Euro ve altın fiyatları zirve yaptı

Piyasaların dört gözle beklediği ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Ülkede istihdam artışı Ağustos'ta azaldı

Buna rağmen işsizlik oranın gerilemesi piyasayı hareketlendirdi. Euro iki ayın zirvesine çıkarken, altın Mart’tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.
Euro ve altın fiyatları zirve yaptı
Bu verinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi canlandırmak için devreye girme sürecini hızlandırabilir.
Ağustos’ta tarım dışı istihdam 96 bin ile beklentilerin altın da arttı, işsizlik oranı yüzde 8.1’e düştü.
Tarım dışı istihdamın Ağustos’ta 125 bin kişi artmasını, işsizlik oranının yüzde 8.3 seviyesinde kalması bekleniyordu.
Daha önce 163 bin arttığı açıklanan Temmuz ayı tarım dışı istihdamı 141 bin artışa revize edilirken, yüzde 8.3 olarak açıklanan işsizlik oranında revizyon yapılmadı.
EURO VE ALTIN YÜKSELDİ
Verinin ardından euro, dolar karşısında dört ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Altının onsu ise 1,715.20 dolar ile Mart’tan beri en yüksek seviyeye ulaştı.
ABD’de borsalar güne hafif artışla başladı.
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, “Tarım dışı istihdamdaki düşük istihdam artışı FED’in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi için teşvik edici olabilir” dedi.
ABD tarım dışı istihdam verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Fertekligil, “Son veri işsizlik oranında biraz iyileşme olsa da, daha önemli olarak tarım dışı istihdam artışının beklentilerden biraz daha düşük geldiğini gösteriyor” dedi.
Bu durumun da FED’i biraz zorlayacağını belirten Fertekligil şunları kaydetti:
“Çünkü bir önceki özel sektör istihdam artışı verisi oldukça iyiydi. Tarım dışı istihdamdaki düşük istihdam artışı FED’in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi için teşvik edici olabilir. Bence yeni bir QE3 için ortam daha elverişli şimdi.”
İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, ABD’de FED’in parasal genişleme ihtimali Jackson Hole toplantısında arttıktan sonra bu önemli verinin zayıf gelmesi ile daha da arttı” dedi.
ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından konuşan Candır, açıklanan verinin ekonomistlerin ortalaması olan 130 bin kişilik istihdam artışının kayda değer derecede altında olduğunu belirterek, ABD’de FED’in parasal genişleme ihtimallerinin Jackson Hole toplantısında arttıktan sonra bu önemli verinin zayıf gelmesi ile daha da arttığını ve başta altın ve avro-dolar olmak üzere paydasında dolar olan bir çok paritede yükselişlerin hız kazandığını ifade etti.
13 Eylül’de son bulacak olan FED’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına kadar, gelecek haftadan itibaren özellikle altın’da bir kısım kar realizasyonları görülebilme ihtimaline rağmen satışların zayıf kalabileceğini belirten Candır şu değerlendirmede bulundu:
“Şu anda 1,2765 seviyesinde olan euro-dolar paritesinde 1,2820 - 1,2850 bandına kadar yükselişlerin görülebileceğini ve altında 1716-1720 bandının destek olarak algılanarak yükselişlerin devam etme ihtimalinin arttığını düşünmekteyiz. 12 Eylül’de açıklanacak olan Almanya anayasa mahkemesinin kararında bir olumsuzluk görülmemesi durumunda avro-dolar paritesinde yükselişlerin net ve kuvvetli bir boğa trendine dönüşebileceğini düşünmekteyiz.”
Marbaş Menkul Değerler AŞ Araştırma Müdürü Üzeyir Doğa, “ABD’de tarım dışı rakamları yine hayal kırıklığı yarattı”dedi.
Doğa, “ Tarım dışı istihdamda zaten 129 bin gibi düşük bir rakamda artış beklenirken artış, rakamı 96 binde kaldığını belirterek, Buna karşın Ağustos’ta işsizlik oranının sürpriz yaparak yüzde 8,3’ten yüzde 8,1’e gerilediğini kaydetti. Doğa şöyle devam etti:
“Açıklanan bu rakamlar ABD’de istihdam artışının endişe verici boyutlarda seyrettiğini bir kez daha göstermiş oldu. Bu durum FED’in ekonomiyi destekleme planlarını öne çekmesine neden olabilir. Bu nedenle borsa ve emtialarda devam eden yükselişin bu veri sonrasında da devam etmesi beklenebilir. Önümüzdeki hafta perşembe günü sonuçlanacak FED toplantısından, parasal genişlemeye dair daha net mesajlar çıkabilir. Bu nedenle bu toplantı öncesinde piyasalarda önemli bir geri çekilme yaşanması bizce çok düşük bir ihtimal. Bu süreçte olacak günlük geri çekilmelerin alım fırsatı yaratacağı düşüncesindeyiz.
Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından sonra oluşan tablonun resesyon olasılığının derinleştiğini ya da durgunluğun devam ettiğini ifade ettiğini belirtti.
Uzunoğlu, ağustosta 130 bin beklenen tarım dışı istihdam artışının beklentilerin oldukça altında 96 bin geldini anımsatarak, bu durumun çok olumlu bir tablo olmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Oluşan tablo resesyon olasılığının derinleştiğini ya da durgunluğun devam ettiğini ifade ediyor. Piyasa bu durumu Avrupa’daki bozulmanın bir yansıması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni tahvil alım programını açıklamasıyla iyileşmenin gerçekleşeceği şeklinde yorumlayacak. Bu gelişme piyasalar için önce kötü sonra iyimser bir tablo oluşacaktır.
Yeni tahvil alım programı Avrupa’daki durgunluğun bir anlamda frenlenmesi ya da tekrar Avrupa’da istek alanlarının açılması ve Avrupa’nın büyüme beklentisini yükseltecek. Bu durum doğal olarak ABD’ye olumlu olarak yansıyacak.”
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam ağustos ayında 96 bin kişi artarken 130 bin olan beklentinin altında kaldı. Temmuz ayında 163 bin artan tarım dışı istihdam ise 141 bin artışa revize edildi.
SAMANYOLU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri