Eşenlerli müftüler anıldı

İl Müftülüğü tarafından düzenlenen programla Konya Müftüleri Eşenlerli Seyyid Abdurrahman, Seyyid Ahmet ve Seyyid Mehmet Efendi’lerin hayatı anıldı. M.Ali Uz, “Bu zatlar ilim ve irfanın yanında şehrin imarına da katkı sağladılar. Vefa borcumuz var” dedi.

Konya Müftülüğü tarafından Konya Müftülerini Tanıyor Hatimlerle Anıyor konulu bir panel düzenlendi. Panelde Seyyid Abdurrahman Efendi, Seyyid Ahmet ve Seyyid Mehmet Efendi’lerin hayatı anıldı. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panele İl Müftüsü Ali Akpınar, İlçe Müftüleri ve vatandaşlar katıldı. Kur’an tilavetinin ardından programın Açılış Konuşmasını yapan İl Müftüsü Ali Akpınar, Peygamberlerin Allah’ın en sevdiği kulları olduğunu belirterek, “Bu güzel insanları Cenab-ı Hakk Kur’an’ında anmıştır. KUr’an’da 25 peygamber isim isim anılır. Bu peygamberlerin bir kısmının hikayeleri anlatılmış, bir kısmı ise sadece anılmıştır. Allah (C.C.) bize onları örnek olarak gösteriyor. Biz de büyüklerimizi, özellikle din büyüklerimizi hayırlara vesile olsun diye anıyoruz” dedi. Kişileri anmanın hayatımıza bir şeyler kazandırma amacı ile yapılması gerektiğini ifade eden Akpınar, şöyle konuştu: “Onlar kendi çağlarında sorumluluklarıyla yaşadılar. Biz de kendi çağımızı yaşıyoruz. Herkes kendi hesabını verecek. Biz bu güzellikleri anarken o güzellikleri gündeme getiriyoruz. Zaman saman tarihe methiler yağdırarak vakit kaybettiğimiz de oldu. Peki biz ne kadar onlar gibi olabildik diye sormadık. Köklerimizi iyi bilmemiz lazım. Köklerimizin sulanması lazım. Bizim onları hayırlarla anışımız onlara ulaşacak. Bugün burada dede, oğul, torun hizmet veren bu insanları anacağız.”

BU ZATLARA VEFA BORCUMUZ VAR

Akpınar’ın konuşmasının ardından panele geçildi. Panel Başkanı araştırmacı Yazar Mehmet Ali Uz kısa bir giriş konuşması yaptı. Osmanlı’dan günümüze kadar müftülerin ilim ve irfanda katkı sağladıklarını ifade eden Uz, “Seyyid Abdurrahman Efendi, Seyyid Ahmet ve Seyyid Mehmet Efendi’lerin farkı ise ilim ve irfanın yanında şehrin imarına da katkı sağlamalarıdır. Bizim bu zatlara vefa borcumuz var. İlim irfana katkı sağlamışlar, medrese yaptırmışlar, öğrenci yetirmişler. içimizde bir uhte vardı. Müftülüğümüze bu program için teşekkür ediyoruz” dedi. Daha sonra söz alan Av. Serdar Ceylan da Seyyid Ahmet ve Seyyid Mehmet Efendi’yi anlattı. Ailenin Eşenler Köyü’nden geldiğini belirten Ceylan, “Aile şehir eşrafından önemli bir yere sahipti. 18. Yüzyılda nereye baksanız onlara rastlarsınız. Müftüler hakkında çok az bilgiler var fakat yaptığımız araştırmalar neticesinde önemli bilgiler edindik” şeklinde konuştu. Daha sonra Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Caner Arabacı ‘Ziyaiyye Medresesi’nin Tarihçesi’ konusunda, Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar ise Kapu Camii’nin tarihçesi konusunda bir sunum yaptı.  

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri