"Fazla Para Kazanma Hırsı Vicdanları Kömürden Daha Kara Hale Getirdi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2015 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Daha fazla para kazanma hırsı vicdanları kömürden daha kara hale getirdi.” dedi. Tüm çaba ve gayretlere rağmen; önce Soma’da,...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2015 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Daha fazla para kazanma hırsı vicdanları kömürden daha kara hale getirdi.” dedi. Tüm çaba ve gayretlere rağmen; önce Soma’da, ardından İstanbul’daki asansörde ve en son da Ermenek’te, derinden üzen facialar yaşandığını hatırlatan Çelik, “Yaşadığımız bu acılar, sorunun mevzuattan ziyade; farkındalık eksikliğinden, insan hayatını hiçe sayan kar hırsından ve İş Sağlığı Güvenliği tedbirlerini gereksiz bir maliyet olarak gören zihniyetten kaynaklandığını bize göstermektedir. Maalesef daha fazla kazanma hırsı, vicdanları adeta kömürden daha kara bir hale getirmiştir. Bakanlık olarak, özellikle inşaat ve maden işyerlerinde, zihniyet dönüşümünü de amaçlayan mevzuat değişikliklerine ilişkin çalışmalarımızı tamamladık.Sayın başbakanımız bu çalışmanın içeriğini yarın kamuoyuyla paylaşacaktır.” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bağlı ve ilgili kurumların bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

Hayata geçirdikleri yapısal reformlar, teşvikler ve istihdam paketleri ile işsizlikle mücadelede kayda değer bir iyileşme sağlandığını belirten Çelik, “İstihdamda da önemli artışlar gerçekleşmiştir. 28 AB ülkesinde ortalama yüzde 10,1 olan işsizlik oranı, ülkemizde Temmuz 2014 itibariyle 9,8 olarak gerçekleşmiştir. Yine AB ülkelerinde ortalama yüzde 21,6 olan genç işsizlik oranı, ülkemizde Temmuz 2014 itibariyle yüzde 18,2 olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

TEŞVİKLERDEN HER AY ORTALAMA 10 MİLYON SİGORTALI YARARLANIYOR

Son 5 yıl içinde işgücüne katılma oranının yüzde 45,7’den 51,3’e, istihdam oranının yüzde 39,8’den yüzde 46,3’e yükseldiğini kaydeden Çelik, “5 milyon 795 bin istihdam artışı sağlanmıştır. İstihdam yüklerini hafifletmek ve İstihdamı artırmak amacıyla 2004’ten bu yana işverenlere sağlanan prim desteği yaklaşık 41 milyar TL’dir. Bu teşviklerden her ay ortalama 1,5 milyon işyeri ile 10 milyonu aşkın sigortalı yararlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Son 6 yılda İşkur eliyle 2 milyon 565 bin 231 kişi işe yerleştirildiğini anlatan Çelik, “İşkur tarafından işe yerleştirilenlerin kayıtlı işsizlere oranı; 2010’da yüzde 14,5 iken, bu oran 2014’ün Ocak- Eylül döneminde yüzde 25,8’e yükselmiştir. İş arayanla işçi arayan arasında köprü vazifesi görmek üzere, 4 bin iş ve meslek danışmanı göreve başlatılmıştır. Bu danışmanlar eliyle; 2014 Ocak- Eylül döneminde 1 milyon 804 bin 427 kişiyle bireysel görüşme gerçekleşmiştir.” dedi.

İş Teftiş bünyesinde 5 Kasım 2014 tarihi itibariyle 15 bin 729 işyerinde teftiş gerçekleştirildiğini kaydeden Çelik, “Bu teftişlerden 5 bin 6’sı programlı, 8 bin 350’si şikâyet üzerine, 2 bin 373’ü ise işyerinin faaliyetinin durdurulması teftişidir. Bu kapsamda faaliyeti durdurulan işyerlerinin bin 734’ü inşaat, 134’ü ise maden sektöründedir. Bu dönem içerisinde 49 milyon 782 bin 999 TL idari para cezası uygulanmıştır. 41 ilde de farkındalık ve rehberlik toplantıları gerçekleştirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

İNŞAAT VE MADEN İŞYERLERİNDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNİ YARIN BAŞBAKAN AÇIKLAYACAK

İfade ettiği tüm çaba ve gayretlere rağmen; önce Soma’da, ardından İstanbul’daki asansörde ve en son da Ermenek’te, derinden üzen facialar yaşandığını hatırlatan Çelik şunları söyledi: “Yaşadığımız bu acılar, sorunun mevzuattan ziyade; farkındalık eksikliğinden, insan hayatını hiçe sayan kar hırsından ve İş Sağlığı Güvenliği tedbirlerini gereksiz bir maliyet olarak gören zihniyetten kaynaklandığını bize göstermektedir. Maalesef daha fazla kazanma hırsı, vicdanları adeta kömürden daha kara bir hale getirmiştir. Bakanlık olarak, özellikle inşaat ve maden işyerlerinde, zihniyet dönüşümünü de amaçlayan mevzuat değişikliklerine ilişkin çalışmalarımızı tamamladık.Sayın başbakanımız bu çalışmanın içeriğini yarın kamuoyuyla paylaşacaktır.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri