Evlilik bir ibadettir

Ribat Dergisi Başyazarı Abdullah Büyükün oğlu Muhammed Selmanın düğün merasiminde konuşan İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Demircan, evliliğin bir ibadet kurumu olduğunu söyledi
Ribat Dergisi Başyazarı, İlahiyatçı Yazar Abdullah Büyük, oğlu Muhammed Selman Büyük’ü Mehmet Karagül ailesinin kızları ile evlendirdi. Çiftin daha önce yapılan nikah merasiminin ardından önceki akşam da düğün merasimi yapıldı. Alaeddin Keykubat Konferans Salonu’nda yapılan törende İslam’da aile kurumunun önemine değinildi. Programa Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir, akademisyenler, ilahiyatçılar ve çok sayıda yazar ile davetliler katıldı.
Programda konuşan Yazar Ali Rıza Demircan, İslam’da aile kavramının ve evlilik müessesesinin önemine değindi. Yeryüzünde 1 milyona yakın canlı türü olduğunu ve bunların arasında Allah’ın insanları ayrıcalıklı kıldığını dile getiren Ali Rıza Demircan, “Mevla bize ebediyeti takdir etmiştir. Sonsuz güzelliklerle dolu bir de cennet hayatı bahşetmiştir. Allah biz insanları kadınlar ve erkekler olarak yaratmıştır. Kadınları ve erkekleri zevce olarak birbirilerini tamamlayan değerler kılmıştır. Onun için ne erkek kadından, ne de kadın erkekten üstündür. Kadın ve erkek bir bütünün iki parçasıdır” dedi. Kadınsız erkeğin de, erkeksiz kadının da ne derecede büyük mal sahibi olursa olsun bir araya gelmedikleri halde fakir sayıldıklarını dile getiren Ali Rıza Demircan, “Kadın ile erkeğin vuslatının tek yöntemi evliliktir. Evlilik, bir ibadet kurumudur. Evlendirme ve evlenme, Mevla’nın emri olduğu için bir ibadettir. Bu nedenle biz burada bir ibadete tanıklık ediyoruz” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ise batıda aile yapısının bittiğini artık büyük ailelere rastlanmadığı gibi çekirdek ailenin yerini de adına tekil aile denilen ve bireyselliği ön plana çıkaran aile yapısının oluştuğunu söyledi. Medyanın toplum üzerindeki olumsuz etkisi başta olmak üzere birçok nedenden dolayı batı tipi aile yapısının Türkiye’de de benimsenmeye başlandığını ifade eden Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Aile yapılarındaki bu bizden olmayan durumlar ne yazık ki bizde de görülmeye başlandı. Toplumu bir arada tutan en önemli unsurlardan biri olan aile, sağlam temeller üzerine oturtulmalıdır. Ailelerde dağılmalar, boşanmalar, şiddet olayları son dönemde artmıştır. Bütün bunlar batının yanlış örneklerini kendimize uygulamamızdan kaynaklanmaktadır. Burada bizlere de büyük görevler düşmektedir. Geleneklerimizi, kültürümüzü, dinimizi bilmeli, öğretmeli ve yaşamalıyız” ifadelerini kullandı.
Oğlunu evlendirmenin mutluluğunu yaşayan Yazar Abdullah Büyük de kendilerinin olması gerektiği gibi bir düğün organizasyonu yapmaya özen gösterdiklerini belirterek, “Bizim yaptığımız, olması gereken düğün organizasyonlarının küçük bir provasıydı. Gelin kızımızı almaya konvoy halinde gitmedik. Büyük ve Karagül aileleri olarak düğünümüze icabet eden, gelemeseler de gönderdikleri telgraflarla ve hediyelerle bizleri onurlandıran dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi. Konuşmaların ardından ilahi dinletisine geçildi. Program, evlenen çift için yapılan dua ile son buldu.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri