Etliekmeğe 65 yılını verdi

80 yaşında olmasına rağmen çalışma azmiyle insanlara örnek olan ve işe her gün bisikletiyle gidip gelen 65 yıllık etliekmek ustası Mehmet Gökbaba, “Etliekmeği zevkle yapıyorum. Çalışmaktan çok keyif alıyorum. Vaktimi boşa geçirmeyi hiç sevmem” dedi

Konya'da 65 yıldır etliekmek ustalığı yapan 80 yaşındaki Mehmet Gökbaba, her sabah besmeleyle açtığı fırınında ilk günkü heyecanıyla çalışmaya devam ediyor. Konya'da önemli Osmanlı eserlerinden Kapu Camii'nin yanında oğlu ile işlettiği lokantada yıllardır aynı lezzeti müşterileriyle buluşturan Mehmet Gökbaba, sağlığını sürekli çalışmanın yanı sıra her gün 16 kilometre bisiklet sürmesine ve evinin bahçesinde gün batana kadar toprakla uğraşmasına bağlıyor.

BABAM MARANGOZDU BEN ETLİEKMEKÇİ OLDUM

Konya'nın yerlisi olduğunu söyleyen Gökbaba, Havzan'da oturduğunu dile getirdi. Bu mesleği 65 yıldır yaptığını belirten 80 yaşındaki etliekmek ustası Gökbaba, “Babam marangozdu. Ben de küçükken bir fabrikada ekmekçiliğe başladım. Çalıştığım dönemlerde bu bölgede bir yere etliekmek yemeye geldik. Sabaha kadar mesai yapmıştık ve çok acıkmıştık. Yanımda da bir arkadaşım vardı. Ona 'Hadi çabuk gel çok acıktık' diye seslendim. O etliekmekçinin kapısının önünde duran çalışan bana 'Sen ne iş yapıyorsun' dedi. 'Ekmekçiyim' dedim. Çalışan daha sonra ustasına 'Usta, bir ekmekçi geldi' diye seslendi. Usta da 'Onu yukarıya yolla' dedi. Çıktım ustanın yanına. Usta, 'Burada işe başla' dedi. Kabul ettim, çalıştım. O günlerden bugünlere geldim. Allah, imkân verdi Kadınlar Pazarı'nın orada ilk olarak bir dükkân açtım. 32 yıl orada etliekmek yaptım, sonra da bugünkü dükkânımıza taşındık. 30 yıldan fazla bir süredir de burada etliekmek yapıyorum” dedi.

ETLİEKMEK UZUN VE İNCE OLMAZ

“Konya'nın etliekmeği esasen kısa ve geniş olur” diyen Gökbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi çoğu kişi etliekmeği uzatıyor ve incecik yapıyor. Gevrek de yapamıyorlar. Etliekmeğin hakikisi kısa ve geniş olur. Etliekmeğin malzemesi çok önemli. Etliekmeğin pişirileceği taş çok önemli. Etliekmeği pişirirken başında duran ustanın konuya vakıflığı çok önemli. Her etten etli ekmek olmaz. Biz dikkat ederek eti alıyoruz. Kıymalı etli ekmek için kaburga eti, bıçak arası için de bonfile et kullanıyoruz. Etin diğer kısımları sert olur, aynı tadı vermez. Mesleğe başladığımda da böyle yapıyordum şimdi de böyle. Tadını değiştirdiği için soğan kullanmıyoruz. Et, domates ve yeşil biber ile hazırlıyoruz. Hamurunu da ekmeklik unun içine belli oranda baklavalık un katarak hazırlıyoruz. Birçok fırın ucuz diye çam odunu yakıyor. Biz sadece meşe kullanıyoruz fırında. Etliekmek Konya için bir kültür. Yeni yeni ustaların yetişmesi lazım. Çocuğunu bu işi öğrenmesi için bize getiren anne ve babalar oluyor. Daha hiçbir konu konuşulmadan anne ve babalar, 'Çocuğa ne kadar para vereceksin' diyor. Bir çocuğun kabiliyeti, el yatkınlığı bu işler için çok önemli. Önce çocuğun en az 1-2 yıl pişmesi lazım. Çocuk, 2 yıl içinde ustasını izleyecek ki pişebilsin.”

İŞE BİSİKLETLE GİDER GELİR HER GÜN TOPRAKLA UĞRAŞIRIM

Etliekmeği memnuniyetle yaptığını aktaran 80 yaşındaki Mehmet Gökbaba, bu yaşına rağmen çalışmanın kendisini zorlamadığını kaydetti. Öncelerden dükkâna çok daha erken geldiğini, son dönemlerde saat 10.00-10.30 gibi işe başladığını ifade eden Gökbaba, “Oğlum olmazsa dükkân çalıştıramam. Malzeme alınması gerekiyor, başka iş oluyor, zor olur. 10.00'dan itibaren çalışmaya başlıyorum. Ben, çalışmasam da maddiyata ihtiyacım yok. Çalışmasam ne yapacağım? Evde dursam, gelen giden olur rahat olamam. Kimin yanına gideyim? Boş muhabbet yapmayı sevmiyorum. Bana çuval dolusu para da verseler yine gidip bir kahvehaneye oturmam Ben, bu işi gerçekten severek yapıyorum. En küçük bir sıkıntım yok. Öğle namazına gidiyorum. Sonra ikindi namazını kılıyorum ve eve gidiyorum. Eve gidip gelirken de toplu taşıma araçlarını kullanmam. Bisiklete binerim. Her gün sabah 8 kilometrelik yolu bisikletle gelirim, ikindiden sonra da bisikletle dönerim. Eve gitsem de boş durmam. Tarla işleriyle uğraşırım. Toprağa dokunurum” şeklinde konuştu.

ŞİFA OLMASI İÇİN ETLİEKMEK YAPARKEN DUA EDERİM

Müşterinin giderken Allah razı olsun demesinin kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Gökbaba, “Yaptığımız işi Allah görüyor. Bir usta, gerçekten yemediğini başkasına yedirmeyecek. İnsanlar; burada para vererek yemek yiyor. Ben, istediğim malzemeyi etliekmeğin içinde kullanamaz mıyım? Kullanırım, müşteri de görmez ama Allah görür. Bu bilinçte olmamız gerekir. Ben işe başlarken yapacağım etliekmeklerin müşterilerime şifa olması için dua ederim" dedi.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Merhaba Şehir Haberleri