Eski Polis Şefi Orhan İnce’den 17 Aralık’a Takipsizliğe İtiraz

İstanbul’da 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınan İranlı Reza Zarrab’ın görevden aldırdığı öne sürülen eski Fatih İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce, yolsuzluk soruşturmasına verilen takipsizlik...

İstanbul’da 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınan İranlı Reza Zarrab’ın görevden aldırdığı öne sürülen eski Fatih İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce, yolsuzluk soruşturmasına verilen takipsizlik kararına itiraz etti. Zonguldak’a tayini çıkan, ardından da meslekten ihraç edilen Orhan İnce’yi görevden alması karşılığında Zarrab’ın dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’e 400 bin dolar rüşvet verdiği iddia edilmişti. Muammer Güler’in Zarrab’a, söylediği öne sürülen, “Abicim sen rahat ol. Vallahi öyle bir şey varsa senin önüne ben yatarım ya!” sözleri uzun süre gündemde kalmıştı.

Avukatı Özcan Karakoç ile birlikte İstanbul Sarayı’na gelen Orhan İnce, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne 64 sayfalık itiraz dilekçesi verdi. Yolsuzluk soruşturmaları sürecinde Orhan İnce’nin en fazla mağdur edilen kişi konumunda olduğunun belirtildiği dilekçede, “Müvekkilimiz emniyet müdürü olarak görev yapmakta iken şüphelilerin ortak irade ile hareket ederek oluşturdukları bir komplo neticesinde önce görev yerleri sürekli değiştirilmiş, akabinde ise meslekten ihraç edilmiştir.” denildi.

Orhan İnce’nin görevden alma sürecinin bizatihi dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından takip edildiğinin kaydedildiği dilekçede, “Nitekim şüpheli Rıza Sarraf’tan temin edilen 400 bin dolar rüşvet karşılığında bizatihi eski İçişleri Bakanı’nın oluru ile müvekkilimiz sürgüne gönderilmiştir. Bu husus sadece iletişimin tespiti tutanağına dayanmamakta, aynı zamanda İçişleri Bakanlığı belgelerine de dayanmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

“Rıza Sarraf’ın lideri olduğu örgüt.” ifadesi kullanılan dilekçede, şu görüşler dile getirildi: “Müvekkilimize yönelik gerçekleştirilen hukuka aykırı eylemler tamamen değerlendirme dışı tutulmuştur. Sayın Orhan İnce, emniyet müdürü olarak şerefi, namusu, onuru ve tüm erdemleriyle görev yapmakta iken, şüphelilerin kurmuş oldukları örgütün harekete geçmesi ve milyon dolarlarla ifade edilen rüşvetler karşılığında ilk olarak haksız ve hukuka aykırı sürgünlere maruz kalmış ve akabinde ise meslekten men edilmiştir. Şüphelilerin müvekkilimiz aleyhine gerçekleştirdikleri hukuka aykırı eylem ve söylemler, soruşturma dosyasında mübrez (ibraz olunmuş) olmasına karşın, bu eylemlere dair tek bir atıfta bulunulmamıştır. Şüpheliler Rıza Sarraf, Muammer Güler ve Barış Güler arasındaki rüşvet suçu unutulmuştur. “

OLAYIN GEÇMİŞİ

Dilekçede, olayın geçmişiyle ilgili şu bilgilere yer verildi: “Rıza Sarraf’ın Barış Güler’le yaptığı ilk buluşmalarda Adem Gelgeç adına paravan olarak kullanılan firmaların geçirdiği vergi denetimi ve bu konu ile ilgili sıkıntılarının aşılması için anlaşmaya vardıkları anlaşılmıştır… Rıza Sarraf’ın zaman zaman Muammer Güler ve Barış Güler ile bir araya gelerek görüştüğü anlaşılmıştır. Rıza Sarraf’ın, vergi incelemesine sebep olan ihbarın arkasında Adem Gelgeç ile irtibatlı olan Emniyet Müdürü Orhan İnce olduğunu anlaması üzerine maddi menfaat ilişkisi içerisinde olduğu İçişleri Bakanı Muammer Güler’in nüfuzunu kullanarak Orhan İnce’nin İstanbul’dan tayinini çıkarttığı…”

MUAMMER GÜLER: BU ADAMI MESLEKTEN ATARIM

Orhan İnce’nin İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde verdiği ifadeden bölümlerin yer aldığı dilekçede, Muammer Güler’in Rıza Zarrab hakkında çıkacak haberlere engel olduğu ifade edildi. 6 Ekim 2013 tarihinde Muammer Güler ile Reza Zarrab arasındaki iddia edilen görüşmede Güler’in şu ifadelerine yer verildi:

“…Daha bu Orhan’ın tayini ile ilgili bana yazmış, ben ona randevu vermemiştim.

…Şimdi buna vereceğim diyeceğim ki ‘bak ben bu adamınızı sadece tayin ederek kurtardım. Ama daha üzerine giderseniz bunun bir yerlere çöktüğünü işleme koyarsam bu adam meslekten gider. Onun için ayağınızı denk alın. Gerektiğinde daha da ileri giderse dersin ‘kardeşim bana çöktü, benden şöyle bir rüşvet istedi’

…Hayır bunu daha ileri götürürlerse o zaman da ben senin iki satır ifade alırım, bunu aynı gün işleme çektiririm ve meslekten attırırım bu pe…gi.

…Derim ki ‘siz yanlış yapıyorsunuz, bundan yana bir şey çıkmaz. Bu adam böyle davranıyorsanız eğer ben bunu meslekten atarım. Şimdi tayinle kurtuldu, tabi ne olacağı da belli değil. Şu anda soruşturma da yapılıyor hakkında.”

‘SENİN ÖNÜNE BEN YATARIM’

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına yansıyan telefon görüşme tutanaklarında Muammer Güler’in, Reza Zarrab’a güvence verdiği ileri sürülen, “Abicim sen rahat ol. Vallahi öyle bir şey varsa, senin önüne ben yatarım ya! İçişleri Bakanlığı’nda, Maliye’de ve MİT’te bir şeyin yok.” sözleri uzun süre gündem olmuştu.

Sonuç olarak dilekçede, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması şüphelileri hakkında dava açılması talep edildi. Orhan İnce’nin tanık dinletme hakkı ile Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat haklarının saklı tutulması talep edildi. İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından gerçekleştirilecek itiraz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istendi. Savcılığın, ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ dair kararının kaldırılması talep edildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri