Eylemciler Kiev’in Merkezine Giden Yolları Tutuyor

Ukrayna Hükümeti’nin Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması sürecini askıya almasına karşı çıkan eylemciler, Kiev Belediyesi ve Ukrayna Sendikası binasının ardından turuncu devrimin yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nı da ele geçirdi.

Ukrayna Hükümeti’nin Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması sürecini askıya almasına karşı çıkan eylemciler, Kiev Belediyesi ve Ukrayna Sendikası binasının ardından turuncu devrimin yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nı da ele geçirdi.

Eylemciler gösterilerin yapıldığı meydanı araç trafiğine kapadı. Meydana çıkan bütün yolları meydanda kurulmak istenen dev çam ağacının malzemeleri ve ele geçirdikleri polis barikatları ile kapatan eylemciler, sivil ve polis hiçbir aracın merkeze gitmesine izin vermedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan yol kesen protestocu İvan Nikolayeviç, işi sağlama aldıklarını, yüz metre aralıkla iki bariyer kurduklarını ve polis müdahalesinden korkmadıklarını söyledi. Nikolayeviç; “Önceki günkü saldırılar bizi çok sinirlendirdi. Şimdi hazırız. İyi bir barikat kurduk. Şu anda kendi kuvvetlerimizi korumak için bütün hazırlığımız tamam. Şimdi hepimizde kask var. Ellerimizde kendimiz savunacağımız araç gereçlerimiz var. Çarpışmaya hazırız.” dedi.

Barikatlarla çember altına alınan Bağımsızlık Meydanı’nda eylemler gün boyu aralıksız devam ediyor. Gece eylemciler ya varillerde yaktıkları odunlarda ısınıyor ya da ele geçirdikleri binalarda kalıyor.

Çam ağacının dallarından yapılan bariyer ardında ise eylemciler sabaha kadar; ellerindeki balta ve kürek saplarıyla talim yaptı. Din adamlarının da destek verdiği eylemde barikat üzerinde protestocular ilahi okuyarak zaman geçirdi.

2004 yılında Eurovision'da ülkesine zafer kazandıran sanatçı Ruslana da, gece gündüz eylemcilerle birlikte. Ruslana sesi kısılmasına rağmen meydandaki platformda eylemcilerle Ukrayna Milli Marşı’nı okuyarak moral desteği veriyor.

Meclisteki üç muhalif partinin birlikte gerçekleştirdiği eylemlerde parti bayrakları yerine sadece AB ve Ukrayna bayrağı bulunuyor.

Meydanda kurulan çadırda ise eyleme destek için diğer bölgelerden gelen eylemciler kalıyor. Bazı çadırlarda ise ilk yardım için kuruldu.

EYLEMCİLER KİEV BELEDİYESİ’Nİ KARARGÂH YAPTI

Dün Kiev Belediyesi binasının camları ve kapısını kırarak içeri giren ve denetimi altına eylemciler binayı karargâha dönüştürdü. Kiev Belediyesi tabelası altına sprey boya ile "Devrim Karargâhı" yazan eylemciler belediyenin meclis salonunu ise yatakhaneye çevirdi. İçeride eylemciler hem gecenin soğuğundan korundu hem de çeşitli ikramlarla enerji topladı.

2004’te turuncu devrim tecrübesiyle hareket eden eylemciler o zamanki çadır direnişlerini Kiev Belediyesi binasına taşımanın keyfini yaşadı.

Normal zamanda çok sıkı korunan ve içeri girmenin mümkün olmadığı belediye binasının koridorlarında yerde yatan eylemciler var.

Bina dışında ve çevresinde ise polis görülmedi. Muhalif milletvekilleri ise eylemcileri yalnız bırakmıyor.

Özgürlük Partisi Milletvekili İgor Sabiy, Cihan'a yaptığı özel açıklamada; “AB yanlısı eylemlerde şiddete başvuran Ukrayna cumhurbaşkanı ve hükümetinin istifasını istiyoruz. Ukrayna Parlamentosu’nda da hükümeti ve cumhurbaşkanı düşürmek için oylamaya gideceğiz.” dedi.

Kiev Şehri Belediyesi ve Ukrayna Sendika binasını karargâh yaptıklarını belirten muhalif Milletvekili İgor Sabiy, eylemelerinin zafer kazanana kadar devam edeceğini belirtti.

SENDİKA BİNASI AŞEVİNE DÖNDÜ

Eylemcilerin el koyduğu Ukrayna Sendika binasının içerisi ise adeta eylemci kaynıyor. Sendika binasının birinci katı yemekhane olarak hizmet veriyor. Organize bir şekilde eylemcilere burada yemek veriliyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde eylemcilere haşlanmış yumurta, siyah ekmek, bisküvi ve çay ikram edildi. Bir gurup haşlanmış yumurtaları soyarken diğer guruplar ise çay ve bisküvi dağıtımını organize ediyor.

İkinci katı ise eylemciler ofis olarak kullanıyor. Burada sosyal medya üzerinden eylemlerin propaganda çalışmaları yürütülüyor.

Geceyi örgütlenerek geçiren halk, polisin elinden yeninden alarak kapattıkları meydanda eylemlerini aralıksız sürdürüyor.

Muhalif partiler yaptıkları yazılı açıklamada zapt ettikleri binaların kirasını ödeyeceklerini belirtti.

AB ile Rusya arasında sıkışan Ukrayna Hükümeti geçtiğimiz hafta tercihini Rusya’dan yana yapması üzerine AB yanlıları, dokuz yıl önce ‘turuncu devrimin’ yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nda ‘Euro Meydanı’ adı verdikleri eylemlerine başlamıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri