Faiz tuzağına düşmeyin

Mübarek Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala bankalar harekete geçti. Her bayram döneminde olduğu gibi bu bayramda da bankalar cazip kredi teklifleriyle vatandaşı faiz tuzağına düşürüyor

Ramazan Bayramı'na birkaç gün kala bankalarda kredi yarışı başladı. Her banka farklı kredi oyunlarıyla vatandaşı kandırıyor. İslam'da yeri olmayan faizi bir dünya gerçeği olarak kabul eden siyasetçiler de bankaları destekleyerek vatandaşı faiz tuzağına düşürüyor.

“Bayramda ihtiyaç çok”, “Bayram tatiliniz bizden” gibi sloganlarla özendirici reklam yapan bankalar, vampir gibi vatandaşın kanını emmeye devam ediyor. Özel bayram kredileriyle avantajlı faiz oranı verdiklerini belirten bankalar, sözde küçük taksitlerle ödeme kolaylığı sağlıyor. Ramazan Bayramı'nda kredi çeken vatandaş ise daha taksitlerini ödemeden daha masraflı olan Kurban Bayramı'nı karşılıyor. Borç batağına düşen vatandaş, kurbanını kesebilmek için yine cellatlardan taksitli ve faizli kredisini çekiyor. Bunun sonucunda da vatandaş, yıl boyunca borç batağından bir türlü kurtulamıyor.

BAYRAMI ÖZÜNDEN UZAKLAŞTIRIYORLAR

Bankalar aynı zamanda batı endeksli reklamlar yaparak Ramazan Bayramı'nı tatil fırsatı olarak değerlendiriyor. Vatandaş her geçen gün bayramın hassasiyetlerinden uzaklaşarak, akraba ziyaretlerinden bir bir kopuyor.  Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, vatandaşın ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapması gerektiğini belirtti. Vatandaşın ise aklında yokken bankaların özendirici reklamları yüzünden kredi çekme istediği duyduğunu ifade eden Dinç, “Öncelikle banka kredisine gerçekten ihtiyacımız var mı yok mu? Bunu doğru olarak belirlemeliyiz. Banka kredisine gerçekten ihtiyaç duyuyorsak kredi tutarını, kredi ödeme süresini, taksit sayısını, ödeme başlangıç tarihini çok iyi belirlemeliyiz" diye konuştu.

KREDİ ÇEKMEK LÜKSE KAÇIYOR

Bankaların kredi kullanımını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Dinç, “Kredi kullanmadan önce mutlaka farklı bankalardan doğru ve eksiksiz bilgi alınmalı, faiz dışında diğer zorunlu kesintiler olup olmadığı sorulmalı, bankalar arasında mukayese yapıldıktan sonra kendi durumumuza en uygun kredi kullanılmalıdır. Masrafların gizlenip, faiz oranlarının düşük gösterildiği krediler çok iyi analiz edilmelidir. Bayramda illa kredi çekilecek gibi bir algı oluşturuldu. Akraba ve aile ziyaretleri ile bayram tamamlanıyor. Kredi çekecek kadar masrafa gerek yok” dedi.

Bayram kredilerinin bayram sonrasında işkenceye dönüşmemesi gerektiğinin altını çizen Dinç, “Ekonominin sağlıklı işlemesi, kredilerin geri dönüşünün sağlanması, kullanılan tüketici kredilerinin sonradan sosyal yaralara, aile facialarına yol açmaması amacıyla bankaların sorumlu davranması yerinde olacaktır. Bayram kredilerinin, bayram sonrasında eziyete, keyifsizliğe dönüşmemesi için hem tüketicilerimize, hem de bankalara büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir" şeklinde konuştu.

FAİZDEN UZAK DURUN

İlahiyatçı Prof. Dr. Saffet Köse ise, faizin İslam'da yerinin olmadığını belirterek, bayramı İslam'ın emrettiği ölçüde geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kredi çekerek bayramda tatile gitmenin yanlış olacağını ifade eden Köse, “Ramazan Bayramı'nda önceliğimiz büyüklerimizin, yakınlarımızın yanına gitmek olacaktır.  Önceliğimiz bu olmalıdır. Bizi biz yapan değerlerimizden her geçen gün kopmaktayız. Kredi çekerek bayram alışverişi yapmaya gerek yok. Burada amaç insanları lükse alıştırarak bayramda tatil yapmaya teşvik etmektir. Bunun içinde bankalar insanlara kredi çekmeye ikna etmektedir. Sadece tatil değil, birçok alanda anlaşmalar yapılarak vatandaşı kredi tuzağına çekilmek istenmektedir” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri