Evcil hayvanlar dört duvar arasında

Betonarme yapılaşma nedeniyle dört duvar arasına sıkışan Konya'da, stres atmak ve eski alışkanlıkları devam ettirmek amacıyla kuş, kedi ve balık gibi evcil hayvanlar besleniyor. Müstakil evlerin vazgeçilmezi köpekleri ise artık sokakta görüyoruz

Kentsel dönüşüm ile birlikte hızla betonlaşan Konya'da müstakil evlerin sayısı da her geçen gün azalıyor. Yüksek katlı binalara geçilmeden önce yaklaşık 200 metrekare alanda bir aile yaşarken, şimdi 50'nin üzerinde aile yaşıyor. Müstakil evde birçok hayvanı besleme imkanı bulan aileler, günümüzde dört duvar arasında sıkışıp kaldığı için bakımı daha kolay hayvanları tercih ediyor. Vatandaş eski alışkanlıklarını devam ettirmek için genellikle kuş, balık ve kedi gibi hayvanları besliyor.

SOKAK KÖPEKLERİ BUNDAN ARTIYOR

Barbaros Kuş ve Balık Evi Sahibi Rıfat Keçecioğlu, kerpiç evlerin yıkılmadan önce vatandaşın evinde birden fazla hayvanı beslediğini söyledi. O zamanlar sokak köpeklerinin de olmadığını belirten Keçecioğlu, “Çünkü insanlar evinde birden fazla hayvanı besleyebiliyordu. Şimdi ise aileler evinde köpek gibi hayvanları nasıl beslesin. İllaki besleyen var ama eskiye nazaran bu durum çok azaldı. Konya'daki sokak köpeklerinde artışı ben buna bağlıyorum. Çünkü insanlar sokak köpeklerini evine alamıyor. Köpeğin sesinden alt ve üst komşusu rahatsız olur ve apartmanda köpek beslemek çok zorlaşıyor” diye konuştu.

HAYVAN SEVGİSİNDEN MAHRUMLAR

Geçmiş yıllarda evlerin müstakil olduğu için birçok hayvanı beslemeye imkanın olduğunu belirten Keçecioğlu, “Bizim küçüklüğümüz hayvanların içinde geçti. Şimdiki çocuklar ise bir hayvan gördüğü zaman korkuyor. Çocuklar maalesef hayvan sevgisinden mahrum kalıyor. Bundan dolayı da aileler hem stres atmak hem de çocuklarını hayvan sevgisini kazandırmak için genellikle bakımı kolay olan kuş ve balık alıyor. Son yıllarda kedi beslemek de popüler hale geldi. İnsanlar, kuş ya da kedi ile boş zamanlarında stres atıyor. Güzel bir meşguliyet veriyor.  Kış döneminde insanlar daha çok evde vakit geçirdiği için kış döneminde işlerimiz daha hareketli oluyor. Ancak bu ayladan sonra işlerimiz biraz düşer. En çok muhabbet kuşu tercih ediliyor. Fiyatının ucuz olmasının yanı sıra sıcak kanlı bir hayvan olması vatandaşın en çok tercih ettiği kuşlar arasında yer alıyor” dedi.

YEM VE SU VERMEKLE İŞ BİTMİYOR

Günlük yaşamın sıkıntılarından arınmak isteyenleri evcil hayvan beslemeye davet eden Keçecioğlu, “Strese karşı balık ve muhabbet kuşu beslemek iyi geliyor. Akşam eve geldiğinde bir saat akvaryumundaki balığı, kafesindeki kuşu ile ilgilenen, stresten kurtulur, sıkıntısını evine yansıtmaz, geceyi rahat geçirir, ertesi gün huzurlu bir şekilde işine gider. Ancak eve hayvan almadan önce çok iyi düşünmek gerekir. Hayvanın yemini suyunu vermekle iş bitmiyor. Onunla vakit geçirmek, ilgilenmek gerekiyor. Bazı müşterilerimiz hevesle kuşu alıyor. Kuş bitlenmiş ama haberleri yok. Hasta oldu diye getiriyorlar. 20 yıldır bu işi yapan birisi olarak ben çok üzülüyorum. Hayvan beslemeyi şiddetle tavsiye ediyorum ama vebal alırken de bunu iyi düşünmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kuşlardaki fiyatlar ise şu şekilde: “2 hint bülbülü 15 TL, muhabbet kuşu 40-150 TL, papağanlar 70-900 TL, kanarya 50-bin TL.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri