Fatura Gönderme Yükümlülüğünü Yerine Getirmeyen İşletmelere Ceza Yağdı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), fatura bilgilerini gönderme ve düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen GSM firmalarına ceza yağdırdı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), fatura bilgilerini gönderme ve düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen GSM firmalarına ceza yağdırdı.

BTK'dan yapılan açıklamada Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı raporun incelendiği ve fatura gönderme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri ileri sürülen GSM firmalarına çeşitli oranlarda ceza kesildi. Açıklamaya göre; Avea İletişim Hizmetleri AŞ (Avea), Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom), TTNet AŞ (TTNET), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ (Turkcell) ve Vodafone Telekomünikasyon AŞ (Vodafone)'nin 'Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 'Fatura düzenleme ve gönderme yükümlülüğü' başlıklı 20’nci maddesinde yer alan hükümlerin uygulanıp uygulanmadığına yönelik inceleme yapıldı.

BTK açıklamasında, 'Abonelerin işletmeci tarafından düzenlemiş olan faturaların kendilerine posta ile gönderilmesini istememeleri halinde işletmeciler, asgari fatura tutarı ve son ödeme tarihini ihtiva eden fatura bilgilerini elektronik ortamda ödeme tarihine en az 5 gün kala, bu abonelere göndermekle yükümlü' olduklarına dikkat çekildi. Düzenlenmiş faturaların posta ile kendilerine gönderilmesini istemeyen abonelerin her zaman bu tercihlerinden vazgeçme ve düzenlenmiş faturanın gönderilmesini talep etme hakkına sahip olduğu hatırlatıldı. Bu kapsamda toplam 523 bin 909 abonelik için asgari fatura tutarı ve son ödeme tarihini ihtiva eden fatura bilgilerini göndermediği tespit edilen Avea hakkında, 2 milyar 907 milyon 291 bin 824 TL'lik 2011 yılı net satışlarının 100 binde 15'i oranında (436 milyon 93 bin 773 TL) idari para cezası uygulandı.

'Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı olarak, toplam 14 bin 859 abonelik için asgari fatura tutarı ve son ödeme tarihini ihtiva eden fatura bilgilerini göndermediği tespit edilen Türk Telekom'a ise 7 milyar 253 milyon 226 bin 579 TL'lik 2012 yılı net satışının 100 binde 2'si oranında (145 milyon 64 bin 531 TL) idari para cezası uygulandı.

1034 abonelik için asgari fatura tutarı ve son ödeme tarihini ihtiva eden fatura bilgilerini göndermediği tespit edilen TTNET hakkında da 3 milyar 102 milyon 451 bin 773 TL'lik 2012 yılı net satışının 100 binde 1'i (31 milyon 24 bin 517 TL) oranında idari para cezasının uygulandığı bildirildi. Aynı şirkete Mayıs 2012 dönemine kadar abonelerin asgari 3 aylık kullanım detayı ve ayrıntılı fatura bilgilerine internet üzerinden ücretsiz olarak erişebilmelerini temin etme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle 3 milyar 150 milyon 975 bin 726 TL'lik 2011 yılı net satışlarının 10 binde 1'i oranında (315 milyon 97 bin 572 TL) idari para cezasına çarptırıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri