Fransa’nın başkenti Paris’in Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun kararıyla, kentin simgesi olan Eyfel Kulesi’nin ışıkları yerel saatle 20.00’de söndürüldü. Hidalgo yazılı açıklamasında, "Halep’te kuşatma altında dayanılmaz koşullarda yaşayan sivil halkla Paris halkının dayanışmasını göstermek için Eyfel Kulesi’nin ışıklarının karartıldığını" söyledi. "Bu sembolik hareketle, Halep’teki dram karşısında duyarsız kalan uluslararası camiayı acilen harekete geçirmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.
Paris Belediyesi tarafından toplanan insani yardımları taşıyan iki kamyon ise Halep’e gitmek için Perşembe günü düzenlenecek törenle başkentten yola çıkacak.
"Dün Srebrenitsa, Vukovar. Bugün Halep. Peki yarın?"
Soykırım tanığı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Dünya metropollerine Halep ve Suriye çağrısı" sloganıyla Halep'e destek mitingi düzenlendi. Saraybosna Çocukları Meydanı'nda buluşan farklı din ve milletlere mensup yüzlerce insan, üzerinde "Suriye'deki sivillerin ölümüne son", "Savaş asla bir çözüm olamaz", "Suriyeliler de insan" ve "Dün Srebrenitsa, Vukovar. Bugün Halep. Peki yarın?" yazılı dövizler taşıyarak, Halep'te yaşanan katliama dikkat çekti.
Ülkedeki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen mitingde konuşan Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komsic, Halep ve Suriye'ye dayanışma mesajı göndermek için bir araya geldiklerini belirterek, Saraybosna'nın da bin 400 günden daha uzun bir süre kuşatma altında kaldığını ve burada 11 bin sivilin öldürüldüğünü hatırlattı. Uluslararası toplumun Bosna'daki savaşta da sessiz kaldığını dile getiren Komsic, Suriye'deki savaşa artık son verilmesi çağrısını yaptı.
"Artık anneler ağlamasın"
Bosna'daki savaşta 9 yaşındaki kızını kaybeden Saja Haskovic, kızının kucağında öldürüldüğünü anlatarak, "Burada masum çocuklar öldürüldü ancak ruhumuzu ve yüreğimizi öldüremediler. Artık anneler ağlamasın, savaşlar dursun" dedi.
"Napredak" Hırvat Kültür Derneği temsilcilerinden Franjo Topic de Saraybosna'nın unutulmuş olma hissini en iyi bilen kentlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Suriye için dua edelim, yardım kampanyaları başlatalım" diye konuştu.
"Prosvjeta" Sırp Kültür Derneği temsilcilerinden Sava Vlaski ise masum insanların öldürülmesine son verilmesi gerektiğini ifade ederek, Saraybosna'dan gönderilen mesajın gerekli yerlere ulaşması temennisinde bulundu.
Bosna Hersek Yahudi Topluluğu temsilcilerinden Eli Tauber de Batı ülkelerine Suriye konusunda harekete geçmeleri çağrısında bulunarak, "Savaşı hisseden ve uluslararası toplumun desteğini göremeyen Saraybosna olarak buradayız. Her gün insanların öldürülmesi durdurulsun" dedi.
Saraybosna'da yaşayan Türkler de Suriye halkına destek amacıyla mitinge katıldı.
Kopenhag'da meşaleli protesto
Başta başkent Kopenhag olmak üzere Danimarka'nın birçok kentinde de Halep tepkisi vardı.
Yardım hareketi Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid) ile Suriyeli aktivist ve hekim Haifa Awaad öncülüğünde, Kopenhag'da parlamento binası Christiansborg Sarayı önünde yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla "Meşaleli Protesto: Halep'te Sivillere Yönelik Katliamı Durdur" adlı eylem yapıldı.
Meşaleler taşıyan katılımcılara hitap eden eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft, Halep halkının korunması için çağrı yapmak amacıyla toplandıklarını söyledi. Karar verme mekanizmalarına ve gücü elinde tutanlara seslendiklerini belirten Lykketoft, "Artık kendinize gelin ve barbarca vahşeti durdurmak için Rusya, Esed ve müttefiklerine en ağır baskıyı yapın" dedi. Lykketoft, Suriye halkıyla aynı acıyı paylaştıklarını dile getirerek, yaşananlara tahammül edemediklerini anlattı. Çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi ve sağlık sorunu yaşamasında sorumluluğu olan Rusya ve Beşşar Esed'e de seslenmek istediklerini söyleyen Lykketoft, "Evet, Doğu Halep düşebilir ama bunu askeri güçle kazanamazsınız. İnsanlara iyi davranmadığınız sürece hiçbir zaman barış olmaz" dedi.
"Rusya insani yardımların ulaşmasını engelliyor"
Awaad ise Halep halkıyla dayanışma içinde olduklarını ve "onların sessizce ölmediğini göstermek için" bir araya geldiklerini anlattı. Halep'te yaşananların her gün sosyal medya aracılığıyla belgelenerek dünya kamuoyunun gözleri önüne serilmesine rağmen Rusya'nın savaş suçu işlemeye devam ettiğini ve BM'de savaşın durmasını veto ettiğini söyleyen Awaad, bu davranışın bölgeye insani yardımların ulaşmasını engellediğini savundu.
Gazeteci yazar Nagieb Khaja ve Action Aid sözcüsü Helle Munk Ravborg'un konuşmalarının ardından Shaka Loveless ve Outlandish Grubundan Isam B, müzik performansları sundu.
Marah adlı küçük bir kızın sahnede Arapça şarkı seslendirdiği eylem, çoğunluğu Suriyeli çocuklardan oluşan koronun Isam B ile şarkı söylemesiyle sona erdi.
Halep'teki sivillere yönelik saldırılara tepki ve halka destek amacıyla Arhus, Odense, Aalborg, Vejle, Vordingborg, Roskilde ve Rönne kentlerinde de eylemler yapıldı.
İran'a tepki
Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların da olduğu olduğu kalabalık bir grup ise, Halep'teki sivillere yönelik saldırıları protesto etti. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye vatandaşlarla Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılardan oluşan grup, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde Halep'teki sivillere yönelik saldırılara tepki gösterdi.
Elliden fazla sivil toplum kuruluşunun destek verdiği eylem için, akşam saatlerinden itibaren Cağaloğlu Ankara Caddesi'ndeki başkonsolosluk binası önünde toplanan grup, Türkçe, İngilizce ve Arapça pankartlar taşıdı.
Gruptakiler, "İran ümmete hesap verecek", "Katil İran, Suriye'den defol", "Halep halkı yalnız değildir", "Halep İran'a mezar olacak", "Halep Sünnidir, Sünni kalacak" sloganları attı.
Grubun yaptığı ortak açıklamada, İran'ın Halep'te kuşatma altında olanların tahliyesine engel olduğu belirtilerek, "Yapılan ateşkes anlaşmasına dâhil edilmediği için mazlumların kanı üzerinden söz sahibi olmaya çalışan İran'a sesleniyoruz. Bu ümmet yaptıklarınızı unutmayacak. Elinize mazlumların kanı bulaştı" denildi.
Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplandılar
İran'ın yanı sıra, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin destekçilerinden Rusya'ya da tepki büyük.
Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan İnanç Özgürlüğü Platformu, Öncü Nesil İnsani Yardım Derneği ve bazı STK'lar ile çok sayıda vatandaş, Halep'te sivillere yönelik saldırıları kınadı.
Grup adına yapılan açıklamada, kuşatma altında 100 bin insanın olduğu ve bombalamanın devam ettiği, Rusya ile ateşkesin sağlandığı ancak İran ve Esed'in insanları katletmeye ve kuşatmaya devam ettiği vurgulandı.
Açıklamanın ardından Halep'teki yerleşim yerlerini hedef alan saldırılarda ölen sivilleri anan grup, ellerinde saldırıları kınayan dövizlerle "Katil ABD ile Rusya, Suriye'den defol", "Çocuk uyurken sessiz olunur, ölürken değil", "Halep ölüyor, dünya izliyor" sloganları attı.
Kaynak: AA, AFP, Reuters