Et yerken dişinizden olmayın

Bayramı ağız tadı ile geçirmek isteyen vatandaşlar dişçilerin yolunu tuttu.

 

Bayramı ağız tadı ile geçirmek isteyen vatandaşlar dişçilerin yolunu tuttu. Bu da, Kurban Bayramı öncesinde dişçilerde yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Diş hekimleri de bayramda dişlerin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor

Tatlıların, şekerlerin ve et tüketiminin fazla olduğu Kurban Bayramı öncesi Türk Diş Hekimleri Birliği Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Nejdet Güz, vatandaşları dişlerinin sağlığını korumaları yönünde uyardı. Bayramların tatlıların ve şekerlerin fazlaca tüketildiği günler olduğunu belirten Güz, ikramlardan sonra dişlerin temizliğinin yapılması gerektiğini söyleyerek, “İnsanlar bayramda gittikleri yerlerde özellikle tatlı, çikolata ve şeker ikramlarını çokca alacaklar. Bunun yanında bu bayram Kurban Bayramı olduğu için insanlar fazlaca ette tüketecekler. Tüketilen ikramlardan ve yenilen yemeklerden sonra dişlerin fırçalanıp, ağızların yıkanması gerekir. Ancak insanlar misafir oldukları yerlerde dişlerini fırçalama şansına sahip olmayabiliyorlar. O zaman da ev sahibinden isteyeckleri birkaç yudum suyu yutmaları neticesine de dişlerine zararlı olabilecek tatlı artıklarını yok etmiş olacaklar. Ayrıca bisküvi gibi dişe yapışan gıdaların, dış çevresinde yapışık kalıntıları oluşturacağı için dişe olan zararları daha çoktur. Diş hekimleri olarak insanların özellikle sabah kahvaltılarından sonra dişlerini fırçalama imkanları yok ise kahvaltıda alınan son lokmanın beyaz peynir olmasını öneriyoruz. Çünkü beyaz peynirin, çürük önleyici etkisi var” dedi. Kurbanlık hayvanın etinde kalabilecek kemik kırıntılarının da insanlara zarar verebileceğini belirten Nejdet Güz, “Kurbanların birçoğu profesyonelce kesilmiyor, amatörce kesiliyor. Kesilen etlerin içinde bir takım kemik kalıntıları olabiliyor. Bu kalıntıları kişiler çiğnerlerken, böyle bir şey olabileceğini tahmin etmedikleri için, bu kemik kalıntıları, eti ağızda çiğnerken dişe zarar verebilir. Bu nedenle pişirilen etlerin kemik kalıntılarından temizlenmesi gerekir” diye konuştu. Diş Hekimi Nejdet Güz, bayramda lifli etlerin tüketildiğini, bu liflerin dişlerin aralarına sıkışıp kaldığını, bu kalıntıların temizlenmesi için de kürdan veya diş ipinin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “İki dişin arasında bulunan et artığı dişlerin çüremesine neden olacağı için bunların temizlenmesi gerekir. Bu zararlara karşı biz öncelikle ipi tavsiye ediyoruz. Ama kürdanda kullanılabilir” diye konuştu.

SAĞLAM DİŞ HASTALIKLARDAN KORUR

İnsan sağlığı için dişin önemine de dikkat çeken Güz, “Can boğazdan gelir, sağlık ağızdan başlar. Ağzı sağlıklı olmayan insanlar incelendikleri zaman birçok hastalığının olduğu gözlenecektir. Özellikle sindirim sistemi için dişleri sağlıklı olmayan insanlar midelerine, midenin istediği şekilde gıdayı gönderemeyeceği için midede hazımsızlık, ağrılar ve gastirit oluşuyor. Bağırsaklarda bir takım problemler görülüyor. Bunlar da hastalığın baş nedenleridir. Diyet uzmanları da, 'bir gıdayı alınca kilo almak istemiyorsanız ağzınızda o gıdayı daha çok çiğneyin, böylece daha az yemek yersiniz' diyorlar. Bu yüzden dişin sağlık açısından büyük önemi var” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI DİŞLER İNSANI MUTLU EDER

Dişin sağlığın yanında estetik bir unsur olduğunu da dile getiren Diş Hekimi Nejdet Güz, “Diş estetiği tamamlayan kuvvetli bir unsur. Günümüzde dişleri sağlıklı ve güzel olmayan hiç bir medyatik insan yoktur. Popüler insanların dişleri güzel ve sağlıklıdır. Sağlıklı diş psikolojik olarak da insanları mutlu eder. Dişleri kusurlu olan insanlar gülerken bile gülme eylemlerini kısıtlı olarak yapar. Bunun yanında bu tür insanların iç dünyalarında da 'ben sakat bir insanım, tam bir insan değilim' duygusu var. Dişlerini çok seven bazı hastalarımız da dişlerine aşırı özen gösteriyor. Bu yüzden dişlerini fırçalarken, gereğinden fazla fırça ile baskı yapıyor, gereğinden fazla diş macunu kullanıyor. Bu da dişlerinde ve diş etlerinde aşınmalar meydana getirebiliyor. Bunlarında dikkat etmesi gerekir” diye konuştu.

DİŞ KONTROLÜNÜ İHMAT ETMEYİN

Dişlerin temizlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Nejdet Güz, “Bir insanın sağlıklı bir ağza sahip olması için düzenli aralıklar ile diş hekimine gitmesi gerekir. Batı ülkelerinde bulunan diş sigorta şirketleri 6 ayda bir müşterilerini diş hekimlerine yönlendiriyor. Başka hiç bir sağlık sektöründe böyle mecburi bir muyane yöntemi yok. Sabit porselene sahip olanlar normal ağız bakımının yapıldığı gibi dişlerinin bakımını yapmalılar. Ama damak kullanan hastalarımız ise her yemekten sonra protezlerini çıkarıp, temizliğini yapmalıdır. Bu temizlik esnasında diş macununun kullanılmaması gerekir. Diş macununda aşındırıcı maddeler var. Diş protezleri ise plastik esaslıdır. Onlar doğal dişlere göre yapıldığ için aşınmaya neden olur. Bu tür hastalarımız protezlerini akşam yatamadan önce ağzındn çıkarıp bir bardağın içerisine koyarak temizliğini yapmış olurlar” ifadelerini kullandı.

merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri