Türkiye'de ormanlık alanlarda yaşayan yaban domuzlarının avlandığı ve piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı.
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamet Boyu, Türkiye'de ormanlık alanlarda yaşayan yaban domuzlarının avlanarak 100 - 150 TL'den piyasaya sürüldüğünü iddia etti.
KIYMA VE KUŞBAŞI DOMUZ ETİNDEN YAPILIYOR
Habertürk'e konuşan Boyu, "Bakanlık bunu ihbar kabul etsin ve araştırsın. Yanılırsak özür dileriz ama ne yazık ki gerçek" dedi. Boyu, domuz etinin daha çok kıyma ve kuşbaşı olarak kullanıldığını savundu. Aydın, İzmir ve Çorlu'da yapılan operasyonlarda hep kaçak domuz etine el konulduğuna dikkat çeken Boyu, "İzmir'de bir pidecinin domuz eti kullandığı ortaya çıktı. Biz de bu konu üzerine araştırma yaptık. Türkiye'nin pek çok ilindeki ormanlık alanlarda yaban domuzları yaşıyor. Bu domuzlar avlanarak piyasaya kaçak yollarla sürülüyor" dedi.
YABAN DOMUZU YEDİRİLİYOR
200 kiloluk yaban domuzunun 100 TL'ye bile piyasaya satıldığını iddia eden Boyu, “Gıda denetimlerinde ciddi sıkıntı var. Sınırdan da çok sayıda kaçak et ülkeye giriyor. Özellikle toplu tüketimin olduğu yerlerin etkin denetlenmesi lazım” diye konuştu.
DOMUZLARIN ZONGULDAK'TA AVLANDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamet Boyu, bir televizyon programında at eti, domuz eti vakalarının en sık yaşandığı ilin Zonguldak olduğunu belirtip, vurulan yaban domuzlarının etinin 100- 150 lira gibi küçük rakamlara kaçak yollarla piyasaya sürüldüğünü açıklamıştı.
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamet Boyu'nun, Zonguldak'ta piyasaya domuz eti sürüldüğünü iddia etmesi kentte paniğe neden olurken, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nden, denetimlerde domuz etine rastlanmadığı açıklaması geldi.
ZONGULDAK'TAN AÇIKLAMA
İl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ise bu açıklamanın doğru olmadığını söyledi. Çelik, kesimlerin belediye mezbahanesinde veteriner hekim gözetiminde yapıldığını, şimdiye kadar kasap ve marketlerde yaptıkları denetimlerde de domuz etine rastlamadıklarını kaydetti. Çelik, "Kasaplarda ve marketlerde satılan etler mezbahanelerimizde kesilen hayvanların etleridir. Biz küpesiz ve başka yerlerde kesilen hayvanların etini satan kasaplara idari para cezası keserek eti imha ediyoruz. Böyle bir şey olması söz konusu değildir" dedi.
'TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA'
Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci de köylerde yaban domuzlarının avlandığını, ancak bugüne kadar satışına rastlamadıklarını söyledi. Ekiplerinin her gün ormanlarda olduğunu ve köy muhtarlarıyla sürekli bağlantıda olduklarını anlatan Örmeci, şöyle konuştu:
"Ben haberde açıklamayı yapan kişiye ulaştım. Yaptığım görüşmede ellerindeki verinin ne olduğunu, neye göre açıklama yaptıklarını sordum. 'Böyle bir konu varsa araştıralım' dedim. Ellerinde bir araştırmanın olmadığını söyledi. Sadece kendisi birkaç avcı arkadaşından duyduğu şeyleri söylediğini belirtti. Gıda mühendisliği adını taşıyan bir derneğin bilimsel bir veriye dayanmadan bu tarz bir açıklama yapması çok talihsiz. Biz konunun takipçisiyiz. Konuyla ilgili araştırma ve çalışmamız devam edecektir."
Et diye yaban domuzu yiyoruz!
Domuz eti skandalında bir vahim iddia daha. Ormanlık alanlarda başı boş dolaşan yaban domuzları piyasaya sürülüyor.