Etik Başkanı İşler: İzmir Turizmi Sağlıksız Ve Suni Büyüyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir turizminin son 20 yıldaki büyümesinin ardında günübirlik ziyaretler ve deniz trafiği olduğuna...

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir turizminin son 20 yıldaki büyümesinin ardında günübirlik ziyaretler ve deniz trafiği olduğuna dikkat çekti. İşler, “Çok az da olsa İzmir turizmi rakamlarda büyüyor ancak bu büyüme kalıcı olmayan, suni ve sağlıksız bir büyümedir.” dedi.

ETİK Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ETİK Exclusive Yönetim Raporları'nın 3. sayısı yayınlandı. Raporu değerlendiren İşler, kruvaziyer pazarı büyüyen İzmir’de günübirlik ziyaretlerin turizmde büyümeye katkı yaptığını ancak bunun, sanıldığı gibi beklenen bir büyüme olmadığını söyledi: “2 binli yıllara kadar havalimanı trafiğiyle büyüyen İzmir turizmi, son yıllarda günübirlik ziyaretler ve deniz trafiğiyle dikkat çekmeye başladı. 2 binli yıllara kadar turist trafiğindeki artışın yüzde 90’dan fazlası havalimanından kaynaklanıyordu. Son 10 yılda bu pay yüzde 60’lara inerken kruvaziyer girişlerinin artmasıyla günübirlik ziyaret trafiğinin gelişmedeki payı da yüzde 35-40 arasında yükseldi. Bu, İzmir turizmi açısından sağlıklı bir büyüme değil.”

'SAĞLIKLI BÜYÜME, KONAKLAMAYA YATIRIMDAN GEÇİYOR'

Kruvaziyer pazarındaki hareketliliğe rağmen Türkiye’de 1990 ve 2000’ler boyunca "her şey dahil" sisteminin beslediği yatak ve talep arzının, İzmir turizminin önemini azalttığını vurgulayan ETİK Başkanı İşler, “Ekonomik katma değeri olan asıl büyüme, havayoluyla gelen turistin sağladığı büyümedir. Bu bakımdan konaklama sektörüne yatırım yapılarak, havayoluyla gelen turiste ulaşmayı hedefleyen bir strateji belirlememiz gerekiyor. 1960’ların ikinci yarısından 1980’lerin ilk yarısına kadar geçen 20 yıllık dönemde Türkiye’nin en fazla yabancı ziyaretçi çeken ikinci kenti olan İzmir, 1990 ve izleyen 2000’li yıllarda dördüncü sıraya geriledi. İzmir’in başrolü oynadığı 20 yıl boyunca esas turist trafiği, havalimanı girişlerinden ve uzun süreli konaklamalardan kaynaklanıyordu. 1980’lerin ortalarından itibaren turizm teşvikleri ve canlanan kitle turizmi pazarı, kısa sürede Antalya ve Muğla’nın öne çıkmasına neden oldu. Türkiye turizminde talebin hızla yön değiştirdiği 1990 ve 2000’ler boyunca 'her şey dahil' sisteminin beslediği talep ve yatak arzı, İzmir’in önemini azalttı. Şu anda yabancı ziyaretçilerin havayoluyla dağılımında Muğla, İstanbul ve Antalya yüzde 90’lar oranındayken İzmir’de bu yüzde 60’larla sınırlı.” şeklinde konuştu.

İzmir’in Türkiye turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için konaklama sektörüne yapılacak yatırımların son derece önem taşıdığını söyleyen Mehmet İşler, şunları kaydetti: “Bugün dünyada 1 milyar 200 milyon insan seyahat etmektedir. Bunun 36 milyonu ülkemize, bu rakamın da 1,4’ü İzmir’e gelmektedir. İzmir'in bu noktada, Türkiye’ye gelen turistten yeterli payı aldığı söylenemez. Alacağımız payın yatak sayısıyla doğru orantısı vardır ve İzmir’de son üç yılda toplam kapasitenin, 45 binden sadece 58 bine çıkıldığını görüyoruz. İzmir’in turizm pastasında daha fazla söz sahibi olması için konaklama sektörüne derhal yatırım yapılmasına ihtiyacı vardır. Her sene ülkemize 50 bin yatak ilave olmakta, bunun yüzde 90'ını Antalya, İstanbul ve Muğla almaktadır. Bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü şehrine 1,4 milyon turist geliyorsa bu, İzmir’in maalesef bir ayıbıdır. İzmir’in potansiyeli, bu rakamları haketmemektedir. Turizmciler olarak bu şehre koyduğumuz katma değerin karşılığını maalesef alamıyoruz. Bu gidişe artık dur demeliyiz.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri