‘eve Dönüş’ Londra Film Festivali’nde

Alphan Eşeli’nin ilk filmi olan, bu yılki Montreal Uluslararası Film Festivali’nde Fipresci Ödülü ve Golden Zenith Ödülü’nü kazanan, Haifa Uluslararası Film Festivali’nde de Golden Anchor Yarışması’na seçilen “Eve Dönüş ‘Sarıkamış 1915’” filmi Londra Fil.

Alphan Eşeli’nin ilk filmi olan, bu yılki Montreal Uluslararası Film Festivali’nde Fipresci Ödülü ve Golden Zenith Ödülü’nü kazanan, Haifa Uluslararası Film Festivali’nde de Golden Anchor Yarışması’na seçilen “Eve Dönüş ‘Sarıkamış 1915’” filmi Londra Film Festivali’nde iki kez seyirciyle buluştu.

Londra kent merkezindeki ünlü Leicester Meydanı'nda, Vue Sineması'nda dün galasının yapılan film, bugün de seyirciyle buluştu. ‘Eve Dönüş, Londra Film Festivali'nin düzenlediği Sutherland Throphy ödülüne de aday gösterildi.

Filmin gala gösterimine yönetmen Alphan Eşeli ile yapımcı Oğuz Peri katıldı. İngiliz sinemaseveler, film eleştirmenleri ve Türklerin de ilgi gösterdiği filmin sonunda yönetmen Eşeli izleyicilerin sorularını cevapladı. Filmin hazırlık dönemi ve çekim safhasının 3 yıla yakın sürdüğünü ve filmin içeriğine yakın çekimler yapmak için çok ağır kış şartlarında çalıştıklarını anlattı.

SARIKAMIŞ HAREKATI’NIN ACI SONUÇLARINI YANSITIYOR

Böcek Yapım, Mars Entertainment Group ve Bubi Film ortak yapımı olan 'Eve Dönüş Sarıkamış 1915', bir yandan Sarıkamış Harekatı'nın acı sonuçlarını farklı bir açıdan izleyiciye aktarırken, insanın kararlılık, hayata bağlılık ve güçlü olmak duyguları üzerine yoğunlaşıyor.

Çekimleri, 2012 yılının kış aylarında Sivas Divriği'de 35 günde tamamlanan 'Eve Dönüş Sarıkamış 1915', bölgede havanın zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye düşmesi sonucu, filmin içeriğine paralel olarak, oldukça zor şartlar altında gerçekleşti. Yönetmenliğini Alphan Eşeli'ye senaryosu Serdar Tantekin'e ait filmin başrollerinde Uğur Polat, Nergiz Öztürk ve Serdar Orçin yer alıyor.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında Ruslar'a karşı yapılan Sarıkamış Harekatı'nın acı sonuçlarını farklı bir açıdan izleyiciye aktaran, savaş sürecinde yaşanan dramları anlatan film, 'The Long Way Home' adıyla Vue Sineması ile Renoir Sineması'nda gösterildi.

‘SUTHERLAND THROPHY’ ÖDÜLÜ

1958’de ilk kez Yasujirō Ozu’nun ‘Tokyo Story’ adlı filmine verilen ‘Sutherland Throphy’ ödülü; dünya sinemasının gelecek vadeden isimlerini izleyiciye tanıtıyor. Ödülü kazanan ilk Türk yönetmen, ‘Sürü’ filmiyle Yılmaz Güney oldu. Bu ödülü Michelangelo Antonioni, Alain Resnais, Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci ve Robert Bresson gibi Avrupa sinemasının dünyaca ünlü sanat filmi ustaları da kazandı. Sinema dünyasının önemli filmlerinin yarıştığı ödülün 2012’deki sahibi ‘Beasts Of The Southern Wild’ filmi, 85. Oscar Ödülleri’ne dört dalda aday gösterildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri