'Ezidiler Beşiri'de Zor Şartlar Altında Yaşam Mücadelesi Veriyor'

Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Halkbilim Anabilim Dalı Arş. Gör. Berivan Can Emmez yaptığı akademik çalışmaya dayalı olarak Beşiri ilçesinde yaşayan Ezidîler’in son durumunu değerlendirdi. Emmez, IŞİD saldırıları sonrasında...

Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Halkbilim Anabilim Dalı Arş. Gör. Berivan Can Emmez yaptığı akademik çalışmaya dayalı olarak Beşiri ilçesinde yaşayan Ezidîler’in son durumunu değerlendirdi. Emmez, IŞİD saldırıları sonrasında Sincar’dan Batman’a göçen Ezidîler’in zor şartlar altında yaşadığına dikkat çekti.

Ezidîlerin, Irak, Suriye, Türkiye, Ermenistan ve başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan etno-dinsel ve etno-kültürel bir topluluk olduğunu belirten Emmez, dinleri ve kültürleri çeşitli araştırmalara konu olan Ezidîlerin, Beşiri ilçesi sınırları içerisinde bulunan köylerde yaşamakta olduğunu kaydetti. Geçmişte kalabalık bir Ezidî nüfusunun Batman'dan Avrupa ülkelerine göç ettiğini dile getiren Emmez, "Ezidiler artık çoğunlukla metruk kalan köylerinin, kendileri gibi topraklarından koparılarak gelen dindaşlarının barınmalarını sağladı. Geçtiğimiz aylarda IŞİD’in bölgedeki etnik topluluklara yönelik saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan halklardan biri olan Ezidîler, uzun zamandır dünya kamuoyunun dikkatini çekmekte. Esasında, bu Ezidîlerin din adına maruz kaldıkları ilk saldırı da değil. Ezidîler üzerine yapılmış çalışmalar ve tarihi belgeler, bu halkın geçmişte defalarca kez merkezi yönetimler ve komşu halklar tarafından saldırıya uğradıklarını, birçok defa kıyımlara maruz kaldıklarını, tarlaları ve hayvanlarının talan edilerek kendilerinin dinlerini değiştirmek zorunda bırakıldıklarını, aksi halde zalimce öldürüldüklerini ya da köleleştirildiklerini gösteriyor.” diye konuştu.

"SİNCARLI EZİDİLERİN BİR KISMI TOPRAKLARINA GERİ DÖNDÜ"

IŞİD saldırısından dolayı Batman’a sığınan Ezidîler’in bazılarının terk etmek zorunda bırakıldıkları topraklarına geri döndüğünü anlatan Emmez, şunları kaydetti: “Sincar’dan ülkemize gelen Ezidîlerin geçici veya kalıcı olarak yerleştikleri yerlerden biri de Batman’dır. Batman’ın geçmişte kalabalık bir Ezidî nüfusa sahip olan ilçelerinden bir tanesi olan Beşiri’nin Ezidî köylerinde yaklaşık olarak iki yıldır yürütülen alan araştırması ışığında edinilen bilgilere göre, özellikle birlikte yaşadıkları komşu halklar tarafından gördükleri baskılar, topraklarına ve hayvanlarına el konulması, genç kızların kaçırılması, tarımın teşvik edilmemesi dolayısıyla geçim sıkıntısının artması gibi çeşitli toplumsal ve ekonomik sebeplerle Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalan Ezidîlerin evleri, Sincar’dan gelen dindaşlarını ağırlıyor. Ezidîlerin bir kısmı sınır ülkelerine sürülürken bazıları, geçmişte olduğu gibi bugün de Sincar Dağı’na sığınmış durumda. Kimileri ise kutsal topraklarını terk etmeyi reddederek Kasım Şeşo gibi yerel kahramanlarla birlikte IŞİD’e karşı savaşıyor”

Ezidilerin tarih boyunca zulme ve hakarete maruz kaldığını savunan Emmez, bu konu ile ilgili çalışmalarının devam edeceğini de sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri