Etiyopya fırsatlar sunuyor

Tarımın yanında, tarıma dayalı sanayisiyle de öne çıkan şehirlerin başında gelen Konyadan Etiyopyaya tarım aletleri ihraç etmek için Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez öncülüğünde firma yetkililerinin bu ülkeye yaptığı seyahat veri
Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi ve Tarım Bakanı Abera Deresa başta olmak üzere bu ülkenin Tarım Kredi Kooperatifi Başkanıyla görüşen Üzülmez Başkanlığı’ndaki heyet, bu ülkeye önemli ölçüde tarımsal alet pazarlamayı hedefliyor.

Etiyopya gezisini değerlendiren Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, “Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi ve Tarım Bakanı Abera Deresa ve diğer yetkililerle yaptığımız görüşmeler son derece verimli geçmiştir. Tarım arazisi bakımından Türkiye’deki tarım arazilerin iki katı büyüklüğüne sahip olan bu ülke tarımsal teknoloji açısından çok geri seviyededir. Dünya Bankası ile ortak hazırlanan proje kapsamında Konya olarak, Etiyopya pazarında etkin olarak yer almak için yaptığımız görüşmeler neticesinde bu ülkeye ciddi tarım aletleri ihracatı yapmayı planlıyoruz. Etiyopya Başbakanı her konuda bize yardımcı olacağını ifade etmiştir. Etiyopya tarımını geliştirmede Türkiye’yi ve Konya’yı model almaktadır.  Şu an Etiyopya tarımda 10 farklı bölgeye ayrılmış durumda. Hangi bölgenin neye ihtiyacının olduğu Tarım Bakanlığı tarafından araştırılıyor. Pamuk, susam, mısır gibi ürünlerde önemli bir paya sahip olan Etiyopya’nın kullandığı tarım teknolojisinin Türkiye’ye göre oldukça geri olduğunu gözlemledik. İlk aşamada tarım makineleri ihracatıyla başlayacak ikili ilişkilerin önümüzdeki süreçte bu ülkede üretime dönüşebileceğini düşünüyoruz.”dedi. Projeye Eximbank’ı da dahil ettiklerini anlatan Başkan Üzülmez, girişimlerinin tarım makineleri konusunda son derece gelişmiş bir şehir olan Konya’ya bu sektörde önemli katkı sağlayacağını anlattı.

Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, “Tarımsal kalkınmada Türkiye’nin tecrübe ve teknolojisinden faydalanmak istiyoruz. Bu konuda yaptığımız araştırmalar neticesinde Konya’nın tarım makineleri konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu tespit ettik. Konya Ticaret Odası’yla işbirliği yaparak, tarım makineleri konusundaki eksikliğimizi gidermek istiyoruz.”diye konuştu.

Etiyopya’ya düzenlenen iş gezisine KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez ile birlikte Mehmet Çalmaz, (Anıl Yatağanlı) Umut Acabay, (İkon Metal) Yasin Coşkun (Erhas) Tevfik Gümüş (Tek Yatağanlı) ve Bülent Duman (Özdöken Tarım) katıldı.

İş adamları gezinin sektörleri açısından son derece verimli geçtiğini belirtti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri