EYT'liler şartsız hakkını istiyor! 

EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Aylardır kamuoyuna, 1999 öncesi hakların verileceği lanse edildi. Mağdurlar umutlandırıldı. 1999 öncesine göre borçlanmalar yapıldı. Hak sahipleri olarak şart kabul etmiyoruz” dedi 

TBMM Başkanlığı'na sunulan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifinde dikkat çeken bir karara gidildi. Emeklilikte yaşa Takılanlar’da (EYT) kademeli prim günü aranacak. Binlerce kişinin beklediği "Emeklilikte Yaşa Takılanlar"a yönelik düzenleme Meclis'e sunuldu. Düzenleme beraberinde yeni tartışmaları getirdi.  Düzenlemede daha önce duyurulan "5 bin prim gün" şartının kademeli olarak 5 bin 975 güne uzatıldığı bildirildi. Günü eksik olup 5 bin güne tamamlamak için borçlananlar, emeklilik için ilan edilen şartları taşıyanlar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 

EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak

MÜJDE OLARAK DUYURULMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin, "Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. "Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç, asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildi. Tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşıyla ilgili beklentilerini karşılayan adımın müjdesiyle kendilerine desteğimizi bir kez daha sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum” demişti.

KOMİSYONA SEVK EDİLDİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 'Kademeli prime hayır' diyerek tepki gösterdi. EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmek üzere EYT kanun teklifi, komisyona sevk edildi” dedi. 

PRİM MAĞDURİYETİ EYT'NİN ÇÖZÜMÜ OLAMAZ!

Milyonlarca EYT'linin beklediği düzenlemenin, meclise geldiğini, ancak, daha yasa çıkmadan yeni mağduriyetlerin eklendiğini ifade eden EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Yaş şartının kaldırılıp, prim mağduriyetinin getirilmesini kabul etmiyoruz. 1999 öncesi tüm haklarımızı tastamam istiyoruz. Yıllarca mücadele ettik. Mücadelemizin amacı, 'tastamam haklarımıza kavuşmaktır' dedik.Hep söyledim; sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz. Yılların tecrübesiyle kaygımızla bekledik detayları. Sonuç bir parmak bal çalmak. Razı olmayacağız” şeklinde konuştu.  “Kademeli prime hayır diyoruz” diyen Özüpak, daha sonra şunları kaydetti: “Verilen sözlere güvenip, EYT için borçlanan, emekli olup maaşı ile borçlarını ödeyerek hayata devam edecek olan emekçiler yine mağdur oldu.  Yaş şartı kaldırılıp, prim mağduriyeti getirilmesi EYT'nin çözümü olamaz. Kademeli prim şartını kabul etmiyoruz. Aylardır kamuoyuna, 1999 öncesi hakların verileceği lanse edildi.

Mağdurlar umutlandırıldı. 1999 öncesine göre borçlanmalar yapıldı. Yasa, şu anki prim esasıyla şartlı getirildi. Hak sahipleri olarak şart kabul etmiyoruz. Tüm şartları kaldırın.” 

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri