Farkındalık sergisi açıldı

Üstün Değişim Özel Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören işitme engelli öğrencilerin oluşturduğu farkındalık yaratmak amacıyla yapılan resim sergisi vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Kule Site AVM'de yapılan sergi hakkında bilgi veren Üstün Değişim Özel Rehabilitasyon Merkezi rehber öğretmeni  Raziye Filikçi, serginin amacının işitme engelli çocukların diğer çocuklardan hiç bir farkının olmadığını ve onların da diğer çocuklar gibi güzel şeyler yapabileceğini ziyaretçileri göstererek tomlumsal farkındalım oluşturmak olduğunu söyledi. Akademek alanların yanı sıra sosyal çalışmalar da yapmayı amaçladıktlarını kaydeden  Üstün Değişim Özel Eğitim Öğretmeni Büşra Nalçakan, "Sergide hem rehabilitasyon eğitimi gören çocukların kendilerine olan özgüvenini arttırmak hem de insanlardaki işitme engeli olan çocuklara karşı olan önyargıları kırmakyı amaçlıyoruz" dedi. Zergiyi ziyaret eden vatandaşlara resimleri işitme engelli çocukların yaptığını söylediklerinde çok şaşardıklarını aktaran Nalçakan, "Dün 9-10 yaşlarında bir çocuk sergiyi gezerken 'Bunları anaokulu öğrencileri mi yaptı?' diye bir soru aldık. Daha sonra işitme engellilerin yaptığını söylediğimizde çok şaşardı. Böyle birşey yapabildiklerini bilmediğini söyledi. İnsanlardaki önyargı çok farklı, bu önyargı ailelerden kaynaklı olabilir, çocuğun öyle düşünmesi normal. Bu konuda ailelerin bilinçlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Sergi ile amaçlarna ulaştıklarını söyleyen Nalçakan, "Sergi ile amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz. Küçük bir çocuğun öğrendiğini tüm insanlar öğrenebilir. Gelip bu resimleri anasınıfı öğrencileri mi yaptı diyen bir çocuğa resimleri işitme engelli çocukların yaptığını belirtip etkilemek çok güzel bir şey" ifadelerini kullandı.

SEVİYEYE GÖRE BİREYSEL EĞİTİM

Üstün Değişim Özel Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Ali Arnas, kurumlarının sadece işitme engelli çocuklara eğitim verdiğini belirterek, "2007 yılında kurulan kurumumuz tamamen işitme engellileri yönelik destek eğitimi vermektedir. Ayrıca çocuklarımıza dil konuşma terapisi de uyguluyoruz" diye konuştu. serginin 4-10 yaş arası işitme engelli çocukların el becerileri ve onların ortaya çıkardığı çalışmaların sergilendiğini söyleyen Arnas, rehabilitasyon merkezi hakkında,  "Rahabilitasyon merkezimizde 6 aylıktan 24 yaşa kadar öğrencimiz var. Bu öğrenciler kendi seviyelirine göre öğretmenlerimiz tarafından bireysel eğitim görüyorlar. Ayrıca grup eğitimi verilen öğrencilerimiz de var ama bu öğrencilerimiz Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin raporlarında belirtmeleri şartıyla kurumumuza alıyoruz. Rehberlik Araştırma Merkezleri grup eğitimi alması uygundur derse  işitme engelli bu öğrencilere grup eğitimi veriyoruz. Sergide sergilenen bu çalışmalarımız da grup eğitiminde ortaya çıkan çalışmalardan oluşmaktadır." ifadelerini kullandı.

AİLELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Bireysel eğitimlerimizde destek egitimi verdiklerini belirten Arnas, şunları söyledi: "Alan öğretmenlerimiz, eğitim gören çocuklarımızı bu doğrultuda yönlendiriyor, öğrencilerimizin becerilerine uygun çalışmalara yönlendiriyor ve bu çalışmalar ortaya çıkıyor. Ayrıca biriysel eğitimlerimizde destek egitimi veriyoruz. Yaşı küçük çocuklarımıza farklı, büyük yaştakilere farklı olarak  belirlenen eğitimleri veriyoruz. Küçük çocuklarımızda öğretmenlerimiz özellikle dil konuşma üzerinde duruyor." rehber öğretmenler tarafından ailelerin bilinçlendirildiğini söyleyen Arnas, "Öğretmenlerimiz aileleri yönlendiriyor, bilinçlendiriyor ve neler yapması gerektiğini, işitme engelli çocuklara nasıl davranması gerektiğini anlatıyor" diye konuştu. Sosyal çaleşmalarının devam edeceğini söyleyen Arnas, "Duymayan çocuklarımızı tiyatroya götüreceğiz, duymayan insan tiyatrodan ne anlar, duymayan insan sinemeye gittiğinda ne anlar diye düşünmeyin. Onlar gördükleri görsel hareketleri kendi zihninde yorumlar. Kimin kime ne diyebildiğini, ne yapmak istediğini, filmin ana konusu  mimklerinin anlayıp her biri farklı farklı yorumlar çıkarırlar" şeklinde konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri