Evlilik Öncesi Yapılması Gereken Testler Önem Taşıyor

Türk Medeni Kanunu’nun 136. Maddesi gereği, evlenmeden önce çiftlerin ‘evliliğe engel bir durum olmadığını gösteren belge’ almaları gerekiyor. Çiftlerin, evlilik ve hamilelik öncesi yapması gerekenler büyük önem taşıyor. Bursa Zübeydehanım...

Türk Medeni Kanunu’nun 136. Maddesi gereği, evlenmeden önce çiftlerin ‘evliliğe engel bir durum olmadığını gösteren belge’ almaları gerekiyor. Çiftlerin, evlilik ve hamilelik öncesi yapması gerekenler büyük önem taşıyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serhat Ünal, evlilik öncesi yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Dr. Ünal, ‘evliliğe engel bir durum olmadığını gösteren belge’ için gerekli olanları şöyle ifade etti: “Kan uyuşmazlığı olup olmadığını öğrenmek için kan grupları alınır. Tam kan sayımı istenir. Şüpheli çıkarsa Thalasemi taşıyıcılığı için ileri testler istenir. Hepatit B, Hepatit C, AIDS testi, Sifiliz testi yaptırılır.”

HAMİLELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN TESTLER

Ünal, gebelik öncesi yapılması gereken testleri ise şöyle sıraladı: “Gebelik öncesi korunmayı bırakmadan önce yapılacak olan vizit oldukça önemlidir. Bu dönemde çifte danışmanlık verilir. Sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerin kullanımı kısıtlanır. Ailede genetik geçişli bir hastalık olup olmadığı sorgulanır. Varsa buna yönelik testler istenir. Akraba evliliği, ailesel Akdeniz anemisi öyküsü alınır. Sakat çocuk doğurmuşsa buna yönelik incelemeler başlatılır.”

BAYANLARDAN İSTENEN TESTLER

Erkeklerden kan grubu ve serolojik testlerin istendiğini belirten Ünal, bayanlardan istenen testleri şöyle ifade etti: “Kan grubu, tam kan sayımı ve tam idrar analizi istenir. Smear testi alınır ve vajinal enfeksiyon varsa tedavi edilir. Hepatit B, Hepatit C, HIV I/II, serolojileri istenir. Hepatit B aşısı vakit varsa tamamlatılır. ToxoplazmaIg M/IgG, KızamıkçıkIg M/IgG, SitomegalovirüsIgm/IgG (TORCH grubu testler) istenir. Açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek enzimlerine bakılır. Tiroid fonksiyon testleri istenir. Çünkü tiroid bezi çalışma problemi varsa hem gebe kalmada, hem de sağlıklı bir bebek doğurmada sıkıntılar yaşanır. Zaman problemi yoksa rahim ağzı kanser aşısı (HPV Aşısı) tamamlatılır. Bayana, folik asid tableti başlanır. Bu vitamin hem bebekteki sakatlıkları (özellikle spinabifida gibi omurga ve beyin sakatlıklarını) önler, hem de erken dönemde düşük olmasını engelleyebilir.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri