Esidef Üyesi İşadamları Dış Ticaret Zirvesi’nden Anlaşmalarla Döndü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından İstanbul’da düzenlenen Dış Ticaret Zirvesi 2013'e katılan Egeli işadamlarının yüzü güldü.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından İstanbul’da düzenlenen Dış Ticaret Zirvesi 2013'e katılan Egeli işadamlarının yüzü güldü. Dünyanın en büyük satın alma organizasyonu olarak nitelendirilen zirve, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle yapıldı. Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi'nde 25-26 Kasım 2013 tarihlerindeki zirvede, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) üyesi 14 firma ve 115 katılımcı işadamı da stant açtı. Yurtdışından bakanlar, üst düzey bürokratlar ve gazeteciler de katıldı. 130 ülkeden gelen bin 450 işadamı, Türkiye’den katılan bin 500 işadamıyla 25 bin ikili iş görüşmesi yaptı. Egeli firmalar, iki gün boyunca stantlarda ve görüşme masalarında sıkı pazarlıklarla milyon dolarlık anlaşmalar için ön görüşmeler yaptı. Gıda, tarım ve hızlı tüketim mamulleri başta olmak üzere birçok sektörde ortaklık ve ticaret için fırsat kovaladılar.

Zirveyi değerlendiren ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, dünyada mesafelerin kısaldığını, verimli ve inovasyona açık bir şekilde yapanın başardığını belirterek, “Dünya pazarlarına ticaret için verimli ve inovatif ürünler üretmek gerekiyor. Biz de ESİDEF olarak dünya pazarını üyelerimizin ayağına getirip hem ticari kazanımlar elde etmenin gerekliliğini hem de vizyonu olanın başaracağını göstermek istedik. Bu bağlamda üyelerimizin katıldığı zirvede Ege’den birçok firma, ön görüşme yaptığı yabancı firmalarla iyi niyet anlaşmaları imzaladı. Ticaret ve yatırım düşündükleri ülkelere fizibilite amacıyla gidecekleri tarihleri karşılıklı kararlaştırdılar.” diye konuştu.

‘HEM TİCARET YAPIYORUZ HEM DE ÜLKEMİZİ TANITIYORUZ’

Zirvenin ardından Ege Bölgesi'ndeki ESİDEF’e üye derneklerin birçok ülkeyi misafir edeceğini aktaran Özkara, bu organizasyonla hem ticaret yaptıklarını hem de ülkeyi tanıttıklarını kaydetti. “İnanıyoruz ki gelen misafirlerimiz bizleri daha yakından tanıyınca hem ticaretimiz artar hem de birlikteliğimiz.” diyen Özkara, “Zirvede gördük ki üye işadamlarımız, ürettikleri mallarını yurtdışına satmak için ciddi gayret gösteriyor. Birçok firmamız ihracat yaptığı ülkelerin sayısını arttırırken kimileri de ilk defa ihracatın kapılarını araladı. Yurtdışından gelen bin 450 firmanın tamamının ithalatçı olması, bu organizasyonunun Türkiye ve KOBİ’lerimiz için ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Değişen ve gelişen dünya ekonomisinde Türkiye’nin hakettiği yere gelmesine, bu tür organizasyonların katkı yapacağını inanıyorum. İstanbul’daki programdan sonra İzmir’de ağırlayacağımız Filipinler, Hindistan, Kazakistan, Pakistan ve, Venezuela ile Hilton Otel'de 13.00-17.00 arasında ticaret forumu ve ikili iş görüşmeleri yapacağız.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri