“esed Kimyasal Silahlarını Açıklamazsa, Rusya Desteğini Çeker”

Carnegie Moscow Center politika uzmanı Aleksey Maleşenko, Rusya ve ABD arasında yapılan 'Suriye’de kimyasal silahların uluslar arası kontrole devri ve imhası' ile ilgili anlaşmanın olumlu olduğunu, ancak Suriye’de iç savaşı bitirecek bir sonuç için bunun.

Carnegie Moscow Center politika uzmanı Aleksey Maleşenko, Rusya ve ABD arasında yapılan 'Suriye’de kimyasal silahların uluslar arası kontrole devri ve imhası' ile ilgili anlaşmanın olumlu olduğunu, ancak Suriye’de iç savaşı bitirecek bir sonuç için bunun yeterli olmadığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) değerlendirmede bulunan Maleşenko, “Suriye'nin kimyasal silahlarının kontrol altına alınması Suriye'de yaşanan krizin dinmesi açısından olumlu yönden etkileyecek. Ancak bu olumlu gelişme iki konuya bağlı; Rus-Amerikan işbirliği ve Beşer Esed’in dürüstlüğü. Esed, BM misyonu gözlemcilerini tüm kimyasal silah depolarına ulaşabilmesini sağlayacak. Bunu yapmazsa Rusya bile Esed’e desteğinden vazgeçecek.” dedi.

Ancak kimyasal silah sorununun çözülmesinin sivil savaşın bitmesi anlamına gelmediğini hatırlatan Maleşenko, “Savaş devam edecek. Savaşın sonucunu Cenevre-2 toplantısını belirleyecek. Bence tüm taraflar barışçıl çözümden yana. Kendi gücü ile Esed rejimini yıkma imkanına sahip olmayan muhalefet de barışçıl çözümden yana.” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye ve Türkiye sınırında karşılıklı ihlallerle ve yükselen tansiyonla ilgili değerlendirmede bulunan Rus uzman, “Türkiye ve Suriye sınırında yaşanan olayın seyri ise yine genel bir havaya bağlı olacak. Esed bu günlerde Türkiye ile arasının gerginleşmesinden yana değil.” tespitinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri