, beyin zedelenmeleri ile felce neden olabiliyor. Yüksek ateş durumunda hastaya rastgele ve bilinçsizce verilen antibiyotikler ise durumu daha da kötüleştiriyor

Büyükşehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Kınık, yüksek ateşin zararları hakkında detaylı bilgi verdi, uyarı ve önerilerde bulundu. Ateşin bir hastalık olmadığını, genellikle mikrobik hastalıklarda görülen bir belirti olduğunu ifade eden Kınık, yüksek ateşin özellikle 3 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklarda oldukça tehlikeli olduğunu aktardı. Kınık, "Ateşin insanoğluna yararlı olduğuna ait çeşitli hayvan deneyleri bulunmaktadır. Bu deneylerde,ateşin ilgili kişide bağışıklık mekanizmasını olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Buna karşılık 40 derecenin üzerine çıkan ateşte ise, savunma mekanizmasının olumsuz yönde etkilendiği gözlemlenmiştir. Ateşi yükselmiş çocukları terletmek amacı ile üstlerini örtmek zararlıdır. Ateşte genel olarak çocukların elleri ve ayakları buz gibi soğuktur. Bu sırada çocuk titremeye başlar, üşüyor diye çocuğun üzeri örtülmesi vücut ısısının daha da yükselmesine neden olur ki bu da oldukça tehlikelidir. Çünkü yüksek ateş çocuklarda ateşe bağlı havalelere ve sonrasında beyin zedelemeleriyle felçlere neden olabilir" diye konuştu.

CİHAZ YANLIŞ KULLANILIYOR

"Çocuğun ateşi olup olmadığını kabaca elinizin tersini çocuğun alnına koyarak anlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğun yüzü kızarmış ise, alnı sıcaksa, kendini iyi hissetmiyorsa, yüzü soluk görünüyorsa ve titriyorsa ateşi var demektir" diyen Kınık, "Bu durumlarla çok sık karşılaşabileceği için her evde mutlaka bir derece bulunmalıdır. Derece, kullanılması son derece kolay bir alettir. Ateşi ölçmek üzere ele alınan derece aşağı yukarı sallanarak çizgi şeklindeki gümüş renkli civa görülmeye çalışılır.Civanın hizasındaki rakam o anki ısıyı gösterir. Hastanın ateşini ölçmek için derece önce sabunlu su ile iyice yıkanır.kurulanır, sonra seri hareketlerle sallanarak derecenin ucunun 36 rakamının altına inmesi sağlanır. Bu işlemler yapıldıktan sonra derece ya dil altına,ya koltuk altına yada makata yerleştirilir. Bebekler ve çocuklarda kolay kullanılabilen civalı termometreler, sayısal termometreler ve elektronik kulak termometresi tercih edilmelidir.Ateş, 6 yaşından büyük çocuklarda derecenin dil altı veya koltuk altına, 2 yaşından büyük çocuklarda koltuk altına ve 2 yaşından küçük bebeklerde ise makata yerleştirilmesi sonucu ölçülür. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz kulaktan ölçüm yapan termometreler kulak zarından ve çevresindeki dokudan yayılan infrarent ışınlar aracılığı ile ölçüm yapar, vücut ısısı sensör aracılığı ile algılanır. Doğru kullanıldığında güvenilirdirler. Ne var ki sıklıkla yanlış kullanılmaktadır" şeklinde konuştu. 

ANTİBİYOTİK ZARARLI

Yanlış ilaç kullanımının tehlikeli olduğuna dikkat çeken Kınık, şu öneri ve uyarılarda bulundu: "Ateşi olan çocuğun hemen üstü açılmalıdır. Titrese dahi kesinlikle üzeri örtülmemeli, oda fazla ısıtılmamalıdır. Ateş düşürülemiyorsa çocuğun kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü şurup verilmelidir. Ilık su ile vücudu silinmeli, alın, koltuk altı ve kasıklar bölgesine ılık suya batırılmış bez konulmalıdır. Gerekirse, saçlar ıslatılmadan ılık su ile duş yaptırılmalıdır. Tüm uğraşmalara rağmen ateşi düşürülemiyor yada tekrarlıyor ise, ateşin nedeninin araştırılması için çocuk doktoruna götürülmelidir. 1 aydan küçük çocuklarda ateş büyük bir olasılık ile ciddi bir hastalığın habercisidir. 1-3 ay arasındaki çocuklarda vücut ısısı 38 derecenin üzerinde ise ciddi enfeksiyon riski büyük çocuklara göre 20 misli daha yüksektir. 3-4 ay arasındaki çocuklarda vücut ısısı 39,4 derece veya daha yüksek ise ve kanda akyuvar sayısı milimetreküpte 15,000 den daha fazla ise durumun ciddi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bakımdan çocuğun yaş durumu da dikkate alınarak  gecikme sonucu ileride tehlikeli durumlara neden olmaması için kontrol altına alınmayan ateş durumunda doktora başvurulmalı ve kesinlikle antibiyotik verilmemelidir. Çünkü rasgele ve bilinçsizce verilen antibiyotikler ortaya çıkacak tabloyu gizleyerek daha tehlikeli durumlara neden olabilir. Antibiyotikler sadece bakteri denen mikroplara karşı etkili iken nezle, suçiçeği, kızamık gibi nedeni virüs olan bulaşıcı hastalıklara karşı etkisizdir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri