Esed: Kimyasal Silahları Abd'ye Teslim Edebiliriz

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkesindeki kimyasal silahların tespitinin bir yıl sürebileceği ve imhasının ise büyük meblağlar gerektirdiğini iddia etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkesindeki kimyasal silahların tespitinin bir yıl sürebileceği ve imhasının ise büyük meblağlar gerektirdiğini iddia etti. Esed, istemeleri durumunda kimyasal silahları ABD'ye teslim edebileceklerini söyledi.
Beşşar Esed, Amerikan Fox News televizyonuna verdiği mülakatta elindeki kimyasal silahlar ve bunların imhası ile ilgili soruları cevaplandırdı.
Amerikalı eski Senatör Dennis Kucinich ve gazeteci Greg Palkot’un yaptıkları mülakatta Esed, Suriye'nin anlaşmaya Rusya'nın girişimiyle birlikte kendi rızasıyla uyduğunu, ABD tehditleriyle hiç ilgisi olmadığını savundu.

Suriye'nin uluslararası kimyasal silahları yasaklama anlaşmasını kabul etmesi ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Esed, ülkesinin bir hafta önce anlaşmayı hatırlatarak, böylece Suriye'nin kimyasal silahların üretimi, depolanması, kullanılması ve dağıtılmasının yasaklanmasının yanı sıra mevcut kimyasal silahların yok edilmesini kabul ettiğini beyan etti.

‘Suriye'nin zaman kazanmak için anlaşmayı kabul ettiği’ yönündeki iddialara ilişkin soruyu cevaplandıran Esed, imzalanan bir anlaşmayı hayata geçirmenin mekanizmaları ve süreçleri olduğunu söyledi. Suriye'nin ve bu anlaşma çerçevesinde üstüne düşen sorumluluğu üstlendiğini ve belirlenen mekanizmalarla hayata geçirmeye hazır olduğunu belirtti.

Anlaşmanın bilfiil hayata geçirilmesi konusunda ABD Başkanı Obama’nın kendisine güvenip güvenemeyeceğine ilişkin soru üzerine Esed, “Her şeyden önce bana güvenmesi gerekenin Obama değil Suriye halkı olması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca uluslar arası anlaşmalar ve ilişkilerden söz edildiğinde bunun belirli temelleri, ilkeleri ve mekanizmaları vardır. Tüm bunlar da gerçekçi kriterlere dayanmalıdır.” şeklinde konuştu.

ANLAŞMANIN TÜM KOŞULLARINI YERİNE GETİRECEĞİZ

Varılan anlaşma gereğince Suriye'nin kısa bir zaman cetvelinde elindeki kimyasal silahların listesini sunması ile ilgili konuşan Esed, Suriye'nin bu listeyi Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütüne sunacağını aktardı. Anlaşmanın tüm koşullarını yerine getireceklerini bildirdi.

KİMYASAL SİLAHLARIN İMHASI BİR YIL VE BİR MİLYAR DOLARA MAL OLUR

Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesi sürecini değerlendiren Esed, uzmanların bunun için bir milyar dolar ve bir yıla yakın bir süre alacağını da belirtiklerini ifade etti. Esed; kimyasal silahların yok edilmesinin zaman ve masraf açısından tam olarak belirlenmesinin uzmanlar tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.

KİMYASAL SİLAHLARI ABD'YE TESLİM EDEBİLİRİZ
Suriye lideri Esed, kimyasal silahların güvenli bir şekilde imha edilmesi için ABD'nin istemesi durumunda kendilerine teslim edebileceklerini aktardı. Esed, "Kimyasal silahları yok etmenin yüklü bir para gerektirmesi ve çevreye zarar vermesi nedeniyle şayet ABD istiyorsa bu silahları güvenli bir şekilde Amerika’ya taşıma ve masrafını karşılamayı kabul etmesi halinde Birleşmiş Milletlerde (BM) ilgili örgütün işbirliği ile bu olabilir." dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri