Esnaf için bıçak kemiğe dayandı

Son kabine toplantısının ardından, esnafın beklediği “İşletmeler açılsın” kararı, yine çıkmadı. Esnafın dayanacak gücünün kalmadığını ifade eden esnaf temsilcileri, “Dükkânlarımız en geç 1 Mart'a kadar açılmalı. Bıçak, artık kemiğe dayandı” dedi

Esnafın dört gözle beklediği müjdeli haber yine gelmedi. Esnafın “İşletmeler artık açılsın” beklentisi yine boşa çıktı. Korona virüs salgınına ilişkin yeni tedbirlerin konuşulduğu kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı. Erdoğan, “Mart aşılamada çok önemli bir mesafe kaydedeceğimiz bir ay olacak. İllerimizi 4 gruba ayırarak, Mart ayı başı itibari ile kademeli normalleşme sürecini başlıyoruz. İllerimizi düşük orta yüksek ve çok yüksek olarak sınıflandırıp normalleşme takvimini buna göre yürüteceğiz. Restoran kafe ve benzeri esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacak. Vatandaşlarımız ne kadar dikkatli olur ve hassas davranırsa normalleşme takvimi o derece hızlı ilerleyecektir” dedi.

ESNAF İÇİN BIÇAK ARTIK KEMİĞE DAYANDI

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, kabine toplantısı sonrasında müjde beklediklerini, yine hayâl kırıklığı yaşadıklarını aktardı. Sabırlarının kalmadığını dile getiren Adil, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi. İşletmelerin en geç 1 Mart'a kadar açılması gerektiğini ifade eden Adil, şunları söyledi: “Konya'da 100'ün üzerinde esnafım dükkânını kapattı. Esnaf, bitti tükendi. Esnaf diye bir şey kalmadı. Vakıf ve cemiyetlerden gıda paketi yardımı alan üyelerimiz var. Artık işletmelerimiz açılsın. Aylardır normalleşmeyi bekliyoruz. Esneklik istiyoruz. Hafta içi sokağa çıkma yasağı saatinin 21.00'den, 24.00'e çekilmesini istiyoruz. Hafta sonları kısıtlamaların kaldırılmasını arzu ediyoruz. Kapalı mekânlarında 45 dakikadan fazla oturulmaması kuralı konuşuluyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Hiçbir esnaf, müşterisine '45 dakika doldu, hadi çıkın' diyemez. Masa ve sandalye sayısı azaltılır. Farklı alternatifler bulunur. Esnafın artık nefes alması şart.”

BU SEKTÖR ÇÖKERSE AYAĞA KALDIRMAK MÜMKÜN OLMAZ

Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, lokantaların virüsün tek kaynağıymış gibi gösterme tutumunun büyük bir haksızlık olduğunun altını çizdi. Bedel ödenecekse hep birlikte ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Karamercan, esnafın bu gidişe dayanacak gücünün kalmadığını söyledi. Sönen ocaklarını yakmak istediklerini kaydeden Karamercan, “Sektörümüzün çökmesine müsaade edilmesin. Bu sektör çökerse, ayağa kaldırmak mümkün olmayacak. Ömrünü afiyet olsuna adamış biz lokantacılar, her şartta müşterilerinin sağlığını düşünüyor. Sektörümüze getirilen kısıtlamalar, bizleri çok zor durumda bıraktı. Çok sayıda işletmecinin ve çalışanların mağduriyeti devam ediyor. HES kodu ile kontrollü hizmet şartıyla gerekli tedbirlerin alınarak açılmasına artık müsaade edilmeli. Her bir masaya çapraz olarak 2 kişi oturtmaya bile razıyız. Hükümetin ve yetkililerin bu konuda en kısa sürede atacakları adımları heyecanla beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri