Faiz lobisi devlet sırrı!

Meclis’te kabul edilen 2018 bütçesindeki 72 milyar faiz kimlere, hangi ailelere ödenecek muamma..

Türkiye’nin 762 milyar liralık 2018 yılı bütçesi TBMM’de kabul edildi. 2018 için bütçeye 696,8 milyar lira gelir öngörülüyor. Bütçe açığı ise 65,9 milyar lira. Bütçenin yüzde 10’u ise doğrudan faiz lobisine ödenecek. 71,7 milyar. Ancak bütçede eğitime, ulaştırmaya, sağlığa, sanayi, tarım, içişleri ve dışişlerine ayrılan miktarların ne kadarının personel, ne kadarının yatırım, ne kadarının sosyal güvenliğe ayrıldığı kalem kalem açıklanırken, devlet 72 milyarlık faizinin ne kadarını kime ödeyecek. Adeta devlet sırrı gibi saklanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faize karşı söylemlerine rağmen bütçeden her yıl faize ödenen miktar artmaya devam ediyor. 2016 ve 2017’de bütçeden faize yaklaşık 58 milyar TL ödenirken, bu yıl 71,7 milyar lira pay ayrıldı. Faiz ödemelerinde asıl soru işareti, bütçenin en önemli kalemi olmasına rağmen bu ödemenin kimlere yapılacağı bir türlü açıklanmıyor. Mesela bütçeden 134 milyar lira eğitime ayrılırken, bunun ne kadarı personel, ne kadarı yatırım gideri, birer birer açıklanıyor.

 

 

DEVLETE KİM BORÇ VERİYOR, KİM FAİZ ALIYOR?

Bakanlıklara, örneğin bütçeden 134 milyar ile en yüksek payın ayrıldığı Milli Eğitim bütçesinin ne kadarı personel, ne kadarı yatırım, ne kadarı sosyal güvenliğe ayrılmış kalem kalem açıklandı. Ancak bütçenin yüzde 10’unu oluşturan 71,7 milyar liralık faiz kimlere ödenecek, sır gibi saklanıyor!

65 MİLYAR ‘AÇIK’A, 72 MİLYAR ‘LOBİ’YE!

2018 bütçe ödeneklerinde en fazla artırılan kalemler 88 milyar lira ile Milli Savunma, İçişleri bakanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı oldu. Maliye Bakanlığı 177,4 milyar lirayla bütçe ödenek teklif tavanı en yüksek kamu idaresi oldu.

Türkiye’nin 762 milyar liralık 2018 yılı bütçesi TBMM’de kabul edildi. Bu miktarın yüzde 10’u ise faiz lobisine gidecek. Yani 71,7 milyar lira.

LOBİ HEYULA, FAİZLE SEMİRENLER MUAMMA!

Ancak; “Bu faiz ödemeleri yabancı rantiyeye mi, yerli sermaye mi ödeniyor, devlete en fazla kim borç veriyor? Ve en çok faizi kimler, hangi aileler hangi banka üzerinden alıyor?” sorularının cevapları adeta devlet sırrı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllardır faiz lobisine karşı isyan ederken, bugüne kadar bu lobinin kimler olduğu ise bir türlü açıklanmadı. Kastedilen lobi, bu 72 milyar faizi alanların içinde gizli. Ancak ne hikmetse, AK Parti hükümetleri döneminde de, önceki dönemlerde de hangi kesimlerin devletten ne kadar faiz aldığı açıklanmıyor.

FAİZ BELASININ FATURASI!

Peki bu 72 milyar ne anlama geliyor? Bununla her yıl ne yapılabilir? Türkiye’de şu anda 700 bin taşeron işçisi var. Lobiyi semirten 72 milyarlık faiz ödemesi ile her yıl; aileleri ile birlikte milyonları ilgilendiren ve bir türlü çözülemeyen mevcut taşeron işçisinin dört katını yani 3 milyon işçiyi kadroya alıp her ay 2 bin lira net maaş verilebiliyor. Dev proje olarak sunulan; Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü havalimanı olan İstanbul’daki havalimanının yatırım gideri yaklaşık 22 miyar Euro, yani dört ay önceki kura göre bir tane havalimanı daha yapılabiliyor.

GENEL BÜTÇE RAKAMLARI

Bütçe Giderleri : 762,8

Genel Bütçe Gelirleri : 696,8

Bütçe Açığı : 65,9

Lobiye Gidecek Faiz : 71,7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri