İran dini lideri Hamaney'in Başdanışmanı Velayeti: "Esed'in Suriye'de bulunması zorunludur ancak Suriye Cumhurbaşkanı isterse biz onu İran'da ağırlamaya hazırız. Fikirlerimizi kendisine dayatarak ülkesini savunmayı terk etmesini istemiyoruz. İran'a gelmek isterse O'nu bir kahraman gibi sıcak bir şekilde karşılayacağız. Çünkü o geçen 5 yıl süresince halkını ve ülkesini savundu" dedi.
Lübnan merkezli el-Meyadin Televizyonu'na konuşan Velayeti, ülkesinin Esed'i Tahran'da ağırlamaya hazır olduğunu söyledi.
Velayeti, "Esed'in Suriye'de bulunması zorunludur ancak Suriye Cumhurbaşkanı isterse biz onu İran'da ağırlamaya hazırız. Fikirlerimizi kendisine dayatarak ülkesini savunmayı terk etmesini istemiyoruz. İran'a gelmek isterse O'nu bir kahraman gibi sıcak bir şekilde karşılayacağız. Çünkü o geçen 5 yıl süresince halkını ve ülkesini savundu" dedi.
Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi
Türk hava sahasını ihlal ettiği için 24 Kasım'da düşürülen Sukhoi Su-24 tipi Rus savaş uçağına de değinen Velayeti, Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarının meşru olduğunu savunarak, Rus uçağının düşürülmesinin bölge ülkelerinin çıkarlarına zarar verdiğini ileri sürdü.
Velayeti, "İran'ın bölgede tansiyonu artıracak her türlü çatışmaya karşı olduğunu" ileri sürerek, "Türkiye ve Rusya İran'ın komşularıdır ve biz de iki ülkeden tansiyonu düşürmelerini ve bir daha bu tür hadiselere meydan vermemelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden Su-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO da uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.
"Silaha başvuranlar siyasi çözümde yer alamaz"
Velayeti, "İç savaş süresince silaha başvuran muhalif grupların müzakere sürecine katılamayacağını" savunarak, Suriye halkına karşı silah doğrultmuş teröristlerin Suriye hükümetiyle müzakere etme hakları yok. Yalnızca Suriye halkına karşı silaha başvurmamış muhalifler Suriye hükümetiyle müzakere masasına oturabilir" dedi.
Suriye'de 2011'de başlayan ve 5 yıldır devam eden barışçıl protestoları sabote ederek kendi halkına karşı savaş açan Esed rejimi ve müttefikleri, ülkede 300 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın da başka ülkelere göç etmesine sebep olmakla suçlanıyor.İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan 17 Kasım'da yaptığı açıklamada "Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'le iki yıl önce yapılan görüşmede ailesinin İran'a gelmesi önerisinde bulunuldu ancak Esed bu teklifi kabul etmedi" demişti.
Abdullahiyan, "Esed'in İran'ın teklifini, Ben ömrümün son anına kadar ülkemde kalacağım ve eşim de şehitlerin aileleriyle ilgilenmekle sorumlu. Bu yüzden ülkeden ayrılmayacağız şeklinde cevapladığını" belirtmişti.