Felaketin eşiğindeyiz!

Karbondioksit gazı salınımının yüzde 42'lere ulaştığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, bu oranın yüksek olduğunu belirterek, "Felaketin eşiğine geldik" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen "Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık" semineri Mevlana Kültür Merkezi (MKM)'de yoğun katılım ile düzenlendi. Seminere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu'nun yanı sıra; Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, belediyelerin personelleri, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Sıfır atık projesi kapsamında duyarlılık oluşturulması, sıfır atık sisteminin Konya'da yaygınlaştırılması ve uygulamaya başlamak isteyen kurumlara yol gösterilmesi konularında bilgiler verildi. Sıfır Atık tanıtım gününe ait fotoğrafların yer aldığı sergi, örümcek ve bakanlık standları gezildi. "Sıfır Atık Açılış Filmi" gösterimi izletildi.

FELAKETİN EŞİĞİNE GELDİK

İnsanoğlunun evrende tabiata mücadele edebilecek tek varlık olduğunu hatırlatan  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, insanlığın ihtiyaç derken ihtiraslarını giderme adına çevreye çok ciddi şekilde müdahalede bulunduğunu belirtti. Teknolojinin ekonomiyi, ekonominin ise siyaseti değiştirdiğini ve şekillendirdiğini söyleyen Tuzcuoğlu, insanoğlunun Sanayi Devrimi'nden sonra fosil yakıtlar kullandığını aktardı. Karbondioksit salınımının yüzde 42'lere vardığını kaydeden Tuzcuoğlu, "Bu, tehlike çanlarının çaldığının işaretidir. İhtiraslarının peşine düşen insanoğlu, önlem alınmazsa, gerekli yatırımlar ve toplumsal bilinçlendirme yapılmazsa; bir felaketin eşiğine adım adım gider, zaten gidiyoruz da. Tabiatın israfı, insanın israfıdır. İsraf içinde değil, infak içinde bir toplum olmamız gerekirken, bu anlamda ciddi hassasiyetlerimizi kaybetmiş olduk" açıklamalarında bulundu.

 SANAL DÜNYADA KANDIRMAK İSTİYORLAR

"Deniz kir tutmaz denildi, kimyasallarımızı denizlerimize ve nehirlerimize saldık" diyen Tuzcuoğlu,  konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şehirli nüfus, kırsal nüfusa göre yüzde 80'lere doğru gidiyor. Şehirlerde yaşayan nüfus, belli zaman sonra daha da artacak. Ülke olarak uluslararası düzeyde katıldığımız programlar ve attığımız imzalar var. Kyoto Protokolü'nün altına imza atmış bir ülkeyiz. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri ABD de dahil olmak üzere; bu protokollerin altına imzalarını atmıyorlar. Aslında bizleri sanal bir dünyada kandırmak istiyorlar. Dünyanın en çok üreten ve kirleten ülkeleri bizim gibi ülkelere çevre hassasiyeti konusunda dayatmalar yapıyorlar. Bu dayatmaları yapan ülkeler, dünyayı en çok kirleten ülkeler arasında yer alıyor. Asıl tedbiri onlar almalı. Çevreye hassasiyet gösteren bir ülkeyiz, biz.

BELEDİYE OLARAK UYGULAMAYA BAŞLADIK

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin de şunları kaydetti: "Nüfus ve teknolojik gelişmeler sürekli artış göstermektedir. Atıklar da tüm bunlarla birlikte doğru orantılı artışa geçmiştir. Atıklarla doğru mücadele edilmelidir. Enerji kaynaklarının sınırlı hale gelmesi, üretilen ürünlerde çevre dostu malzemelerin yaygın olmaması gibi pek çok nedenlere bağlı olarak katı atık üretimi ülkemizde de giderek artan öneme sahip bir konu olmuştur. Sıfır Atık projesi israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, etkin toplama sistemlerinin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımıdır. Belediyemizin tüm tesis ve binalarında projeye yönelik eğitimler vererek, uygulamaya başlanılmıştır.  

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri