Etik Başkanı İşler: Yüksek Kurun Turizme Faydası Yok

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, süregelen kur artışlarının sanılanın aksine turizmcilerin menfaatine yarayan çok olumlu bir gelişme olmadığını belir.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, süregelen kur artışlarının sanılanın aksine turizmcilerin menfaatine yarayan çok olumlu bir gelişme olmadığını belirtti. Döviz değerlerinin 2013 yılı sonunda gösterdiği hızlı yükseliş ve piyasalardaki istikrarsız tabloya dikkat çeken İşler, “Turizmciler bu dönemde dövizle satış yaptıkları için toplumdaki genel kanı, kâr edecekleri algısıdır ancak bu çok da doğru değildir. Bu dönemlerde sektörümüz, maalesef avantajdan çok dezavantajlarla karşılaşıyor.” dedi.

Kur yükselmesine rağmen sektörün giderlerine gelen aynı miktarda zamların tabloyu tersine çevirdiğini söyleyen İşler, “Dövizin özellikle 2013 yılı sonlarında önlenemeyen yükselişinden, turizmciler sanıldığı gibi çok da mutlu değil. Bu dönemde sektör olarak fiyatlarımızı dövizle belirlediğimizden girdilerimizin de döviz olması sebebiyle kur farkı artışından nedensiz kazanç sağladığımız düşünülmektedir ancak giderlerimiz fazla ve bu giderlere o kadar zam geliyor ki sonuçta değişen bir şey olmuyor. Dolayısıyla kur artışına paralel olarak turizmcinin mutluluğunun da artacağı varsayımı doğru değil. Turizmcinin istediği, istikrarlı bir ekonomik yapıdır.” şeklinde konuştu. Artan kur oranlarından dolayı yiyecek içecek ürünlerine gelebilecek zamların bu yılda da sektörü zorlayacağını belirterek, “Turizm sektörünün ana hammaddesi olan yiyecek içecek ürünleri, Türkiye’de açıklanan yıllık enflasyon oranının çok üzerindedir. Bu sene ÜFE yıllık yüzde 3,93, TÜFE ise yıllık yüzde 7,67 olarak gerçekleşmiştir. Oysa sektörün ana kalemini oluşturan yiyecek içecek ürünlerinde bu oran bazı kalemlerde yüzde 100, bazılarında ise yüzde 50 artışlar göstermektedir. Sektör, ana gider kalemlerine gelen zamlar oranında tur operatörlerine artış yansıtamamaktadır. Bugüne kadar aradaki farkı kendi kapatmaya çalışmıştır. Gelir maliyet makası her geçen gün daralan turizmci, bu kez de istikrarsız ekonominin zamlarına mahkum edilecektir. Zaten iç maliyetler her dönem enflasyon oranlarının çok üzerinde gerçekleşmiştir, geçen yıla göre aynı ürünleri neredeyse yüzde 50 ile 70 daha pahalıya alıyoruz. Bir başka önemli husus da dövizin artış trendine girmesiyle turizmcilerin en büyük gider kalemini oluşturan enerjinin fiyatının artış oranı ve hızıdır. Dövize endeksli bir enerji politikası içinde olan ülkemiz doğalgaz, benzin, mazot vb. petrol ürünlerine de zam yapmak zorunda kalınca bu makas hepten kapanmaktadır. Tüm bunların dışında döviz artışı nedeniyle ithal edilen makine parkımıza gelen farklar işin cabasıdır.” şeklinde konuştu.

Ekonomideki istikrarlı dönemlerde bile bankaların kredi konusunda turizmcilere yaklaşımının temkinli olduğunu, hal böyleyken istikrarsız dönemlerde iyice temkinli yaklaştıklarını söyleyen Mehmet İşler, “Ekonomik çalkantıların olduğu dönemlerde, bankaların turizmcilere avantajlı kredi imkanları hepten ortadan kalkmaktadır. Sektör, bundan oldukça olumsuz etkilenmektedir. Bu şartlarda bankalardan istediğimiz krediyi istediğimiz şartlarda alma imkanını da kaybetmiş bulunuyoruz.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri