Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Meram'ın yerleşim alanının yüzde 35'ini yeniden planlıyoruz. Başkanlar genelde planlama konularına pek girmek istemiyor. Çünkü bu tür adımlar tepki çekiyor. Biz sonuna kadar gideceğiz" dedi
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Merhaba Gazetesi'nin Yazı İşleri Masası'na konuk oldu. Toru, ilçenin sorunları, yatırımlar ve hedefleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Fatma Toru, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rifat Tankut, Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Sayfa Editörü İbrahim Başcı, İstihbarat Şefi Kerim Atıcı, Muhabir Halid Şen, Mehmet Akif Sütçü, Berkhan Parlak ve Spor Servisi'nden Ferhat Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.
47 İSMİN GÖREV YERİNİ DEĞİŞTİRDİK
Kerem İşkan: Meram Belediye Başkanlığı'na seçildikten hemen sonra çok sayıda kişinin görev yerini değiştirdiniz. Sizden böyle bir tavır beklemiyorduk. Ayrıca Meram Belediye Başkanlığı için de bir çok isim aday oldu. Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?
Eski ekiple yola devam etmek doğru olmazdı. Meram'da barış ortamı var. Ekibi yakından tanıyorum. Başkan tek başına kaybetmez. Başkanı başarısız kılan ekibidir. Ekibi doğru kurmak lazım. Hızlı hareket etmek istedik. Bu nedenle radikal kararlar aldık ve uyguladık. 100'e yakın kişi değil, 47 kişinin yerini değiştirdik. Bu kararı alırken de parti teşkilatlarımızdan ve Büyükşehir Belediyesi ile istişarelerde bulunduk. Kimi kararımızı destekledi kimi de eleştirdi. Prensiplerim ile o arkadaşların prensipleri farklı. Her seçimde Meram Belediye Başkanlığı için 10-11 isim aday oluyor. Merkez ilçeler arasında Meram en sorunlu bölge. Toplumsal ve mekansal anlamda ilçenin büyük sıkıntıları var. Meram deyince herkes Yaka ve Havzan'ı anlıyor. Oysa diğer geri kalmış mahalleler var. Makas çok açık. Üst gelir grubundan da alt gelir grubundan olanlar da var. Kaçak ve plansız yapılaşma çok fazla. Günübirlik projeler yapılmış. Popülist yaklaşımlar yapılmış. Zaten Meram'da hiçbir belediye başkanı 2 dönem görev yapmamış. Meram'ın yerleşim alanının yüzde 35'ini yeniden planlıyoruz. Başkanlar genelde planlama konularına pek girmek istemiyor. Çünkü bu konu çok tepki çekiyor. Ama bu Meram için yapılmalı. Vatandaş bunun faydasını yıllar sonra görüyor. Yerel ekonomiye katkı sağlayacak adımlar atılmalı. İlçede bir sanayi yok. Alakova, Yaylapınar ve Kaşınhanı'ndan insanlar organize sanayiye gidiyor. Kaşınhanı'nda bir sanayi bölgesi oluşturmak için çalışmalar başladı. Organize sanayinde yer bulamayan işadamlarına yer tahsisi yapmak istiyoruz. Kaşınhanı aynı zamanda bir tren istasyonu. Bu nedenle bölge önem kazanacak. Hızlı tren hattı buradan geçiyor. Ürünler limana buradan inecek. Sanayileşme yaparken de tarım alanlarını işgal etmeyeceğiz. Şükran, Aksinne ve Hacı Fettah Mahallesi çöküntü alanlar haline geldi. Buralarda suç oranı da arttı. Ahlak dışı şeyler görmek mümkün. Şehrin en kıymetli alanını temizlemek istiyoruz. Siyaseti herkes imkan vasıtası olarak gördü. Bense hizmet vasıtası olarak görüyorum. İnsanlar katılımcı ve şeffaf bir belediyecilik bekliyor. Bölgeyi iyi tanıyoruz, beklentileri biliyoruz. Hanımlar adaylık sürecinde ve sonrasında büyük destek verdi.
MİNİ REFERANDUM SES GETİRDİ
Kerem İşkan: Geçtiğimiz günlerde Meram'da mini bir referandum yaptınız. Referandumdan arzu ettiğiniz sonucu aldınız mı? Referandum faaliyetleri sürecek mi?
Muhtarlarla iletişimi güçlendirmek istiyorum. 'Yerinden tespit, yerinden çözüm' anlayışıyla muhtarlarla biraraya geldik. Her muhtarın ayrı bir talebi vardı. Biri park, biri lokal, bir spor tesisi istedi. Konya’da bir ilke imza atarak Mehmet Vehbi, Saadet, Muradiye ve Kurtuluş Mahallelerine hitap edecek tesis için plebisit, yani halk oylaması yaptık. Plebisit, AK Parti'nin yerel seçim beyannamesinde vardı. Bu uygulamayı ilk kez İstanbul Esenler Belediyesi kullandı. İkinci kez biz kullanmıştık. Konya'yı bu uygulamayla tanıştırdık. Bu sayede halkın istediği oldu. Vatandaşlar hangi tesisi istediğine kendisi karar verdi.
BELEDİYE BİNASINA TALİP ÇOK
İbrahim Büyükeken: Meram Belediyesi'nin mevcut binası ne olacak? Yeni binaya ne zaman taşınacaksınız? Mevcut binaya ciddi paralar harcandı. Bu binayı nasıl değerlendireceksiniz?
-Yeni belediye binamızın 2013 yılının Mayıs ayında teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak bina hala bitirilemedi. Belediye firmaya ek süre verdi. Yine sonuçlanmadı. Geçen ay yine süre uzatımı yapıldı. İnşallah yıl sonuna kadar hizmet binası tamamlanacak. O bölgenin gelişimine katkı sağlamamız gerekiyor. Mevcut binaya alıcı çok. Şehir merkezinde olan bir çok kamu binası artık ihtiyaca cevap vermiyor. Mevcut binada park sıkıntısı var. Gelir İdaresi, Kredi Yurtları Kurumu, Mevlana Kalkınma Ajansı, Sosyal Güvenlik Kurumu binaya talip oldu. Belediye olarak kaynak sorunumuz var. Borçlu bir belediyeyiz. Bu binayı satacağız.
ADAYLIĞIMI RİSK OLARAK GÖRÜLDÜ
İbrahim Başcı: Türkiye'nin ilk tesettürlü belediye başkanlarından birisiniz. Adaylık sürecinde ve belediye başkanlığı boyunca bunun avantajı ve dezavantajları neler?
-Konya halkı değerlerine ve inançlarına bağlı. Konya'da bununla ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Bunun pek bir avantajı da olmadı. Vatandaş kucakladı. Beni kendi kızı ve çocuğu gibi gördü. Konya, her zaman baş örtülü bir kardeşine sahip çıktı. Eğitim hayatında da böyleydi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, o dönem başbakandı. Erdoğan her zaman Konya'ya güvendi. Konya'da bu güveni boşa çıkarmadı. Aday olmamı bazı çevreler risk olarak görüyordu. Toplumda ilklerin yaşanması beraberinde tartışmalar getirecektir. 2009 seçimlerinde partimiz yüzde 69 oranında oy almıştı. 30 Mart Seçimleri'nde ise yüzde 72 oy aldık. Oyları düşürmedik, artırdık. Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük bir öngörüsü var. Sorumluluğum büyük. Konya'nın yüz akı olacak şekilde en güzel hizmetleri kazandırmak için çalışacağız.
DERE'DE BÜYÜK BİR PROJEMİZ VAR
Kerim Atıcı: Meram'ın altyapı noktasında ciddi sıkıntıları var. Altyapı sorunlarının çözümü noktasında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? İlk 5 yılda ses getirecek projeleriniz var mı?
-Meram'ın alt yapısı sorunlu. Halkımız doğalgaz istiyor. Ancak bazı mahallelere teknik alt yapı müsait olmadığı için doğalgaz gitmiyor. Enerya gaz götüremiyor. Plansız yerleşim var. İmar olmayan yere gaz gitmiyor. Kanalizasyon altyapısı olmayan bölgeler var. Alt yapı tamamlanmadan üst yapıda bir çalışma yapamazsınız. İmardan başladık çalışmaya. 1967 yılında imar planı yapılmış. Bu ihtiyaca cevap vermiyor. 1950'li yıllardan sonra şehre büyük göçler oldu. Kaçak yapılaşma gerçeğimiz var. Bunlar çözülmeli. Ulaşım sorunları çözülmeli. Şehrin en büyük sorunlarından biri ulaşım ağının yetersizliği. Meram'da toplam 15 milyon metrekarelik alanda imar çalışmamız var. Bu alan 32 mahalleyi kapsıyor. Yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Meram'ın modern yüzünü ortaya çıkarmak istiyoruz. Modernlikle beraber de mahalle kültürünü ortaya çıkarmak istiyoruz. Beton binalar istenmiyor. Mahallelerde bir kimlik olmasını istiyoruz. 5 tane kentsel dönüşüm alanımız var. Bakanlıkla beraber bu alanlara ivme kazandıracağız. Sorunlu alanlarda dönüşüm yapacağız. Çaybaşı ve Aksinne mahallelerinde eski kültürü yaşatacağız. Meram Dere'de de bir projemiz var. Bugüne kadar Dere'nin ıslahı yapılmamış. Burası güzel bir alan. Bakanla görüştük. Devlet Su İşleri Bölge Müdürü ile bir proje üzerinde çalışıyoruz. Altınapa'dan Dere'ye kadar güzel bir alan oluşturacağız. Su ayrı bir güzellik ve medeniyet. Suyun şehirler için ayrı bir önemi var. Dere'de su akışı olacak.
YÜKSEK KATLI BİNALARI İSTEMİYORUZ
Halid Şen: Yüksek katlı binalara karşı olduğunuzu ifade ettiniz. Kovanağzı bölgesinde TOKİ konutları yapıldı. Müstakil evlerin olduğu bölgede, yüksek katlı binaların inşa edilmesi hoş olmayan bir görüntüye neden oldu. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?
-Toplum mimariden kat artışını anlıyor. Şehrin silüetini bozacak yapılaşmadan kaçınmak lazım. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız çok katlı yapılaşmaya sıcak bakmıyor. Biz de yüksek katlı yapılaşmadan kaçmak istiyoruz. Meram'da yatay büyüme var. Böylece de maliyetler büyüyor. Çocuklarımıza güzel bir şehir bırakmak istiyoruz. Görüntü kirliliği oluyor. Bu herkesi rahatsız ediyor. Kentsel dönüşüm çok katlı yapılaşma olarak görülüyor. Ben çok katlı bir binada oturmak istemem. Meram Sanayi, mahrukatçılar, odun kömür satış yerleri ile ilgili bir projemiz var. Sanayinin etrafında lüks konutlar oluştu. Bu alanın üzerinde bir baskı var. Esnaf konuyu yargıya taşıdı daha çok kazanmak için. Mahkemede davayı kaybettiler. Esnafa daha iyi bir yer tahsis etmek istiyoruz. Tenekeciler, Kaportacılar ve Bisikletçiler Odası da var o alanda. O bölge için olumlu bir süreç var. Büyükşehir Belediyesi ile de görüştük. Meram Sanayi ancak 4-5 yıl sonra kalkar.
TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Mehmet Akif Sütçü: İnanç turizmi hızla gelişiyor. Bununla ilgili Meram Belediyesi'nin ne tür çalışmaları var?
Konya'nın 3 merkez ilçesi var. İlçeler farklı noktalarıyla öne çıkıyor. Selçuklu, eğitim ve sanayide ön planda. Karatay toplu konut projeleriyle öne çıktı. Meram da, doğal sit alanları, yeşilliği ile öne çıkmalı. Turizm noktasında Meram öne çıkmalı. İlçenin potansiyeli var. Kilistra bize bağlandı. Kilistra'nın tarihte önemi büyük. Turizm Fakültesi ile görüştük. Turistler Mevlana'yı ziyaret edip gidiyor. Konya'da konaklama yapmıyor. Bunu sağlamalıyız. Turizm bölgesi oluşturma noktasında kurumların ortak projeleri var. Ateşbaz Veli ve Sadrettin Konevi Türbesi ilçemizin sınırlarında bulunuyor.
BELEDİYELER TASARRUF ETMEK ZORUNDA
Berkhan Parlak: Meram Belediyesi 80 Binde Devr-i Alem Parkı'na yaklaşık 47 milyon lira harcadı. Kaynaklar daha iyi bir şekilde değerlendirilebilir miydi? Belediye bu yatırımdan karşılık alıyor mu?
Belediye başkanları yatırımlara karar veriyor. Bu yatırımı tartışmaya açmayı doğru bulmuyorum. 'Ben olsaydım ne yapardım' diye sorarsanız ben böyle bir yatırımı daha geniş bir alana yapardım. Park, finansal noktasında Büyükşehir ölçeğinde yapılsaydı daha iyi olurdu. İlçe belediyelerinin kaynakları sınırlı. Meram'ın asfalt dökülmemiş, altyapısı sıkıntılı bir çok mahalle var. 30 Mart'tan sonra sorumluluk sahamız 3 kat büyüdü. 28 tane yeni mahallemiz oldu. Yeni mahalelerin beklentileri fazla. Kaynakları daha etkin kullanmalıyız. Belediyeler tasarruf yapmak zorunda. 6 aydır kaynak üretmek için çalışıyoruz. Meram'a hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz. Park, ilgi çekiyor. Ziyaretçi akını var. İşletme maliyeti yüksek. Girişte alınan ücretler işletmesine zor yetiyor.
KERİM ATICI merhabahaber.com