Türkiye'nin 2023 yılında en az 10 küresel marka çıkarması gerektiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, otomobilde markalaşma için devletin her türlü desteği verdiğini, ‘hurda teşviği'nin de bunlardan birisi olduğunu söyledi. Ergün, destek mekanizmalarından hurda teşviğinin de eski aracın bedelinin ödenerek, yeni araç için uzun vadeli, uygun faiz imkanı sağlanması yönünde çalışmaların yapıldığını açıkladı.
Yerli marka milli görevdir
24 televizyonunda Kerem Alkin'in sorularını yanıtlayan Bakan Ergün “Otomotivde 50 yıllık birikimimiz var. Sektörün 2023 hedeflerinde 4 milyon araç üretimi var. 4 milyon araç üreten bir ülkenin bunun 3 milyonunu ihraç edeceğini varsayan bir sektörün markalaşma yolunda ilerlememesi, bu konuda adım atmaması düşünülemez. Zaten sektörün büyükleri için otomobilde bir marka çıkarmak milli ve manevi bir görevidir. Sadece kâr maksimizasyonu gözüyle bakılacak birşey değil bu, biraz idealist yaklaşımlar gerekiyor. Bu milli ve manevi görevi yerine getirmesi için biz de destek olacağız” dedi.
Hurda teşviği desteği ile yeni markayı birlikte kurguladıklarını söyleyen Ergün, şunları söyledi: “Söylediğimiz mekanizmalar aslında destek mekanizması olarak da çalışır. Mesela Türkiye'de 20 yaşın üzerinde 2 milyondan fazla otomobil var. Bunlar karbon emisyonu yüksek, eski teknoloji ile üretilmiş araçlar. Dolayısıyla bunların hızlı bir şekilde revizyona tabi tutulması lazım ama bu sadece vergilerini yükselterek olmaz. Vergilerini yükseltmek zorlayıcı unsur, bir de teşvik edici unsur lazım. Bunu yenisiyle değiştirme teşviği. Bunları birlikte kurguladığımız zaman bir anlamı olur. ‘Sen eski arabanı ver, bedelini al. Senin eski arabanı şu kadara sayıyoruz. Al kardeşim üstüne de sana şu kadar uzun vadeli uygun şartlarda kredi tanıyoruz. Yeni otomobil al. Bunu da planlarken şu unsurları kullanıyoruz, sektörün üretim gücünü, kabiliyetini artıran hatta markalaşmasına katkı sağlayan, yeni markaların bu istikamette değişimine katkı olan unsurlar. Yani sadece vergilerle olmaz.”
Elektrikli araçta teknoloji üreten ülke olacağız
Önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlardan elektrikli araçlara, hibrite doğru bir kayma olacağını kaydeden Ergün, şunları söyledi: “TÜBİTAK'ta yeni bir çağrıya çıktık şimdi, bu ayın sonuna kadar çağrı devam ediyor. Elektrikli araç teknolojileri tasarımı, pil teknolojilerinden dijital diferansiyel teknolojilerine kadar bu teknolojilerin geliştirildiği bir proje çağrısına çıktık. 20'den fazla sektörde firma bu çağrıya ilgi gösterdiler, dosya aldılar. Proje hazırlayacaklar ve biz bu teknolojilerin geliştirilmesine 100 milyon gibi bir kaynak ayırdık. Bu da artık Türkiye'nin bu teknolojileri kendisi üreten ve elektrikli araç üretiminde teknoloji sahibi olan bir ülke haline gelmesine yol açacaktır. Çünkü fosil yakıtlarda o teknolojilere sahip olmakta geç kaldık. Evet yan sanayimiz çok güçlü ama işin teknolojisi, patenti vs. hala başkalarında. Biz başkalarının araçlarına parça üretiyoruz. Elektrikli araçlarla böyle olmasın diye şimdiden başlamak lazım diyoruz.”a
Eski aracını hurdaya çıkarana çifte müjde
Kamuoyunun merakla beklediği ‘hurda teşviği'nin nasıl olacağını Bakan Ergün açıkladı. Ergün, eski aracın bedelinin ödeneceğini ve uzun vadeli uygun şartlarda kredi imkanıyla yeni otomobil alma imkanı sunulacağını söyledi.