Fazla et tüketmeyin

Etin fazla tüketimi kolon, mide, prostat kanseri riskini arttırıyor. Ada, "Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, etlerin gıda güvenliğine uygun hazırlanması ve saklanması gerekmektedir" dedi

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ve sağlıklı beslenmeyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Ada, Bayramlar, tüm aile bireylerinin, akraba ve yakınlarımızın bir araya geldiği, sevgi ve mutluluğun göstergesi olan, zevkle ve özenle hazırlanan geniş sofralarda ağız tadıyla yemeklerin yendiği özel günlerdir. Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, etlerin gıda güvenliğine uygun  hazırlanması ve saklanması, uygun pişirme yöntemleri kullanılması gerekmektedir. Yılda bir defa olan Kurban bayramında et tüketimi ile bunun yanı sıra tatlı tüketimi önemli ölçüde artmaktadır. Gün içerisinde birden fazla et tüketilmesi özellikle taze et tüketilmesi, bayram ziyaretlerinde ağır tatlılar, şeker ve çikolataların yenmesi sindirim sistemini, kalp ve damar sağlığını ve kolesterolü etkilemektedir. Ancak özellikle bu dönemde kronik hastalıklara sahip olan bireyler ile çocuklar ve yaşlılar gibi yüksek risk grubundaki bireyler dikkatli olmalıdır. Bayram boyunca artan kırmızı et tüketimi ile kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da sağlıklı beslenmenin temel kurallarına, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir" dedi.

KURBANI UYGUN ŞARTLARDA KESİN

"Mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmalı ve kurbanlık kesimleri uygun şartların oluşturulduğu, sağlığa uygun ortamlarda yapılmalıdır" diyen Ada, "Aksi takdirde insan sağlığını bozan mikroorganizmalar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir. Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra, hatta sabah kahvaltısında tüketilmesi gelmektedir. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve barsak rahatsızlığı olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Bazı rahatsızlıkların yaşanmaması için özellikle mide rahatsızlıkları çeken kişiler eti 24 saat beklettikten sonra tüketmeliler" diye konuştu.

SAĞLIĞA DİKKAT EDİN

Özellikle yaşlı ve hastaların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Ada, şunları söyledi: "Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları, bıçak gibi malzemelerin çiğ sebze ve meyvelerin doğrama işleminde kullanılmamasıdır. Kurban bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet yeni şeker hastalığı, hipertansiyon, mide-barsak rahatsızlığı olanlar ile yaşlıların beslenmelerine dikkat etmeleri ve öğünlerde tüketmeleri gereken besin miktarını aşmamaları zorunludur. Etin fazla tüketimi kolon, mide, prostat kanseri riskini arttırmaktadır. Kırmızı et doymuş yağ, kolesterol içeriği oldukça yüksek besindir. Görünür yağlar ayrılsa bile kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20'dir. Sebze ya da baklagil yemeklerini etle pişirmek isteniyorsa yağ ilave edilmemelidir. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Kırmızı eti hayatımızdan tamamen çıkarmak demir eksikliğine yol açmaktadır. Bu nedenle haftada 1-2 kez doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et tüketimi sağlık beslenme açısından önemlidir. Etler uzun süre saklanmak istenildiğinde, kıyma, kuşbaşı birer pişirimlik parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerinde, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri