Et İşletmelerine Kamera Sistemi Geliyor

Türkiye’de en çok kesimhane ve kombinaya sahip Afyonkarahisar’da et işletmelerinin kamera sistemiyle izlenmesi konusunda çalışma başlatıldı.

Türkiye’de en çok kesimhane ve kombinaya sahip Afyonkarahisar’da et işletmelerinin kamera sistemiyle izlenmesi konusunda çalışma başlatıldı.

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, işletmelerin yeni yönetmelikler doğrultusunda modernize edilmesine yönelik adımlarının ardından, işletmelerin kamera sistemiyle izlenmesi konusunda bir adım attı. Sektör temsilcilerinin sıcak baktığı uygulamaya Kasaplar Odası Başkanlığı da onay verdi. Alınan kararlar neticesinde yapılacak bu çalışma Türkiye'de bir ilk olacak. Kamera sistemi sadece kesim alanı ve hayvan girişinde bulunacak.

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, işini düzgün yapan, şeffaf olduğunu söyleyen hiçbir işletmenin herhangi bir gerekçe ile bu uygulamaya karşı çıkacağını düşünmediğini söyledi. Arap, bu çalışmanın kenti güvenilirlik noktasında daha da ön plana çıkaracağını, aynı zamanda ticari anlamda bundan kazanç sağlayacak olan gene sektörün kendisi olacağını belirtti.

24 ADET KESİMHANE MEVCUT

Arap, et ve et ürünlerinin en riskli gıdalardan birisi olduğunu ve etin üretildiği ve işlendiği Türkiye’nin en fazla kesimhane ve et işleme tesislerine sahip illerinden birisinin de Afyonkarahisar olduğu bilgisini verdi. Arap, “Çevre illerde 2 veya 3 kesimhane varken modernizasyon planı sunmadığı gerekçesiyle kapatılan 9 kesimhaneye rağmen halen ilimizde 24 adet kesimhanemiz bulunmaktadır. Söylendiği gibi çevre illerde böyle bir uygulama yok deyip bunun bahane gösterilmesi kabul edilecek bir söz değildir. Aksine bizim et sektörünün kalbi olarak hataya yanlışa meydan vermeyerek bu konuda örnek bir il olduğumuzu ispat etmemiz, göstermemiz gerekmektedir. Belki bunu göremeyen düşünemeyenler olabilir. ‘Sektör baltalanmaya çalışılıyor’ diyebilir. Fakat doğru düşünen biri bu şekilde sektörün ileriye dönük ticari anlamda önünün açılacağını bilir ve görür.” dedi.

Bugüne kadar halkın sağlığını korumak için gerek rutin, gerekse ihbarların değerlendirilmesi neticesinde kontrolsüz kaçak hayvan kesimlerinin yapıldığını çok kez tespit ettiklerini belirten Arap, bu yapılan denetimlerde yasalar gereği ele geçirilen birçok hayvan etinin imha ettiklerini ve kesimhanelere gerekli idari para cezaları uyguladıklarını anlattı.

“SEKTÖRÜN KENDİSİ SİSTEMİ İSTİYOR”

Sektörle zaman zaman yapılan birebir görüşmelerde genellikle sektörün öne çıkan talebinin kamera sisteminin kurulması olması olduğunu dile getiren Arap, şunları söyledi: “Yapılan toplantılarda da bu husus dile getirilmiş herkes tarafından olumlu görüş beyan edilerek, Kasaplar Odası Başkanının imzalı onayı bulunan bu sistemin biran önce hayata geçirilmesi yönünde yapılacaklarla ilgili bir toplantı tutanağı imza altına alınmıştır. Aynı zamanda şu iyi bilinmelidir ki bu kaçak ve kontrolsüz kesimlerden dolayı ticari anlamda en çok zarar gören yine sektörün kendi içerisinde bulunan ve işini en doğru yapmaya çalışanlardır."

Hüseyin Arap, gelen ihbarları anında değerlendirerek kaçak kesim ve merdiven altı üretime müsaade etmediklerini belirterek, kamera olsa da olmasa da hastalıklı kontrolsüz kesilen hayvanları kimseye yedirtmeyeceklerini dile getirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri