Esnafa tatil ruhsatı şoku!

Hafta tatili ruhsatında yüzde 400'lük bir zam yapıldı. 2013'te hafta tatili ruhsatı için 169 TL ödeyen esnaf, 2014'te 621 TL ödemek zorunda. Esnaf ise yapılan yüzde 400'lük zammın haksız olduğunu getiriyor

Türkiye, 2014'e zamlarla girdi. Zamlardan nasibini almayan kesim neredeyse yok gibi. Maliye Bakanlığı, daha önceden çıkardığı bir kararla hafta tatili ruhsatında yüzde 400'lük zam yaptı. Maliye, küçük esnafı zor durumda bırakıyor. Konya'da toplamda 169 lira olan hafta tatili ruhsatı 621 liraya çıkarıldı. Maliye tüm Büyükşehirlerde tek fiyat belirledi. İşyeri sahipleri Ocak ayı içerisinde hafta tatili ruhsatlarını yenilemek zorunda. Yeni yılın ilk günlerinde hafta tatili ruhsatını yenilemek isteyen esnaflar belediyelerin yolunu tuttu. Ruhsat bedellerinde yapılan yüzde 400'lük bir zamla karşılaşan esnaf, adeta şok oldu. Belediyeler ise sınırları içerisinde yer alan işletmelere yönelik işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı ile hafta sonu ve tatil günleri faaliyet gösteren işyerlerinin hafta tatili ruhsatı denetimlerine devam ediyor.

ZAM HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Belediye Gelirleri Kanunu'nda, vergi ve harçları belirleme yetkisinin belediye meclislerinden alınarak Bakanlar Kurulu'na devredilmesi ile en çok esnaf ve sanatkarı etkilediğini söyledi. Vergi ve harçlara aşırı zam yapıldığını belirten Palandöken, “Bakanlar Kurulu Kararıyla bazı belediyelerde vergi ve harçlar yüzde 500-600 arttırıldı. Hatta 80 lira olan yıllık hafta tatil ücreti biranda 800 liraya çıkarıldı. Enflasyonun yüzde 7 olduğu ülkemizde yüzde 600 artış hakkaniyete uygun değil” dedi. Palandöken, “Eskiden belediyeler, esnafın durumunu göre kanundaki asgari tutarlar üzerinden vergi ve harçları belirleyerek alıyordu. Yetkinin belediyelerden alınarak Bakanlar Kurulu'na devredilmesi esnafımızı olumsuz etkiledi. Harç ve ruhsatların fiyatlarının düşürülmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ayrı ayrı yazılar yazarak ücretlerin düşürülmesini istedik. Harç ve ruhsat ücretlerinin fiyatlarının belirlenme yetkisi yeniden belediyelere verilmelidir. Yerel belediyelere yetki bırakılırsa bölgesel ekonomik duruma göre ruhsat ve harçlar belirlenir ve adaletsizlik ortadan kalkar” diye konuştu.

ESNAF 621 TL ÖDEMEK ZORUNDA

Konuyla ilgili belediye yetkilileri de, “Vatandaş zam yapıldığını öğrenince şok oluyor. Karar aylar öncesinden Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, tüm Büyükşehirlerde tek ruhsat bedeli var. Herkes 621 TL ödeyecek. Ancak çoğu kimsenin haberi yok. Ruhsatlarını yenilemek için belediyeye gelenler, yapılan zamma tepki gösteriyor. Daha önce ruhsat bedeli damga vergisiyle birlikte 159 TL'ydi. Şimdi ise 621 TL. Dolayısıyla esnaf tepki gösteriyor. Bizimle bir ilgisi yok. Bu kararı Maliye belirledi. Belediyelerin belirlediği fiyat belliydi. Geçen sene 169 TL alındı. Ancak bu yıl ciddi bir zam yapıldı. Esnaf, Ocak sonuna kadar ruhsatını yenilemek zorunda. Ayrıca belediye ekipleri denetimlerini sürdürüyor. Ruhsatını yenilemediği halde tatil gününde işyerini açanlara ceza kesilecek” ifadelerini kullandı.

ZAM ESNAFA KEPENK KAPATTIRIR

Zamlarla ilgili konuşan lokanta işletmecisi Samet Çetin ise, yapılan yüksek zamma tepki gösterdi. Yapılan zamla Maliye'nin özellikle küçük esnafa bir darbe daha vurduğunu açıklayan esnaf Samet Çetin, zammın yeniden düzenlenmesini istedi. Çetin, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “Asgari ücrete yüzde 4-5 zam, vergilere ise böyle yüzde 400 zam yapıyorlar. Yeni yıla girdiğimize sevinemedik. Yeni yıl zamlarla geldi. Herşeye zam yapıldı. Bir de ruhsatlara zam yapıldı. Bu yıl ki hafta tatil ruhsatını henüz yenilemedik. Zammın 621 TL olduğunu duyduk. Kara kara düşünüyoruz. Ekonomide yanlış politikalar var.” Büfe sahibi Hakan Koç da, “Çoğu esnaf hafta tatili ruhtasını yenileyemez. Bu zam esnafa kepenk kapattırır. İlgililer, bu kararı bir kez daha gözden geçirmeli” sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri