Eta İle İşbirliği Yapmakla Suçlanan Üst Düzey Polis Yetkilileri Hakim Karşısında

İspanya'da Bask Bölgesi’nin bağımsızlığı mücadele eden ayrılıkçı terör örgütü ETA ile işbirliği yapmakla suçlanan üst düzey emniyet yetkilileri ilk kez hakim karşısına çıktı.

İspanya'da Bask Bölgesi’nin bağımsızlığı mücadele eden ayrılıkçı terör örgütü ETA ile işbirliği yapmakla suçlanan üst düzey emniyet yetkilileri ilk kez hakim karşısına çıktı.

Bask Özerk Bölgesi Emniyet Genel Müdürü Enrique Pamies ve Polis Başmüfettişi Jose Maria Ballesteros’un, örgütle yürütülen barış sürecinin sekteye uğramaması için, 2006 yılında bir bara yapılacak baskını ETA sorumlusu olan bar sahibine haber verdiği öne sürülüyor.

Guipuzcoa ilinin Irun beldesinde bulunan söz konusu barın ismini alan “Faisan" davasının hakimi 7 yıl içerisinde üç kez değişti.

Bugünkü yapılan duruşmada suçlamaları reddeden Pamies, Savcı Carlos Bautista’nın “Urogallo Operasyonu’na engel olmak için siyasi yetkililerden bir emir aldınız mı?” şeklindeki sorusuna “Kesinlikle hayır, olsa bile kabul etmezdim.” cevabını verdi.

Başmüfettiş Ballesteros’u, ETA’daki bir ajanla görüşmeye yolladığını kaydeden Enrique Pamies, bar sahibi Joseba Elosua ile hayatında hiç konuşmadığını söyledi.

Terör örgütü ile işbirliği ve gizli sırları ifşaa etmekten yargılanan Bölge Emniyet Müdürü Pamies 10 yıl ve Başmüfettiş Ballesteros 9 yıl hapis istemiyle karşı karşıya.

İddianamede, Ballesteros’un operasyon günü bara girerek Elosua’ya bir telefon uzattığı ve karşıda Pamies’in bulunduğu belirtiliyor. İspanyol ve Fransız polisinin baskınını önceden haber veren İl Emniyet Müdürü’nün, terör örgütüyle ateşkesin bozulmaması ve operasyon sonucunda Bask Milliyetçi Partisi (PNV) yöneticilerinden Gorka Auirre'nin tutuklanmaması için böyle davrandığı öne sürülüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri