Esnaf, nakit çalışmak istiyor

Bir çok meslek grubu oto tamircileri olmak üzere özel kurslar 65 bin liralık ödemeyi, doktorlar, dişçiler 8 bin liraya varan muayene ücretini, emlakçılar ise on binlerce liralık komisyonlarını nakit istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olduklarını sık sık vurguluyor. En son IBAN ile ödeme alarak haksız kazanç sağlayanlara ceza kesildi ama esnafın kaçış yolları tükenmiyor. Son günlerde küçük büyük tüm esnaflardan duyulan kelime nakit ödeme. Her ne kadar yükselen enflasyon ve düşen alım gücü nakit ödeme için büyük çantalar gerektirse de neredeyse 100 bin lirayı bile nakit almak isteyen esnaflara sık rastlanıyor. Asgari ücretlilerin ise kazancının yüzde 29’u vergiye gidiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı 7 bin lirayı aşan ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getiren taslağını tartışmaya açtı, Bakan Şimşek de her açıklamasında kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye dikkat çekiyor. Ama çalışanların ücretlerinden peşin peşin kesilen vergiyi esnaf vermeye çok niyetli değil gibi görünüyor.

Öyle çok örnek var ki nakit ödeme almak isteyen her gün yeni bir meslek grubuna yönelik bilgi geliyor. Bir dönem yaşandığı gibi nakitte indirim de yok şu aralar. Bilgi veren bir veli özel bale kursunun 65 bin liralık ödemesini kursun nakit istediğini belirtti.

ATM’lerden 20 bin lira çekim limiti böylesi ödemeleri oldukça zorluyor. Ya günler önceden para çekmeye başlamalısınız ya da velinin yaptığı gibi her banka hesabınızın olduğu ATM’leri bir bir dolaşmalısınız. 65 bin lira nakit oldukça ağırlık da yapıyor elbette. En büyük banknot olan 200 TL ile ödemeye kalksanız 65 bin lira için 325 adet 200 TL’lik banknotu taşımanız gerekiyor. Bu tek bir örnek değil çocuklar için bale kursları kadar spor aktivitelerinde de peşin ödeme isteniyor. Spor aktivitelerinin de aylık ödemeleri 8-15 bin lira arası değişim gösteriyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri