Ev Hanımlarının İmece Usulü Kışlık Yufka Ekmek Hazırlığı

Malatyalı ev hanımları, imece usulü kışlık yufka ekmeği hazırlıyor. Ev hanımlarının sabahın ilk ışıklarında başlayıp akşam saatlerine kadar süren zahmetli çalışması sonucu yapılan yufka ekmekler, kışın sofralara farklı lezzet...

Malatyalı ev hanımları, imece usulü kışlık yufka ekmeği hazırlıyor. Ev hanımlarının sabahın ilk ışıklarında başlayıp akşam saatlerine kadar süren zahmetli çalışması sonucu yapılan yufka ekmekler, kışın sofralara farklı lezzet katıyor. Ekmek fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl önceki yıllara göre daha fazla yufka ekmek yapılıyor.

Yeşilyurt ilçesine bağlı Salköprü Mahallesi’nde yaşayan Necla Özcan, bölgedeki kadınların kışın yemek için bir araya gelerek, sırayla yufka ekmeği hazırladığını belirtti. İmece usulü birbirlerine yardım ettiklerini ifade eden Ceylan, "Yıllardır süregelen yufka ekmek yapımı Malatyalıların vazgeçemediği bir ekmektir. Sağlıklı bir ekmek çeşidi. Kış mevsiminde ailedeki fert sayısına göre yufka ekmek yapıyoruz. Biz kirada yaşıyoruz. 4 çocuğumu dişimizden tırnağımızdan artırarak okuttuk. Yapılan son zam ile birlikte ekmek fiyatları oldukça yükseldi. Bizler de kadınlar arasında asgari ücret ile çalışan eşlerimize maddi anlamda yardımcı olmak amacıyla kendi ekmeklerimizi kendimiz yapmaya karar verdik. İş başa düştü diyerek, kolları sıvadık. İmece usulü ile her gün bir hanım arkadaşımızın ekmeklerini yapıyoruz.” dedi.

Özcan, yufka ekmeğin günler geçse de lezzetini muhafaza ettiğine işaret ederek, "Yufka ekmeği, yemekten yarım saat önce üzerine su serpip örterek dinlenmeye bırakıyoruz. Yumuşayan ekmeği kışın afiyetle yiyoruz. Mahalledeki birçok insan kışın bu ekmeği tüketiyor." diye konuştu.

Fatma Gedikli isimli ev hanımı da ekmek fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl daha fazla kışlık yufka ekmek hazırladıklarını anlattı. Gedikli, şunları söyledi: “Malatya da pahalı bir şehir oldu. Eskiden 20 lira su parası gelirdi, şimdi ise 60 liradan aşağı su faturası gelmiyor. Doğalgaza da zam geldi. Yine ekmek fiyatları son aylarda arttı. Kısacası, eğer evde tek bir kişi asgari ücret ile çalışıyorsa aç kaldınız demektir. Benim eşimle birlikte oğlum da çalışıyor. Oğlum da çalışmazsa halimiz perişan. Biz de ekmek hazırlayarak aile ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri