Etin vazgeçilmezi domates ve biber bayramda el yakacak

Kurban Bayramı'nda etin yanında en çok tüketilen domates, biber ve birçok sebzede tarla üretimin sona ermesi nedeniyle fiyatların yükselebileceği, vatandaşların bayramda daha çok mevsim ürünlerine yönelmeleri gerektiği belirtildi.

Kurban Bayramı'nda etin yanında en çok tüketilen domates, biber ve birçok sebzede tarla üretimin sona ermesi nedeniyle fiyatların yükselebileceği, vatandaşların bayramda daha çok mevsim ürünlerine yönelmeleri gerektiği belirtildi.

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, soğuk havaların etkisini göstermesiyle Türkiye'de tarla bitkileri üretiminde sona gelindiğini söyledi.

Sera ürünlerinin piyasaya çıkmaya başladığını, ürünlerin tarladaki gibi bol üretilmediğini ifade eden Çakman, "Tarlada sadece mevsim ürünleri olan yeşil ağırlıklı sebzeler yer alıyor. Bunların yanında pazarlarda tezgahları sera ürünleri süslüyor. Türkiye artık Antalya ve Mersin'deki seralara mahkum. Oradan ne çıkarsa onu tüketeceğiz" dedi.

- Turistik tesisler yüklü miktarda alım yaptı

Özellikle bayramlarda vatandaşların misafirlerine çeşitli ikramlarda bulunmak istediğini vurgulayan Çakman, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı'nda fiyatlar arz-talep ilişkisi nedeniyle artabilir. Sebze meyve piyasasında bugünlerde yavaş yavaş hareketlenmeler gözlemleniyor. Özellikle 9 günlük tatil süresi nedeniyle turizm tesisleri büyük doluluk oranlarına ulaştı. Bu tesisler misafirlerini ağırlamak için piyasadan yüklü miktarda sebze meyve aldı. Üretim az, tüketim çok. Fiyatlarda yüzde 25-30 civarında artış bekliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda 1 lira olan domates 2 lira ve üzerinde seyretmeye başladı. Patlıcan ve biber yine aynı şekilde." 

- Etin yanında yeşil salata önerisi

Çakman, artan fiyatlar karşısında tüketicilere mevsim ürünlerini tercih etmeleri önerisinde bulunduklarını dile getirdi.

Kurban etinin yanında en çok domates, salatalık ve biberin tüketildiğine dikkati çeken Çakman, "Domates, biber ve patlıcan gibi ürünler ete lezzet katıyor, ancak bu ürünlerin fiyatları elde olmayan sebeplerle yükseliyor. Domates ve salatalıktan oluşan salatalar yerine marul, soğan ve diğer yeşil sebzelerin kullanıldığı salatalar yaparak, bütçemize katkıda bulunabiliriz. Bu ürünler hem sera ürünlerinden daha sağlıklı, hem daha ucuz. Ürünlerimizi de pazarlardan almaya çalışalım. Pazar kültürü bizim, olmazsa olmazımızdır."

Çakman, sebzelerden karnabahar, ıspanak ve pırasanın, meyvelerden ise mandalina, elma ve muz tüketmenin tam zamanı olduğunu sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri