Esnaf, Hamamönü’nde Aşure Dağıttı

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), Hamamönü Taceddin Dergahı önünde vatandaşlara aşure dağıttı. Etkinlikte birlikte yaşama kültürü ve ahlaki değerleri yaşatma vurgusu yapıldı.ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, Küçük ve Orta Ölçekli...

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), Hamamönü Taceddin Dergahı önünde vatandaşlara aşure dağıttı. Etkinlikte birlikte yaşama kültürü ve ahlaki değerleri yaşatma vurgusu yapıldı.

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, AK Parti Çorum Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Salim Uslu, Taceddin Dergahı önünde esnaflarla bir araya geldi. ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, dernek olarak 8 yıldır Muharrem ayında geleneksel olarak aşure dağıttıklarını belirtti. Muharrem ayı ve Aşure Günü’nün önemiyle ilgili bilgi veren Çelikus, aşure yemeği ile toplumsal beraberlik arasında önemli benzerlikler bulunduğunu dile getirdi. Aşureye farklı renk ve lezzetteki besinlerin kendi tadını vererek yeni bir tat oluşturduğunu hatırlatan Çelikus, "Çeşitli inanış, etnik grup ve kimliklerden insanlar, kendi rengini ve tadını vererek bir Türkiye mozaiği oluşturmuşlar. Burada kazan vazifesi gören Anadolu topraklarıdır. Son dönemde ülkemizde ve bölgemizde çok ciddi kırılmalar var, mezhep kavgaları var. İnanç farklılıklarından dolayı insanlar birbirlerini öldürüyor maalesef. Halbuki biz bin yıldır aşure tadında birlikte yaşadık. Bu kadar farklı milletten ve farklı inanıştan insanlar, Osmanlı ismiyle bu memlekette 600 sene yaşadılar. Ecdadımızın yaptığı gibi farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek, Anadolu mozaiğini gönül dünyamıza inşa edebiliriz." dedi.

Anadolu insanının herhangi bir mezhep veya ırk ayrımı gözetmeksizin evinde pişirdiği aşureyi komşularına ikram ettiğini hatırlatan Çelikus, "Aşure, son zamanlarda yaşadığımız sıkıntılara ilaç olabilecek bir enstrüman. Burada bir kap aşure vermekle gönül alışverişi yapmış oluyoruz ve bir araya gelmenin hazzını yaşıyoruz. Aşure tadında bir Türkiye özlemimizdir." diye konuştu.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da esnaf ve sanatkar olmanın en önemli unsurunun kâr etme olarak görüldüğünü belirtti. Ahilik teşkilatının ise öğrettiği çok sayıda güzel değerler ve ahlaki mesajlar bulunduğunu ifade eden Kaplan, şunları söyledi: "Biz bu günlerde bunları ihmal ettik açıkçası. Esnaf ve sanatkarımızın ve tüm KOBİ’lerimizin ticaretinde de bu boyutların tekrar ön plana çıkmasını arzu ediyoruz. ESDER, ticaretin sadece metadan veya paradan geçmediğini, ahlaki değerlerin de ticaretin içinde olması gerektiğini her daim bize hatırlatıyor."

Milletvekili Salim Uslu, Muharrem ayında yaşanan Kerbela hadisesini hatırlattı. Kerbala'nın, mezhep ve etnik kimlik farkı gözetmeksizin her bir Müslümanın yüreğinde taşıdığı bir 'yara' olduğunu söyleyen Uslu, "O günkü iktidar hırsı, o günkü siyasi kavga asırlar boyunca müslamanlar arasında bir ihtilaf konusu edilegelmiştir. Bizim bu ihtilafı sürgit devam ettirmek yerine, meşhur sosyolog Ali Şeriati'nin deyimiyle 'Her gün Aşura, her yer Kerbela' diyerek o acıyı yüreğimizde hissedip, acıyı tekrar tekrar yaşatmak isteyenlere fırsat vermeksizin, acının tekrarlanmaması için saflarımızı güçlendirmek, kardeşliğimizi pekiştirmek, dostluğumuzu artırmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından meydanda toplanan vatandaşlara aşure ikram edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri