Faruk Loğoğlu: Türk Rehineler Karşılığında Kaç Işid Mensubu Takas Edildi?

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Musul Başkonsolosluğu’nda görevli personelin serbest bırakılması karşılığında Türkiye’den...

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Musul Başkonsolosluğu’nda görevli personelin serbest bırakılması karşılığında Türkiye’den kaç IŞİD mensubunun takas edildiğini sordu.

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu 11 Haziran 2014 tarihinde İslam Devleti (IŞİD) isimli terör örgütü tarafından basılarak konsoloslukta bulunan diplomatlar dahil 49 görevli rehin alınmıştı. IŞİD’in elindeki konsolosluk çalışanları 20 Eylül 2014 tarihinde serbest bırakılmışlardı. Rehinelerin serbest bırakılmalarının Türkiye’nin IŞİD’le yaptığı pazarlıkların sonucu olduğuna ilişkin haberler ulusal ve yabancı basın organlarında yayımlandığını kaydeden Faruk Loğoğlu, “Haberlere kaynaklık eden iddiaların başında IŞİD’in Türkiye’yle yaptığı takas kapsamında rehineleri serbest bıraktığı gelmektedir. Bu bağlamda, 7 Kasım 2014 tarihinde The Times gazetesinde El Mikdad el Şaruri adlı Yemenli bir IŞİD militanının Türkiye’yle yapıldığı iddia edilen takasa ilişkin ifadeleri yayımlanmıştır. El Şaruri, 49 rehine karşılığında kendisinin de içinde bulunduğu, Türkiye’de tutuklu yaklaşık 180 cihatçının serbest bırakıldığını ve Türk yetkililerin kendilerine “çok iyi ve nazik” davrandıklarını belirtmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

El Şaruri’nin ifadelerinin AK Parti hükümetinin Suriye politikası açısından kaygı verici ve açıklığa kavuşturulması gereken bir takım iddialar içerdiğini kaydeden Loğoğlu’nun yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:

- Suriye’de muhalif örgütler arasındaki çatışmalarda esir düşen teröristler Özgür Suriye Ordusu ve benzeri örgütler tarafından Türkiye’ye teslim edilmekte midirler? Bu akışı sağlayan bir mekanizma mı vardır?

- Bu bağlamda Suriye’deki çatışmalarda esir düşen ve Türkiye’ye teslim edilen Türk hapishanelerindeki terörist sayısı kaçtır? Bunların örgütsel bağlantıları nelerdir?

- Musul Başkonsolosluk çalışanlarının serbest bırakılması için kaç IŞİD mensubu takas edilmiştir? Bor’daki cinayetleri işleyen IŞİD teröristleri dışında takas edilen olduysa, bunlar hangi nedenle Türkiye’de bulunmaktaydılar?

- IŞİD militanının The Times gazetesinde yer alan ‘Türk yetkililer bize çok iyi ve nazik davrandılar’ ifadesini halkımızın nasıl anlaması gerekmektedir?

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri