Expo 2020 İçin Afrika'ya Tam Saha Baskı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020 sempozyumunda büyük kısmı Afrika’dan olmak üzere çok sayıda ülkenin delegesiyle görüşerek, İzmir’in adaylığına destek istedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020 sempozyumunda büyük kısmı Afrika’dan olmak üzere çok sayıda ülkenin delegesiyle görüşerek, İzmir’in adaylığına destek istedi. Demirtaş, “EXPO 2020 için Afrika ülkelerinin blok olarak oyunu almak istiyoruz.” dedi.

İzmir'de 7-8 Ekim 2013 tarihlerinde düzenlenen sempozyuma 85 ülkeden yaklaşık 200 katılımcı ve 100 delege gelirken İZTO Başkanı Demirtaş, Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok delegeyle görüşerek destek istedi. Sempozyum boyunca ve sonra da Orta Afrika, Gambiya, Liberya, Afganistan, Eritre, Fildişi Sahilleri, Gine Bissau, Karadağ, Senegal, St.Kits ve Nevis, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Swaziland, Burkina Faso ve Gabon delegeleriyle biraraya gelen Demirtaş, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı hakkında bilgi verdi. Demirtaş, “Afrikalı delegelere özel bir ilgi gösterdik. Zaten 2015 adaylığımızdan bu yana devam eden özel bir dostluğumuz da var. Sempozyum için gelen Afrikalı delegelerin pek çoğunu bu yaz da İzmir’de misafir ettik. Güçlü ilişkilerimiz var.” şeklinde konuştu. Afrikalı delegelerle yaptıkları görüşmelerde özellikle, “Bu EXPO sadece İzmir’in değil, Afrika’nın da EXPO’su” temasını işlediklerini kaydeden Demirtaş, “İlk defa bulunduğumuz coğrafyada bir EXPO düzenleme şansı var. Bu EXPO sayesinde sadece biz değil, Afrika da kazanacak. Afrika, 3. bin yılın yükselen kıtası. Ülkemiz de bunun bilincinde. 40 ülkede büyükelçiliğimiz var. Afrika’da 50’ye yakın ülkeye direkt uçuş var. Bütün bunlar bizim Afrika’ya olan ilgimizi gösteriyor ama bizim ilgimiz bugüne kadar Afrika’yı sömürenlerden, Afrika’dan bir şeyler alanlardan farklı. Daha önce Başbakanımız'ın da ifade ettiği gibi biz Afrika’ya almaya değil, vermeye gidiyoruz. Görüştüğümüz Afrikalı delegelere de bunu söylüyoruz. Kurban Bayramı’nın hemen ardından da 20 Ekim–23 Ekim 2013 tarihleri arasında üç günlük bir gezi için Afrika’nın önemli ülkelerinden Gana’ya gidiyoruz. Burada sadece Ganalı işadamları ve oda başkanlarıyla değil, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS)’na üye 15 ülkeden ticaret odası başkanlarıyla da toplantı yapacağız. Yani hem Gana ve Afrika ile ilişkilerimizi geliştirmek için çalışacağız hem de İzmir’in EXPO 2020 adaylığına destek isteyeceğiz.” dedi.

Sempozyum boyunca görüştükleri bütün Afrikalı delegelerinin İzmir’e büyük hayranlık ve sevgisine şahit olduklarını aktaran Ekrem Demirtaş, “Hepsi de bizi ülkelerine davet ediyor. 2014 yılında Afrika’ya daha pek çok gezi düzenleyeceğimizi, Afrika’ya olan ilgimizin, karşılıklı iş imkanlarını arttırmak için çalışmalarımızın devam edeceğini belirttim. EXPO sonuçları ne olursa olsun Afrika’ya ilgimiz devam edecek, çünkü dünya ticaretinde giderek artan bir ağırlığı ve önemi var. Büyük fırsatlar barındıran bir pazar. 27 Kasım’da Paris’te yapılacak oylamaya kadar Afrika ülkelerinin delegeleriyle yoğun temaslarımız, tabir yerindeyse tam saha baskımız sürecek. EXPO oylamasında bizim için Afrika, en kritik bölge. Afrika’nın oylarını blok olarak almak istiyoruz ve bunun için çalışacağız.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri