Fakülte sayısı artmamalı

Dt. Gürbüz Eldeniz, "Yeni fakültelere ihtiyaç yok. Mezun gençlerimiz iş bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Çoğu genç, ya düşük ücrete ya da başka işte çalışmak zorunda kalıyor" dedi

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz, 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri günü dolayısıyla oda binasında bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Eldeniz'in yanı sıra toplantıya yönetim kurulu üyeleri; Mete Algen, Ayşe  Bilge Kıraç ve Şaban Harun katıldı. Başkan Eldeniz, kendi çalışma alanlarında yaşanan sorunların önlem alınmadığı takdirde kronikleşeceğine vurgu yaptı. Ayrıca Eldeniz, "Son 10 yıldır diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlaması ilkesi ile bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici bir artış yaşanmıştır" dedi.

BÜYÜK BİR FELAKET BİZLERİ BEKLİYOR

"2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 86'ya çıkmıştır. 86 fakültenin 63'ünde eğitim verilmektedir. Gelecek yıllarda diğer fakültelerde de eğitim başlayacaktır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2018'de 63 fakültede 4 bin 991 sayısına ulaşmıştır" diyen Eldeniz, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu durum sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz diş hekimleri ve mesleğinin dışında başka alanlarda çalışan diş hekimleri ile karşı karşıya gelinmesi kaçınılmaz olacaktır. AB ülkelerinde diş hekimliği fakültelerinin sayısı ve diş hekimi sayısı ülkemiz verileri ile karşılaştırıldığında büyük bir sorun yaşanacağı anlaşılacaktır. Geçmiş 10 yılda olduğu gibi gelecek 10 yılda da yeni fakülteler ve kontenjan artırımının genel ortalaması olan yıllık yüzde 8,8 kontenjan artışı olması durumunda, 2028 sonrası için tam bir felaket tablosu ile karşı karşıya kalacağız. 2018 yılından itibaren diş hekimliği fakültelerine öğrenci alınmasının durdurulması ve mevcut öğrencilerin 5 yıl içinde mezun olması durumunda 50 bin 622 olacak ve diş hekimine düşen nüfus bin 673 olacaktır."

DİŞ HEKİMİNE GİTME ORANI ÇOK DÜŞÜK

Gelişmiş ülkelerdeki istatistikler hakkında da bilgiler veren Başkan Eldeniz, "Gelişmiş ülkelerde diş hekimine başvuru sıklığı yıllık kişi başı 5, ülkemizde bu oran ise yüzde 0,9'dur. AB ülkelerinde diş hekimi başına düşen kişi sayısı ortalama bin 500'dür. Türkiye'de ise bu sayı 2 bin 300. Diş hekimine gitme sıklığına bakıldığında bu koşullarda diş hekimine ihtiyacımızın olmadığı görülmektedir. Kişinin sağlık hizmetlerini kullanmasında eğitim, sağlık bilinci, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlilik gibi etmenlerin yanı sıra, ülkelerin kişi başı gayrı safi milli hasılaları da belirleyicidir. AB ülkeleri ile Türkiye'nin GSMH ve diş hekimine gitme sıklığını karşılaştırdığımızda insan gücü planlaması konusunda yetkililerin kamu kaynaklarını israf ettikleri görülüyor. Diş hekimliği fakülteleri ve fakülte kontenjanlarnının artışı genç diş hekimlerinin diş hekimliği yapamamalarına ya da mesleklerinin dışında başka işler yapmak zorunda kalmalarına sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri